Beszéljük meg egy sör mellett!

Speciális területeket választott az Iducate az IT oktatási piacon

2018. október 09. - IT Kocsma Admin

A hazai munkaerőpiacon speciális megoldást kínáló Iducate a kialakult ügyfélkörrel, nagy toborzási tapasztalattal bíró fejvadász cég, a Petend Kft., „gyermeke”. A képzések nem általánosak, a velük dolgozó cégekkel állapodnak meg abban, milyen szakemberre van szükségük. Mostanra kialakult, melyek azok a területek, amelyekre szinte senki nem képez szakembereket, ez az Iducate terepe.

Interjú Dorogi Péterrel, az Iducate és a Petend Kft. ügyvezető, tulajdonosával.

Hogyan áll most a piac, milyen területekre fókuszál az Iducate?

„Ma a piacon gyakorlatilag külön megállapodás nélkül is bátran indíthatnánk kurzusokat, akkor is eladhatók lennének a jelöltek, akkora a szakember hiány a piacon. Jelenleg több nagy multival is tárgyalunk, többek között a legnagyobb IT szolgáltató cégekkel, mert a mi szolgáltatásaink leginkább nekik hasznosak, de vannak más iparágban dolgozó cégek is. Most az IT Services Hungary számára képzünk embereket, az augusztus elején indult SAP tesztelői képzésünk hallgatói épp a napokban léptek be a céghez, hogy megkezdjék a munkát. Három speciális területre készítünk fel szakembereket, a piacon egyetlenként.  Az egyik az SAP, a másik a Felhő (cloud) technológiák, a harmadik az IT biztonság. Azért ezeket a területeket választottuk, mert ezekkel világszerte is nagyon kevesen, itthon pedig senki nem foglalkozik ilyen képzés keretében. Miközben az igény nagyon nagy ezekre a szakmákra. Az SAP tesztelők, ahogyan említettem is, szeptember végén végeztek, egy SAP fejlesztő csoport pedig a hónap végén fejezi majd be a kurzust.”

Hogyan találjátok meg a jelölteket, alapvetően kik jelentkeznek ezekre a képzésekre?

„Azt látjuk, hogy a piacról nagyon kevés a jelentkező, azok száma, akik váltani akarnak vagy átképezni magukat, nagyon alacsony. Azonban így is lehet akár hússzoros a túljelentkezés, de nagyon kevés a megfelelő jelölt. Legutóbb harminc jelentkezőből mindenki kiesett, dacára annak, hogy egy logikai teszten kellett elérni 80 százalékos eredményt. A legtöbben nagyon gyenge reál tudással rendelkeznek, így nem tudnak ilyen masszív tudást, ilyen rövid idő alatt elsajátítani. A már végzettekkel azonban nagyon jók a tapasztalataink, a vizsgáik remekül sikerültek.”

Hol zajlik az oktatás és mennyi időt vesz igénybe egy-egy kurzus?

„A Bécsi úton, a volt Gábor Dénes Főiskola épületében. Rendelkezésre áll egy labor, mindenkinek biztosítunk számítógépet, elektronikus tananyaggal. Az oktatás a teljes munkaidőt lefedi, reggel kilenctől délután ötig, azt is mondhatnám, hogy olyan, mint egy munkahely. A teljes időtartam 1-3 hónap, az adott területtől függően. Az SAP tesztelői kurzus 1 hónapos, az SAP fejlesztői 2,5-3 hónapos, és a többi tanfolyam is hasonló időtartamú. Mindemellett persze otthon is sokat kell tanulni. Nagyon nagy a tananyag, amit a rövid idő alatt kell elsajátítani, így kell idő, míg ez a tudás leülepszik és beépül.„

Milyen gyakran indulnak a kurzusok?

„A tervek szerint negyedévente indulnak a különböző területeken, amelyekre annak függvényében lehet jelentkezni, hogy az adott területen melyik cégnek, milyen erőforrás igénye van.”

Egyetemekkel is tárgyaltok? Mennyire számítotok a végzősök jelentkezésére?

„Ez a következő lépcső, most kezdünk el az egyetemekkel is egyeztetni arról, hogy adott esetben a végzős hallgatók töltsék nálunk a képzés utolsó hónapjait. Ezáltal olyan speciális tudásra tehetnek szert, hogy azonnal munkába tudnak állni. Nagyon fontos kiemelni, hogy ez nem konkurenciája, sokkal inkább kiegészítése az egyetemi képzéseknek. Utóbbi egy olyan tudást ad, ami megtanítja az embert tanulni, amit mi nyújtunk az pedig egy nagyon jó specializáció számukra. A kettőre tehát ugyanannyira szükség van.”

Ha érdekel az Iducate és az IT oktatás piaca, olvasd el ezt a cikkünket is!

iducate_logo_uj_szlogen_piros_hatter-nelkul.png

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr714290857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.