Beszéljük meg egy sör mellett!

4 tipp, hogy a nyári hőségben is haladjon a munka

2017. június 02. - IT Kocsma Admin

 Télen mindenki ki van borulva a hidegen, nyáron mindenki azon sóhajtozik, hogy milyen hőség van. Ezen a vidéken általános, hogy senkinek semmi nem jó, végképp az nem, ami éppen van. De télen és nyáron is kell dolgozni és ízlés kérdése, ki, mit utál jobban, a latyakot és a hideget vagy a tomboló kánikulát és a megolvadt aszfaltot. Azoknak, akik ez utóbbit emlegetik és visszasírják a télikabátot, nem lesz könnyű nyáron az irodában.  Ha főnök vagy, megmutatjuk, mit javaslunk, ha viszont beosztott, ezeket követeld a főnöktől!

  1. Home office

Elég jó eséllyel nálatok is dolgoznak olyan férfiak és nők, akiknek gyerekük van. Netalán iskolás gyerekük. Az iskola pedig köztudomású, nyáron hosszú-hosszú hetekre bezár, és maga után hagyja a betöltendő űrt. Amikor pedig már a nagymama, a táborok és minden egyéb lehetőség kifújt, de a nyaralás egy-két hete sem érkezett még el, akkor valakinek a gyerekkel kell lenni. Szóval nagyon sokat segíthet egy gyerekes szülőnek, ha a munkahely úgy dönt, hogy bizonyos napokon otthonról végezhető a munka. Elég valószínű, hogy a munka ugyanúgy elkészül, ráadásként sokkal lojálisabb kolléga ül majd bent, amikor nem otthonról nyomja a melót. De, hogy ne csak mindig a gyerekesek élvezzék az előnyöket – ez csak vicc, nyilván – a többi kolléga számára is igazi motiváció lehet, ha nyáron úgy indulhat egy munkanap, hogy nem kell már reggel a dög melegben ácsorogni a buszmegállóban vagy nyomni a dudát a dugóban. Üzenjük a főnököknek, hogy a távmunka nem egyenlő az otthoni lazulással, viszont jó hatással lehet az otthoni laza környezet a nyári munkavégzésre.

  1. Kánaán a konyhában

Nem olyan hatalmas beruházás, mint amennyire fokozza a hangulatot, ha a meleg idején pár kiló gyümölcsöt kihelyezünk a konyhába vagy a tárgyalóba.  Az Y generációról köztudott, hogy számukra az evés az egyik legnagyobb luxus, folyamatosan azon pörögnek, hol nyílt meg a legújabb, menő food track, ki, hol és mit evett, ráadásul ezt az Instagramon dokumentálják is. Egyértelmű, hogy egy gyümölcsökkel megpakolt kosár megörökítésért kiált és a kollégák minden ismerőse máris tudja, milyen menő helyen dolgozik az illető. Az elsődleges előny, hogy némi egészséges nassról gondoskodik a munkahely szintén elég jó motiváció, de az sem mellékes, hogy látják a gondoskodást.

Egyébként a gyümölcsön túl vannak kötelezettségek is, ha nagy a hőség. Ha a  munkavégzés helyén nem tudod biztosítani az ideális hőmérsékletet, akkor gondoskodnod kell védőitalról. Idézzük az előírást:

A Munka törvénykönyve előírja, ideális klímát kell biztosítani a dolgozóknak abban a helységben, ahol a munkavégzés történik. Amennyiben a megfelelő klíma biztosítása műszakilag megoldhatatlan, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében, egyéni védőeszközt kell alkalmazni, illetőleg védőitalt juttatni.

Amennyiben a munkahelyi klíma zárt téri és szabadtéri munkahelyen a 24 fokot meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 fok hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.”

Összefoglalva, legyél jó fej a saját érdekedben és nyáron áldozz a gyümölcsökre és arra, hogy legyen mit inni a melegtől kába kollégáknak!

  1. Lengébb viselet – szandálosok előnyben

 Vannak munkahelyek, ahol szigorú szabályok szerint kell öltözködni a nyári hónapokban is. Azok a nők, akik a negyven fokban, körömcipőben és harisnyanadrágban állnak vörös fejjel a zebrán, jó eséllyel ilyen helyen dolgoznak és az sem sokat segít rajtuk, hogy ezeken a helyeken a klíma elvégzi a dolgát. A kevésbé formális megjelenést követelő helyeken viszont biztos örülnek a kollégák, ha elhangzik, hogy a kicsit lazább viselet is megengedett, főleg azoknak, akik amúgy sem találkoznak ügyfelekkel.

Aztán, hogy a kollégák – pl. szandálos, mezítlábas férfiak, libbenős babydollban érkező nők - mennyire értelmezik szabadon a lengébb öltözetet és mennyiben hat ez pozitívan vagy negatívan a nyári munkavégzésre, már szintén eldöntendő és konkrét tapasztalatokon alapuló kérdés.

  1. Klímaháború helyett tények és szabályok

 Egy 2003-as felmérésből (Massachusets Technology Collaborative) kiderül, hogy akár 7,1 százalékkal is meg lehet növelni a munkahelyi teljesítményt, ha jó levegőt, sok természetes fényt és megfelelő hőmérsékletet biztosítanak a dolgozóknak. Nyáron ezek közül a leginkább kritikus a megfelelő hőmérséklet, ami állandó vitatéma a munkahelyeken. Külön cikket érdemel a hidegben is izzadó és a nyári melegben is fázó kollégák örökös vitája, de e tekintetben is van törvényi szabályozás és vannak egyszerű trükkök, amik beválhatnak. A szabályozás szerint, ha 24 foknál magasabb a hőmérséklet óránként legalább 5 perc  extra szabadidő jár a munkavállalónak és az sem mindegy mennyi friss levegő kerül az irodába. Személyenként 0,008 köbméter másodpercenként, illetve 30 köbméter óránként. Kevéssé valószínű, hogy bármilyen irodában ennek a számításával komolyan foglalkoznának, de itt jön az egyszerű tipp. Mielőtt a gyümölcsökkel megrakott konyhában egy reggeli epereszegetésre összegyűlnének a kollégák, gyorsan szellőztessenek egyet!

 A cikkeink sokfélék, ha komolyabb tartalomra vágysz, nálunk azt is megtalálod! Olvastad például a legutóbbi IT generációs kutatásunk eredményeit?

 flip-flops-932699_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8812558657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.