Beszéljük meg egy sör mellett!

Így mondj nemet a munkahelyen – bevált tippek, ha baleknek érzed magad

2018. október 16. - IT Kocsma Admin

A kérések csak egyre záporoznak. Meg akarsz felelni és már a kezdetektől azon vagy, hogy bizonyíts. De egy ponton azt érzed, hogy telítődtél, képtelen vagy minden kérésnek folyamatosan eleget tenni. Sőt, minél inkább rendelkezésre állsz, annál többet vár tőled a főnök. Ilyenkor jön el az ideje, hogy átgondold, meddig tart a lelkiismeretes munkavégzés és honnan kontra produktív a folyamatos megfelelés. Mert egyszer eljön az ideje, amikor nemet kell mondani.

Bármit, csak szeressenek

Ha azt hiszed egyedül vagy a problémáddal, tévedsz, mert szinte az a ritkább, aki kiáll magáért és megtanult fiatalon nemet mondani. Legyen szó akár a munkáról, akár a magánéletről nagyon sokan egyszerűbb útnak tartják, ha igent mondanak más emberek kéréseire. Mert, ha valaki szépen megkér minket valamire, akkor, ha eleget teszünk a kérésnek, bizonyára szeretni fognak bennünket – gondolják azok, akik képtelen nemet mondani. Pedig a szeretetnek semmi köze ehhez, és ha valakinek már gyerekként megtanították, hogy inkább akkor jár jól, ha a saját érdekében végiggondolja, mi a jó neki és mit tud megtenni jó szívvel és a saját kárára hozott áldozatok nélkül, akkor felnőttként sokkal hatékonyabb lehet az élet minden területén. Ráadásul, amikor valóban igent mondasz, sokkal többre értékelik majd a fáradozásodat. Nehéz ügy azonban a hazai rendszerben megtanulni a nemet mondás képességét, hiszen az iskolában nem az önálló mérlegelés és döntés a kívánalom, hanem az engedelmesség. Egy munkahelyi szituációban a nemet mondással sokan úgy gondolják az állásukat teszik kockára, közben lehet, hogy épp azzal játszanak orosz rulettet, ha folyton teljesíteni akarnak mindent. Kiégés, állandó fáradtság, időzavar és túlhajszoltság lehet az eredmény.

 Érdekérvényesítés minden fronton

Amikor valaki minden feladatot elvállal, amit a nyakba varrnak, azt éli meg, hogy mindig mások mondják meg, mit kell csinálnia és mikor, a napjai, hetei minden pillanatát a főnök vagy egy rámenősebb, a feladatait jól delegáló kollega osztja be. Ilyenkor történik meg, hogy valaki magában vagy a barátainak méltatlankodik vég nélkül, folyamatosan olyan feladatokat csinál, amik másnak fontosak és arra soha nincs ideje, ami őt szolgálná és építené. Pedig mindenki mondhat nemet, de persze nem mindegy, hogyan és mikor!

 

És akkor: Nem!

Mert nemet mondani, nem jelenti azt, hogy valaki bunkó, tiszteletlen vagy lusta. Teljesen természetes dolog, ha jelzed, hogy számodra valami sok és akár ezzel együtt azt is elmondhatod, te hogyan oldanád meg inkább az adott problémát. Ha megtanulod úgy kommunikálni, képviselni a saját érdekeidet, hogy közben a másokéi nem sérülnek és közben a céljaidat is szem előtt tartod, akkor van a helyén az egyensúly. Ezt az attitűdöt tanulni kell, nem magától értetődő és minél többet gyakorolja valaki különböző helyzetekben ezt a viselkedésmódot, annál természetesebben fogja alkalmazni az élete minden területén. Alapszabály, hogy nem izomból kell ellenkezni, sokkal hatékonyabb, ha elmondod, mit érzel vagy gondolsz, meghallgatod a másik felet. Mindezt határozott, magabiztos stílusban, indulatok és „magas c” nélkül. Ha indokokkal is szolgálsz és érvelsz, nehezebb lesöpörni a nemet, kompromisszumra is juthatsz így akár igen is lehet a nemből, csak számodra megfelelőbb feltételekkel.

 Tréningezz a haverokon!

Amikor nálad landol a következő olyan feladat, amit zsigerből soknak vagy teljesíthetetlenek érzel, ne a sértődés legyen az első és a visszakézből odavetett válasz. Szólj inkább, hogy szeretnél vele megbeszélni valamit, illetve kérj időt, hogy végiggondolhasd, el tudod-e vállalni a plusz feladatot. Sokkal jobban jársz, ha magadévá teszed az idő kérés trükkjét, mert sokszor a hirtelen igen után, már nehéz nemet mondani. Persze, könnyű mindezt mondani és más kérdés egy munkahelyen, a főnökön gyakorolni. Pont ezért jó, ha a családon s a haverokon kezded a nemet mondás tudományát elsajátítani. Egyébként az, aki a munkahelyen hajlamos automatikusan mindenre bólintani, az ugyanezt csinálja a magánéletben is. Te vagy az, aki hétvégén másokat költöztetsz, kutyát etetsz, míg más nyaral, mások helyett ugrassz be lehetetlen feladatokra, hosszú a sor. Pedig egy barátság nem arról szól, hogy folyton a másik segítőkészségét teszi próbára az ember. A lényeg, hogy ezekben a helyzetekben kezdj gyakorolni és édes lesz a siker. Látni fogod, hogy egy udvarias nem, semmilyen törést nem okoz egy baráti vagy családi kapcsolódásban. Sőt, azon veszed észre magad, hogy nagyobb az önbizalmad és egy napon a főnök mindenféle retorzió nélkül veszi adást, amikor elhangzik a szádból; „Úgy gondolom, ezt a feladatot, most nem tudom elvállalni.”

directory-973992_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10014305097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.