Beszéljük meg egy sör mellett!

A ruhatáradtól függhet a karriered?

2019. június 06. - IT Kocsma Admin

Ha alkalmazottként dolgozol, és napi rendszerességgel jársz be az irodába, munkahelyre és mindehhez nem rendelkezel kimeríthetetlen bankszámlával, akkor egy sor szempont van, amit figyelembe kell venned akkor, amikor kialakítod a ruhatáradat. Mit és milyen gyakran viselsz? Mennyibe kerül? Mit vehetsz fel egyáltalán? Íme, néhány tanács, mibe és hogyan fektess ruhafronton és válasz arra, miért befektetés valóban a minőség.

A zöld perspektíva

Talán itthon még alapos túlzás azt állítani, hogy azon múlik egy karrier, hogy etikus gyártásból származó ruhát viselsz-e, de azt azért már kijelenthetjük, hogy vannak helyek, ahol észreveszik és jelentősége van, ha odafigyelsz erre a tényezőre. Ma már egy csomó startup dolgozik azon, hogy olyan terméket vagy szolgáltatást nyújtson, amelyik a fenntarthatóságot szolgálja. Ha egy ilyen helyen kezdesz dolgozni, biztos lehetsz benne, hogy van szemük az ilyesmire és észre fogják venni, ha az életed ezen területén, nevesül az öltözködésedben is konzekvensen ezt a vonalat képviseled. Egy hiteles munkaerő egyértelműen sikeresebb lesz, mint az, aki minden nap a fast fashion boltok legújabb kínálatából a legutolsó divat szerint öltözködik.

Nyakkendő vagy bermuda?

Az öltözködés eleve egy olyan tényező, ami elsőre szembetűnik, és nagyon látványosan tudja befolyásolni azt, mit gondolnak rólad. Ami egy munkahelyen, amennyiben haladni szeretnél előre, nem egy utolsó szempont. Ezért pontosan képben kell lenned, hogy az adott iparágban mit viselnek azok, akik sikeresek. Nyilván nem ez határozza meg valakinek a tehetségét, érdekérvényesítő készségét stb., de rengeteget jelent, ha valaki nemcsak profi, de úgy is néz ki. Vagy legalább nem vonja el a figyelmet a tudásáról az, hogy lelombozóan van felöltözve, igénytelen és rendetlen. Az is a siker ellen hathat, ha mondjuk egy laza, startup céghez öltönyben és nyakkendőben jársz be. Ez a külső nem a rugalmasságot és a gyors reagálást, inkább a konzervativizmust sugallja, ami itt nem lesz nyerő. Egy pénzügyi cégnél pont ellenkezőleg igaz, itt egyértelműen nem díjazzák majd nyáron a bermudát és a szandált…

A drágább olcsóbb – legtöbbször

Akár rövidnadrágot, akár öltönyt viselsz, mindkét esetben számíthat a minőség. Ha az iparágadnak megfelelően is öltözködsz, még mindig ott van a minőség kérdése. Bármit is veszel fel reggelente, biztos lehetsz benne, hogy lesznek olyan feletteseid, akiknek van szeme arra, hogy, amit viselsz, milyen minőséget képvisel. A márkák, a textilek minősége, a szabásvonalak ma sok mindenről árulkodnak, és ahogyan a zöld szempont is sokat nyomhat a latban, úgy az is, mennyire fontos számodra, hogy amit felveszel, mit képvisel. A drágább, jobb minőségű ruhák eleve jó befektetést jelentenek, mert hosszabb ideig kitartanak és megjelenésükben is sokkal mutatósabbak. Egy szép és tartós textil, egy jó szabásvonal teljesen másképp néz ki valakin, mint egy filléres, hitvány darab.  Ha mondjuk tanár vagy és minden nap gondosan, szép ruhákba, jó ízléssel öltözködsz nagy hatással lehetsz a gyerekekre, akikkel sűrűn találkozol. Formálod az ízlésüket, arra tanítod őket, hogy a megjelenés fontos. Ha jól érzik magukat a tanárukkal – nyilván semmit nem ér, ha csak a ruha van rendben és a szakmaiság nem – akkor valószínűleg a visszajelzéseik, eredményeik is ezt mutatják majd.  De mi van, ha gyárban dolgozol és egyenruhát vagy védőruhát viselsz? Még itt is van mozgástér, mert nem mindegy, hogy tisztán tartod, ápolod, vasalod a ruhát vagy hetekig a szekrénybe van munka után, mosatlanul, koszosan…

Mégis miből?

A jó ruha befektetés, nem pénzkérdés. Ha valaki eltökélte, hogy karriert épít és ebben a cikkben konkrétan erről van szó, akkor azzal is számolnia kell, pénzügyileg is, hogy ennek költségei lesznek. Ahogyan a tanulásra, úgy egy kezdő ruhatárra is áldozni kell. Időt és energiát szánva a dologra,  akár használtruha boltokban is remek darabok vásárolhatók. Sőt, gyakran márkásabb, jobb minőségű holmikra bukkanhat az ember és még a zöld elvekhez is pipát tehet, hiszen beszállt a körforgásba és nem valami újat vásárolt. Ha tehát a karrierről  gondolkodunk, ne felejtsük el az agyonhasznált közhelyet; a stílus, maga az ember.

http://www.petend.hu/tanacsadas/karrier-tanacsadas/

beard-2326422_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9514881496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2019.06.08. 13:04:51

Inkább azt tudom erre mondani, hogy minden munkakörben ahhoz illő viseletet kell viselni. Máshogyan kell egy banki ügyintézőnek kinézni, és máshogyan egy bolti eladónak. Sok munkakörben pedig balesetvédelmi okai is vannak annak, hogy nem lehet akármit felvenni.
Szerintem az alapruhatár akkor jó, ha flexibilis. Ha valaki munkát keres, akkor lehet, hogy többféle helyen interjúzik, ami az egyik helyen megfelelő, a másikon nem. Ha bekerül az ember egy új helyre, ott úgyis látja, hogy mi az öltözködési stílus és ahhoz lehet igazodni (persze mértékkel, az egyéni vonások megtartásával-hacsak nem egyenruhás a hely, vagy nincs szigorú dress code). Kérdéses esetben meg lehet kérdezni a főnököt, hogy vannak-e kerülendő ruhadarabok, és ha igen, mik azok. Nőknél pl. a szoknya hossza, mintás,élénk ruhák lehetnek kérdésesek bizonyos helyeken, pl. bankban. Én is sokféle munkakörben dolgoztam életem során, és különböző helyeken különböző stílus volt, más volt a munka jellege is.

Dan da Man 2019.06.08. 13:18:37

Nem tudom eldönteni, hogy én vagyok már ennyire öreg, vagy ennyire semmitmondó volt ez a bejegyzés, mindenesetre úgy gondolom, hogy aki az itt leírtakat releváns információként, vagy konkrét revelációként éli meg, attól el kéne venni a szavazati jogát.
Ilyen bejegyzésekre szerintem ne pazarold az időt. Vagy mondj valami újszerűt, vagy válts stílust, vagy blogolj másról - de ez a totál felesleges kategória volt. Az pedig, hogy az Index ezt kiajánlotta, konkrétan tényleg az Index szégyene, és ezzel csak a saját nimbuszukat rombolják.
Nem sértegetésnek és nem trollkodásnak szánom a szavaimat, csak egy őszinte véleménynek. Még csak nem is a bejegyzés tartalmi igazságát vitatom.
Az az egészen privát véleményem, hogy siralmas, hogy a világ ilyen, hogy ez egy téma lehet, és hogy van jelentősége, hogy az ember mit hord, ameddig az tiszta és kellően decens.

Almandin 2019.06.08. 16:44:56

@Dan da Man: Pedig téma. Mivel társadalomban élünk, az öltözékünkkel is kommunikálunk. Valóban tönkremehetnek karrierek amiatt, mert valaki nem a munkakörének megfelelően öltözködik. Pl. nem hajlandó elegánsabb ruhát felvenni oda, ahova az való.
Vagy pl. ma rengeteg fiatal tetováltatja magát és bele se gondol, hogy mennyi helyről kizárja magát ezzel.