Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Így kezeld az irodai románcot, avagy a legnagyobb hibák és tanulságok

2019. február 28. - IT Kocsma Admin

A munkahelyen született szerelmek, akár hosszú távú kapcsolatokhoz és házassághoz is vezethetnek, másfelől nagyon ingoványos terepet jelentenek és egy csomó ostoba helyzetet, mind a párnak, mind a kollégáknak. De akkor mégis hogyan lehet ezt a helyzetet jól kezelni?

Kezdjük mindjárt a legrosszabb verzióval, amikor a munka és a magánélet találkozása munkahelykereséssel végződik, nem saját indíttatásból… A legszerencsésebb eset pedig az, amikor mindenki boldog, mert a pár is boldog és a kollégákat sem feszélyezi a helyzet. Egyik vagy a másik is előadódhat, tényleg azon múlik a dolog, hogyan kezelitek a dolgot. Az a tény, hogy a munkahelyeken szerelmi kapcsolatok is szövődnek meg a legkevésbé meglepő vagy ritka, végül is az életed nagy részét ott töltöd…

Céges policy avagy mit szabad és mit tilos

Kevésbé tűnik életszerűnek, hogy belezúg valaki Erikába a marketingről vagy Andrásba és az értékesítésről, egymást követik az ebédek a kantinban meg a kis üzenetek napközben, eközben mindketten felnyálazzák a vállalat etikai kódexét, hogy mi tévők legyenek. Pedig simán lehet, hogy olyan szigorúan szabályozott a munkatársak közötti kapcsolatot érintő passzus, hogy érdemes legalább tudni, mit várnak el és mire kéne figyelni. Ha meg mondjuk a kapcsolat nem is annyira extra fontos, csak egy kis laza románc, akkor lehet, hogy meg sem éri kockáztatni.

A munka „rovása”

Ha valaki profi a munkában és szeretne is az maradni vagy legalábbis a munkatársai szemében, akkor nem hagyja, hogy a viszony a munkája minőségét és a hatékonyságát befolyásolja. A legbanálisabb hiba, amikor azon kapod magad, hogy már két hete nem adtad le az aktuális riportot és túlélésre játszol, kizárólag a randik és a folyosói röpke találkák éltetnek. Ilyenkor lehet az a következmény, hogy ha rájönnek, hogy mi van a hanyag munkavégzés mögött vagy egyik vagy mindkét felet megkérik, hogy keressen új munkahelyet.

Nyílt vagy titok?

Ha a szabályok is megengedik és normális keretek között tudjátok tartani a viszonyt, akkor nem feltétlenül kell titkolózni egy idő után. De közben ügyeljetek arra, hogy ne legyen kellemetlen a többieknek ez a helyzet. Amikor senki nem teheti a lábát a konyhába, mert lehet, hogy épp csók csattan vagy egymás ölében ültök. Mindezen túl az is kínos, ha egy a közvetlen munkatársak folyton egymásnak kedveznek, látványosan egyetértenek és támogatják a másik véleményét, ötleteit. Jó, ha nem ültök a megbeszélésen egymás mellé, időnként másokkal is ebédeltek és munkaidőben nem egymással csetelgettek vagy emaileztek. És a cuki beceneveket sem árt elkerülni!

A főnök és a titkárnő

Kevés banálisabb helyzet van, mint amikor a főnök összejön a beosztottal. Ez szinte biztos, hogy a szabályzatba ütközik, mert az elfogultság ténye áll elő és ez befolyásolhatja a „kedves” beosztott fizetését is. Itt tényleg nagyon vékony a jég és megmérgezheti a légkört a munkahelyen. Az ilyen kapcsolatokat jobb elkerülni, akár te vagy a beosztott akár a főnök.

Irodai cívódás

Aztán az első hetek izgalmaskodása után jöhetnek a konfliktusok és ez aztán tényleg extra kínos helyzeteket eredményezhet. Még a kivételezésnél is rosszabb a bosszúállás vagy a fojtott veszekedés a mosdóban vagy egy üres tárgyalóban. Egy kapcsolatban persze vannak nézeteltérések, de ha közös a munkahelyetek, akkor kizárólag az iroda falain kívül rendezzétek a problémáitokat.

Tervezés és szép jövő

A szabályokat be lehet tartani, okosan kezelni a kialakult helyzetet, de a legeslegjobb mégis az, ha kiderül, hogy komoly a szerelem, akkor az egyik fél új munkahely után néz.

Ha segítségre van szükséged és új munkát keresel, keresd a kollégánkat!

couple-2586643_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9514660103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.03.01. 12:42:23

Soha, de soha ne szedj ossze senkit a munkahelyeden.
a legnagyobb lúzerség.

Jakab.gipsz 2019.03.01. 12:53:20

@FILTOL: Márpedig a házinyulak előszeretettel támadnak !

no.nick.today 2019.03.01. 14:27:06

@MAXVAL bircaman közíró: Amíg nem az irodában üzekednek/civakodnak...

Sean MacTíre 2019.03.01. 15:26:32

@MAXVAL bircaman közíró: a sajat alkalmazottjai belepeskor alairjak a policyt is. Jobb helyeken kotelezo nyilvanossagra hozn az erdekeltsegeket (nem csak a kapcsolatokat, a rokonsagot is, pl. szerencsejatek rt dolgozoi nem vehetnek reszt etc)i, es nem lehetnek egymassal kapcsolatos dontesi helyzetben. Retorzio csak akkor van, ha eltitkoljak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.01. 16:14:41

@no.nick.today:

Volt 2 kollégám, akik már házasként léptek be a cégbe. Maximum vicces volt, hogy néha mindenki előtt kiabáltak egymással.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.01. 16:19:04

@Sean MacTíre:

A multik nem szeretik, ha az alkalmazottak rokonok. Mert így lojalitásuk kisebb a cég felé.

De ha kell bizonyos tudású ember, akkor a legnagyobb multi is KÉNYTELEN felvenni rokonokat.

Én 2-szer is dolgoztam olyan helyen, ahol az egyik kollégám a saját fiam volt.

Sean MacTíre 2019.03.01. 19:48:48

@MAXVAL bircaman közíró: miert lenne kisebb a lojalitasuk a ceg fele?

Tulbonyolitod mar megint.

Ehhez multi sem kell, a sajat kis cegemben sem engednem meg, hogy egy osztalyvezeto felvegye a feleseget maga ala, eleve, hogy o interjuztassa, total nonszensz. Masik osztalyvezeto ala kerulhetne csak. Ellenkezo esetben a ferj-osztalyvezeto (vagy feleseg-osztalyvezeto) egyeb beosztottjai hatranyba kerulnenek. De valoszinuleg inkabb fel sem vennem. Ha mindketten sima beosztottak, akkor igen.

kolomparlole1114 2019.03.02. 09:06:14

@MAXVAL bircaman közíró: Jó, de neked a fiad egyben a tesód is. :D
süti beállítások módosítása