Beszéljük meg egy sör mellett!

3 mondat, amit nem akarsz hallani az interjú végén

2018. november 06. - IT Kocsma Admin

Ülsz egy szobában, tudod, hogy az interjú tulajdonképpen véget ért. Mindenki elmondta, amit el kellett mondania, elhangzottak a kérdések és a válaszok, de érzed, hogy valamit még mondanod kéne. De mégis, mi lehetne a legjobb mondat a végére?

Ha azt hiszed csak te, az interjú alanya vagy zavarban a helyes befejezést illetően, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. A veled szemben ülő HR-essel is ez a helyzet, a különbség csak annyi, hogy neki sokkal nagyobb a rutinja. De a befejezés nekik is fejtörést okoz, hiszen sok függ attól, mit és hogyan mondanak, mit üzen az utolsó pár mondat a jelöltnek, esetleges leendő munkatársnak. Van azonban három olyan mondat, amit a legkevésbé akarnak hallani a pályázok és ha felkészülsz ezekre, kicsit könnyebben veheted az akadályt.

  1. "Mennyire akarod ezt a munkát?"

A legutálatosabb interjú befejező mondatok number one-ja, a listavezető a béna kérdésekben! Mert mégis mit gondol, aki kérdezi, miért vagy ott és akkor, ha nem azért, mert szeretnéd megkapni a munkát? Ilyenkor fogalma sincs az embernek, milyen választ adhatna, hiszen, ha azt mondod, nagyon szeretném, pont annyira béna, mint bármely más válasz. Szóval ez a kérdés elhangzik egy csomószor, miközben nincs rá konkrétan jó válasz.

  1. "Adhatok egy tanácsot?"

Na, ne! Ha ezt hallod, pontosan tudod, hogy ezúttal ezt a munkát nem te kapod meg. Amint ez a mondat elhangzik, cikázni kezdenek a gondolatok a fejedben és azon töprengsz, hogy lehetne mihamarabb lelépni a kínos helyzetet hátrahagyva. De a tanácsadó nem várja meg, hogy válaszolj, sőt nem is vár választ, már mondja is a tanácsát, ami általában valami olyasmi, hogy mi lenne számodra a következőkben a teendő, hogy kicsit sikeresebb legyél vagy milyen tudást, tulajdonságot kéne elsajátítani. Ő csak mondja és mondja, te meg ülsz ott azzal a biztos tudattal, hogy holnaptól folytathatod a keresést.

  1. "Még sok interjú van hátra."

Nem nehéz kitalálni, hogy ez megint csak azt jelenti, hogy „Köszönjük, nem!”. Mert, ha kicsit mögé nézel ennek a mondatnak, mi másért közölné, hányan várnak még meghallgatásra, ha nem azért, hogy ezt üzenje vele, hogy lesznek nálad még jobbak is, nem érdemes reménykedni. Ilyenkor szokott jönni a következő sablon mondat, hogy „Jelentkezünk.”, illetve a másik a „Nagyon örülök, hogy találkoztunk!”. Ezek után a mondatok után a világtörténelemben még nem ajánlottak állást senkinek.

Mit tehetsz ezekben a helyzetekben?

Nézzük a toplista vezetőt, azaz, mégis, mennyire szeretnéd az állást, amire jelentkeztél? Ez az a kérdés, ami maradhat költői, mert nem kell rá, nem érdemes rá válaszolnod. Persze nem kell megtörten és némán ülni, amikor elhangzik, de könnyen elüthető, ha azt mondod, hogy „Örülök, hogy megismerhettem a céget és köszönöm a lehetőséget!”. Aztán itt van a második „kedvenc”, a tanácsadós felvetés. Itt még adódhat arra is esélyed, hogy a magad javára fordíts az álláson. Ha azt válaszolod határozottan: „Igaza van, nem vagyok tökéletes, van még hova fejlődnöm. De ha, megkapom ezt az állást, be tudom bizonyítani, hogy érdemes volt mégis engem választani!” Végül itt a kedves HR-es a hosszú sorban várakozó többi jelölttel. Na, ez a helyzet az, amikor a mondat, ami elhangzott, és amit soha nem akartál hallani az interjún, TÉNYLEG azt jelenti, hogy „Köszönjük, nem.” Ilyenkor azonban ott a kezedben a kicsi, de annál kielégítőbb elégtétel lehetősége, hogy az udvarias és nagyon visszafogott válasz helyett valami nyersebb és karakánabb befejezéssel búcsúzz. Mondjuk azzal, hogy: „ A visszahívás helyett, akár most is tisztázhatjuk, ezek szerint a munkát nem kaptam meg?” Így, bár a munka nem lett a tiéd, de az önérzeted épen, az irányítás a kezedben marad.

 Ha szeretnél felkészülni az interjúra profi segítséggel, katt ide!interview-1018333_1920.png

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6014355729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.