Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Dolgok, amiket csinálj, vagy inkább ne csinálj, mielőtt felmondasz!

2018. február 09. - IT Kocsma Admin

Akár a főnök tett lapátra, akár te döntöttél úgy, hogy „tiplit veszel”, biztos, hogy magasra hágnak az érzelmek. Hogy a főnököt utálod vagy a munkát végül is mindegy abból a szempontból, hogy valószínűleg nem vagy kiegyensúlyozott és megfontolt. De van pár dolog, amire ha törik, ha szakad, figyelj, mert nem az idióta főnöködnek vagy a rossz munkahelynek árthatsz a legtöbbet, hanem saját magadnak. Tedd, ne tedd listánk; olvasd el, mielőtt olajra lépsz!

  1. Ne mond meg neki, hogy idiótának gondolod!

Úgy gondolod a felmondással együtt végre a képébe mondhatod a főnöknek, valójában mit is gondolsz róla? Azt tanácsoljuk, inkább ne tedd, akkor sem, ha az illető nagyon is megérdemelné, hogy valaki végre beolvasson neki! Az ok nagyon egyszerű; soha nem tudhatod, kivel hoz össze a sors a jövőben, aki kapcsolatban lehet a volt főnököddel. Gondolhatod, hogy milyen véleménnyel lesz rólad… Arról nem is szólva, hogy az élet úgy is hozhatja, hogy egyszer még vele kell újra dolgoznod!

  1. Ne okozz kárt bosszúból!

Egy felmondásnak sok oka lehet, de elég ritka, hogy akit kirúgnak jogosnak érezze azt. Emiatt persze, hogy rengeteg düh, harag és indulat gyűlik össze, amit ilyenkor a legjobb lenne valami jó kis pusztításban manifesztálni, mondjuk megsemmisíteni fontos doksikat, törölni az adatbázist, változatos módokon lehet kárt okozni, nem soroljuk. Azonban ezek a dolgok bűncselekménynek számítanak és a végén nem kérdés, hogy te húzod a rövidebbet. Mielőtt bármit tennél, állj meg egy pillanatra és tedd fel magadnak a kérdést, mindez megéri cserébe azért, hogy veszélybe kerül a jó hírem és akár a szabadságom is?

  1. Tartsd a szád az utód előtt!

Ha úgy alakul, hogy kénytelen vagy találkozni az utódoddal vagy akár még betanítani is neked kell, tegyél lakatot a szádra! Ne szidd a főnököt, a kollégákat, a munkahelyet, mert ezen csak veszíthetsz. Az új arc eleve azt gondolja majd, hogy savanyú a szőlő, azért pocskondiázol mindenkit, másrészt az új kolléga sem hülye, majd ő feltérképezi maga a helyzetet, nem neked fog hinni, hanem majd saját magának, a tapasztalatai alapján. Úgyhogy kár a szócséplésért, maradj csendben és segíts neki, amiben muszáj, ő így legalább arra fog emlékezni, hogy jó fej voltál és nem hisz majd azoknak, akik utóbb, ha már elmentél, téged ekéznek.

  1. Ne panaszkodj az új helyen a régi helyre!

Egy kérdésre bizton számíthatsz, ha kirúgtak vagy távoztál a munkahelyedről; hogy az új helyeden, az első interjún egyből megkérdezik majd, miért jöttél el. Talán az első reakció az őszinteség, ebben az esetben mégsem javasoljuk, hogy a nyers valóságot tálald. Úgy is lehet igazat mondani, hogy nem ecseteled a részleteket; ne beszélj negatív kontextusban a volt főnökről, a szerinted ostoba volt kollégákról és a szörnyű munkakörülményekről. Ezzel egy dolgot lehet elérni, hogy azt gondolják majd rólad, hogy megbízhatatlan vagy, semmi lojalitás nem szorult beléd és kártékony lehetsz, ha mégis alkalmaznának. Azaz légy tárgyilagos és mellőzd az érzelmeket!

  1. A károkozás helyett: szerezz magadnak referencia levelet!

Lehet, elsőre furcsán hangzik, hogy épp onnan kérj ajánlást, ahonnan kirúgtak vagy ahonnan távozni készülsz, de ez mégis racionális és ésszerű lépés. Ha csak nem bűncselekmény miatt távolítottak el, szinte mindig van arra mód, hogy minimum semleges értékelést kapj, de akár még el is ismerhetik a  szakmaiságodat.  Talán a dolgok nem működtek felhőtlenül köztetek, de akadhat olyan vetülete a munkának, amiben igenis hasznos volt a jelenléted. Ez pedig a jövőben fontos lehet, ne mulassz el tehát ajánlást kérni, mielőtt aláírod a kilépő papírokat!

Ha új helyre készülj, jó, ha tudod, mire figyelnek idén a legjobb munkahelyek!

man-2822206_1280.png

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr713650022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.09. 22:18:28

Érdemes tudni, hogy referencia levelet kötelező adni a munka törvénykönyve szerint:

81. § (1) A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.

(2) Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti.

IT Kocsma Admin 2018.02.12. 09:01:41

Online Távmunkás, köszönjük a remek, hasznos kiegészítést!
süti beállítások módosítása