Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Kérdezz rá a székre és a fényre is! – Így tárgyalj a munkádról a toborzó szerint

2017. szeptember 21. - IT Kocsma Admin

Attila egy ideje gondolkozott a munkahelyváltáson és elkezdett keresgélni. Informatikusként nem tartott tőle, hogy nem talál állást, mégis az derült ki a számára, hogy hiába kapkodnának érte és a tudásáért, valahogy mégsem volt könnyű megtalálni a megfelelő helyet. Az egyik, egyébként kifejezetten jó nevű nagyvállalatnál már elfogadta a felkínált pozíciót, amikor pár héten belül szembesült vele, hogy tulajdonképpen az ígéretek üresek voltak. A projekt csak nem akart indulni, amire hívták, a bér körül még mindig voltak tisztázandók és még arra is várnia kellett, hogy valahova egyáltalán leülhessen dolgozni.

Miklós Eszter Recruitment Team Leader szerint Attila esete cseppet sem egyedi, sőt az utóbbi időben egyre gyakoribb jelenség még nagyvállalati körben is, hogy a beígért juttatások, projektek nem, vagy nem pont úgy valósulnak meg, ahogyan az állásinterjúk során azt vázolták. Eszter éppen ezért azt javasolja, hogy azok, akik valóban a szakértelmüknek, kvalitásaiknak és elvárásaiknak megfelelő munkát szeretnék maguknak, fogadják meg a tanácsait, melyek egyáltalán nem rendhagyóak, ellenben ma még nagyon kevéssé alkalmazzák azokat!

  • A leggyanúsabb jel az összes közül, ha az interjún az interjúztató nem ad konkrét választ a kérdéseidre, „elmismásolja” azokat vagy azt mondja, hogy majd a következő körben ad azokra választ. Igenis már az első körben tisztázni kell azokat a kérdéseket, amikre kíváncsi vagy, és ami miatt váltanál. Ha mindezek ellenére mégis elmész a következő körre, mert nagyon tetszik a cég vagy az ígért csomag, projekt akkor mindent konkretizálni kell. Informatikusok esetében, rá kell kérdezni a konkrét projektre; van-e budget, megrendelő. Mi a helyzet az ügyfél oldalon a projekttel? A részletek megismerése nem kíváncsiskodás, nem az a gyanús, ha kérdezel, hanem az, ha nem válaszolnak!

 

  • Tegyél fel konkrét szakmai kérdéseket! Ha a válaszok nem ugyanolyan konkrétak, amilyenek a kérdések, a munkát nem szabad elfogadni.

 

  • Ragaszkodj hozzá, hogy minden legyen írásban rögzítve! Amennyiben bónuszokat ígérnek, kérdezz rá, hogy az elmúlt öt évben mennyire volt jellemző, hogy a dolgozók megkapták azt! Tudd meg, mennyire volt elérhető a teljesítmény, amit cserébe vártak! Fontos részlet, hogy vállalati célok vannak-e kitűzve, mi alapján kap valaki bónuszt. Derüljön ki, az is, ha közös bónusz van-e, mi történik, ha nem érik el a kitűzött növekedést!

 

  • Kérdezd meg, bejöhetsz-e próbanapra, körülnézhetsz, „beleszagolhatsz-e” a levegőbe! Sokan azt hiszik, nem tehetik meg, pedig teljesen normális kérés, hogy mutassák meg a helyedet, ahol dolgozni fogsz. Azt is megkérdezheted, mennyire figyelnek az ergonómiára, milyen lesz a széked, az asztalod, a világítás. Nagyon gyakori, hogy rengeteg szépet ígérnek, teli hűtőt, klasszis irodát, ezekről azonban előre is meg lehet győződni, nem kell megvárni az első munkanapot. Ha azt mondják, hogy itt ilyen nincs, nem lehet bejönni, akkor jobb, ha elgondolkozol, mennyire veszel komolyan egy efféle munkahelyet…

 

  • Szintén nagyon fontos, hogy legyen lehetőséged beszélni szakmai vezetővel, team taggal vagy a leendő közvetlen főnököddel. Ezekből a találkozásokból nagyon hamar kiderül, mennyire komoly és hiteles egy cég!

 

  • Intő jel, ha behívnak egy interjúra és meg sem kérdezik, hogy ki vagy, illetve nem tudják a nevedet sem. Ahol egyből szakmai tesztet töltetnek ki veled és még az önéletrajzodat sem nézték meg, ott jó eséllyel robot leszel, számukra egy századrangú munkaerő.

 

  • Ma már gyakori, hogy alvállalkozó a munkaadó, nem kerülsz közvetlen alkalmazásba a munkahellyel. Ilyenkor is fontos, hogy tudd, ki fog mentorálni a kezdeti időkben, ki felel azért, hogy beilleszkedj, és a munkádat megismerd.

 

  • Ne hozz döntést azért, mert nagy a nyomás a munkahely részéről vagy a régi helyeden nincs már maradásod! Próbálj kivárni és körültekintően dönteni!

 Eszter szerint sokszor akár komoly nagyvállalatoknál is előfordul, hogy nem biztosítják az ígért feltételeket, így nem elég, ha a cég neve alapján dönt valaki a munkáról, ezeken a helyeken is rá kell kérdezni a részletekre. Ennek több előnye is van, egyrészt látni fogják, hogy a jelölt személyisége nyitott, érdeklődő, egyenes, és ha egy jó cégről van szó, őt fogják választani. Másrészt, ha nem akarják, hogy ilyen ember legyen a kollégájuk, akkor nem őt fogják választani, amivel végső soron az álláskereső csak nyerhet…

Ha új állást keresel, nézz körül itt, ha érdekelnek a cikkeink, olvasd el a fenti téma kapcsán, mi a titka a tökéletes önéltrajznak!

 hr-2308519_1920.png

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8112882556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása