Beszéljük meg egy sör mellett!

8 ok, amiért érdemes olajra lépni a munkahelyedről

2018. október 24. - IT Kocsma Admin

Azon agyalsz már egy ideje, hogy új munka után kéne nézni, de nem vagy benne biztos, hogy tényleg lépni kéne? Mielőtt tettekre ragadtatnád magad, légy benne biztos, hogy megérett az idő a váltásra. Ha kételyeid vannak, és nem fontolod meg alaposan a döntésed, olyan helyzetben találhatod magad, amiből nehéz a kiút. Íme, azok az okok, amelyek valós indokot szolgáltatnak, hogy a tettek mezejére lépj!

Kezdjük mindjárt azzal, hogy ha utálod a munkád, még nem elég ok, hogy hirtelen felmondj, hacsak nincs másik munka ajánlatod. Előfordulhat, hogy bár a helyzet indokolja a váltást, de mégis érdemes kicsit kivárni. Néha segíthet az is, ha olyan dolgokon változtatsz, amik rajtad múlnak és még az is lehet, hogy ez segít abban, hogy megszeresd a munkádat. De vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudsz irányítani és az egyetlen lehetőség tényleg az, hogy lépj!

  1. Kecsegtető, új munkát találtál

Nyilvánvaló, hogy ez a legjobb indok arra, hogy továbbállj. Mielőtt azonban beadnád a felmondásodat, győződj meg róla, hogy az új helyen minden klappol a szerződéseddel, hogy valóban azt kapod majd, amit az állásinterjúkon ígértek, kezdve a juttatásoktól, a körülményeken át, a rád bízott feladatokig!

  1. Utálod a munkádat

Bármennyire is evidensnek tűnik, hogy ez az indok a legerősebb, mégsem.  Csak azért ne hagyj ott hirtelen csapot-papot, mert utálod, amit éppen csinálsz! Tervezz, számolj és keresgélj a piacon! Ha már tiszta a kép, van stratégiád a következőkre és egy új ajánlatod, akkor bátran belevághatsz!

  1. Betegség

Ez az ok talán mind közül a legkevésbé igényli az indoklást. Lehet az egy családtagod vagy a te betegséged, ha úgy látod, megkívánja a helyzet, lépj ki! Ami fontos, hogy győződj meg róla, hogy a kilépéssel ne szűnjön meg az egészség biztosításod, illetve tájékozódj arról is, milyen szabadság illet meg a saját vagy családtagod krónikus betegsége esetén!

  1. Áldatlan munkahelyi környezet

A lehetetlen munkatársak, a kibírhatatlan főnök és a rossz irodai környezet külön-külön is jó ürügyet jelenthetnek, hogy dobbants. Ilyenkor kell kicsit megállni és végiggondolni, hogy te vajon tudsz-e változtatni valamin, hogy könnyebb legyen a helyzeted vagy tényleg kibírhatatlan az élet ezen a helyen.

  1. Szörnyű munkarend, élhetetlen beosztás

Ha például gyerekeid vannak, vagy esetleg tanulsz és ezekkel semmiképp nem egyeztethető össze a munkaidőd, megérett a helyzet a váltásra. Persze csak akkor, ha mindent megpróbáltál és a munkaadód nem volt nyitott arra, hogy másképp oszthasd be a munkaidődet.

  1. Újra az iskolapadban

Hasonló a helyzet, ha szeretnél újra tanulni és emiatt részmunkaidőben vagy akár otthonról dolgozni. Ha erre nincs lehetőség egy adott helyen, akkor olyan munkát kell keresned, ami mellett tudsz tanulni, órákra, vizsgákra járni.

  1. Karrierváltás

Ha úgy érzed, hogy egyáltalán nem vagy a jelenlegi munkádban a helyeden, semennyire nem ösztönöz már, szeretnél valami újba kezdeni, akkor megint csak jó ötlet más munkahelyen gondolkozni. Akármilyen irányban haladsz a ranglétrán a váltást követően valószínűleg előre mutató a karriered, mert végre azt csinálod, amit szeretsz.

  1. Ha a zsigereidben érzed

Ez az utolsó, legkevésbé racionális ok, arra, hogy munkahelyet válts. Mégis, talán mind közül, a legerősebb érv! Ha fontos döntéseket kell hoznod az életedről, soha ne hagyd ki a buliból az ösztöneidet! Ha ösztönből hozol döntést és előtte ésszel cselekszel, nagyot már nem hibázhatsz.

new-job-old-job.jpg

(kép: Glassdoor)

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9314319181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.10.24. 22:32:05

A 5. pont magába foglalja a 6. pontot is.

room_101 2018.10.24. 22:46:39

Ha adódik jó zsíros végkielégítéssel leépítés a cégnél, érdemes utánaszámolni, nem éri-e meg jobban felvenni egy-másfél évi lóvét és azzal odébbállni.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.25. 06:28:55

Én csak akkor váltok, ha:
- túl rossz lett már a jelenlegi munkahely,
- túl jó az új ajánlat.

Buchhalter 2018.10.25. 08:29:15

A legtöbb ponttal egyetértek.a rossz főnök,idióta menedzsment ,furka - piszka kolléga( felfele persze segget nyal) átéltem és persze azt is amikor egy cég spórolásból nem akar haladni a korral és nem fejleszt utána meg jön a sírás.És persze ne feledkezzünk meg ,hogy sok helyen elvárt a vezetőség részéről az ingyen túlóra, aztán csodálkoznak ha a jobbak lelépnek.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.10.25. 09:45:27

@Buchhalter: A rossz főnök sokszor kibekkelhető. Ha elég karrierista, gyorsan továbblép “fölülünk”, és jöhet az új. Mi már jártunk így.

tomfree 2018.10.25. 14:01:03

4. Rossz irodai kornyezet. Volt hely hogy emiatt leptem. Ablaktalan irodapince ahol megromlott minden regi ember szeme peldaul a neontol brutal szinten pillanatok alatt. Nem volt kedvem kivarni nalam is ezt.