Beszéljük meg egy sör mellett!

Egy jó sör meló után? Ezek a hazai kézműves sörfőzdék a bejövősek!

2019. június 15. - IT Kocsma Admin

Ha már a blog neve IT Kocsma, akkor így a nyárba már belelógva pár héttel, essen szó a sörökről. Pláne, mert hosszú, forró nyarat ígérnek és az ígéret máris valóra válni látszik a napi 38 fokokkal. Ilyen időben pedig a mi más tartaná a lelket az emberben egy melós nap után, mint a munka végeztével legurítani egy igazán jó sört. Külön öröm, ha kézműves és magyar. Összeszedtük a kedvenc hazai sörfőzdéinket!

Sörtörténelem

A sörfőzés ma ismert legrégebbi receptje egy kb. 7000 éves mezopotámiai agyag táblán található, mely szerint csírázott, majd ezt követően kiszárított magvakból gyúrj tésztát, formázz kenyeret, kissé süsd meg, áztasd vízbe és hagyd a napon erjedni. Bár a végeredmény nem sokban hasonlít a mai sörre, mégis innen indult a sztori. Európában a középkortól kezdve főznek sört, ami kezdetekben a szerzetesek privilégiuma volt és tevékenységüket kolostorokban végezték. Később az igények növekedésével kialakultak kisebb–nagyobb sörgyárak, ami a szakma eliparosodásához vezetett. Az 1516-os Német Tisztasági törvény óta csupán a meghatározott négy alapanyagból készült italt nevezhetjük sörnek, melyek a víz, a komló, a maláta és az élesztő. A kézműves, egészen kicsi sörfőzdék aztán az 1980-as évektől terjedtek el világszerte, így itthon is.

Fóti Kézműves Sörfőzde

A fóti üzem egy referenciaüzem volt, ami aztán aktív sörgyártásba kezdett és olyan ikonikus kézműves sörök gyártója lett, mint a Keserű Méz vagy a Fóti Zwickl. A sörfőzde Budapestről 20 kilométerre, Fóton családi vállalkozásként működik, két tulajdonosa Gyenge Zsolt és lánya Czifra Zsófi. Az üzemet Zsolt építette, aki a Kőbányai sörgyárban tanulta meg a szakmát, így vágott bele aztán a kisüzemi sörfőzdézésbe és csatlakozott a 2000-es éves végén elindult sörforradalomhoz. Olyan sörkülönlegességeket kezdtek készíteni, amik kilógtak a nagy, hazai sörgyárak sörválasztékából. Az üzem egy Osterbräu rendszerű, 120 nm-es sörfőzde, a napi kapacitás 1200 liter, ezzel nem is kicsi, inkább közepes méretűnek számít a kézműves sörgyárak között. Mivel a főzés folyamatos, így állandó jelleggel 4-5 féle sör is a kínálat része, de teljes paletta 20 különböző sörből áll. Kézműves főzde révén a gyártás szinte teljes egészében gépek nélkül, kézzel történik. Kézzel töltik, címkézik az üvegeket és a sörfőzés is sörfőzőmesterek keze által készül.

 Győrzámolyi Bors Serfőzde

A serfőzde ugyan 2009- ben nyitott, de jóval hamarabb, már 1992-ben családi vállalkozásként működött a „Likócsi serfőzde és söröző. A mikro-sörfőzdetechnológián alapuló főzde soha nem a mennyiségi, inkább a minőségi termelést célozta meg, az itt készülő sörök alapanyagai a fellelhető legjobb minőségű alapanyagforrásból származnak. A söröket 8 fajta árpamaláta kombinációiból cefrézik és 12 komló típust forralnak. Nem használnak ízfokozót, antioxidánsokat, tartósítószereket és inkább egy rövidebb eltarthatósági idejű, de természetes söröket kínálnak. Craft ALE-jeikkel a belga ízvilág vonalát célozták meg és azt vallják, hogy kortyolgatás közben elfelejthetők a világ gondjai, főleg, ha valaki megérti, mi a különbség a „craft” sör és tömeg sör között!

 Reketye Sörfőzde

A Reketye Brewing Co. egy családi alapítású sörfőzde. Jellegzetességük, hogy minden sörük mögött áll egy-egy történet, mely meg is jelenik a söreiken. „Ezek a szövegek megmutatnak belőlünk valamit: apró részleteket, eseményeket amik meghatározzák azt, hogy ma milyen emberek vagyunk és milyen sört főzünk. Egyedi grafikákon keresztül jelenítjük meg ezeket a történeteket, amelyek weboldalunkon olvashatóak is.” – vallják.

 Etyeki Sörmanufaktúra

Az Etyeki Sörmanufaktúra alapítói élelmiszeripari mérnökökként egyetem után Belgiumban ösztöndíjasként találkoztak először a belga sörkultúrával. Etyeken telepedtek le már több mint tíz éve, mondván, mert szeretik a település lakóit, a környéket és szerettek volna hozzátenni egy újabb színt a gasztronómiai palettához, ami a település része. Úgy gondolták, hogy a magyar sörpiac eljutott oda, hogy nagyobb létjogosultságot nyerhetnek a minőségi, kézműves, egyedi sörök és kialakult a kategória fogyasztói rétege is. A főzdét Etyek-Botpusztán saját elképzelésük szerint építették meg, és 2015-ben már első saját sörüket csapolhatták. Érdekesség, hogy a sör „cégéréhez” az inspirációt egy bécsi bolhapiacon vett házi nyomdakészlet adta, ami egyedi figurákat és antik grafikákat tartalmazott, és ami remekül passzolt a tulajdonosok által megfogalmazott „modern tradíció” elképzeléshez. Ezt tovább gondolva született meg a fekete ES logó egy csipetnyi rózsaszínnel, utalva rá, hogy itt a piacra nem jellemző módon, a főzde tulajdonosa nő.

 Ha még kéne egy jó meló, ami után jobban csúszik egy korsó sör? Ebben is segítünk!

beer-4131737_1920.png

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9214895414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urancityhero 2019.06.16. 11:23:35

A kézműves söröknél egy dolog lenne jobb... Ha nem léteznének. Olyan mintha jó lenne, de egyáltalán nem az. Túlhype-olt, erőltetett, kézművesnek eladott pancsok, karakteresnek beállított hab nélküli kommersz sza@ok. Nekem eddig ez a "kézműves" sör, pedig jó párat próbáltam az itt felsorolt főzdéktől is.

Emmett Brown 2019.06.16. 11:38:20

Ez a cikk olyan mintha 4 éve íródott volna.

Nincs köszönőviszonyban az Untappd rangsorával, Brew Your Mind említése nélkül nem igazán lehet komolyan venni.

Void Bunkoid 2019.06.16. 13:07:09

Már megint nem méretek a Dunától keletebbre menni tíz kilométernél.

Oké, Kámagyarország valóban a fővárosi/pilisi meg győrsoproni prosperitáshoz képest eléggé mordor, szomorkás meg lepukkant vidék, de azért nyugi, nem esznek embert, és tudnak keleten is jó sört főzni.

Kedélyes Paraszt 2019.06.16. 17:38:23

Suttyo blog, suttyo cikkel. Egyetértek Void Bunkid olvtárssal. Pesti balfaszjancsik jelentése a hétkerből.

Magyar Gábor6817 2019.06.16. 17:49:14

"Meló" után a melósok 100 Ft-os sört isznak (/0,5L) és nem az elképezstően túlárazott magyar kézműves ( kisüzemi ) söröket 800 Ft /0,33L áron.
Platan, Lobkowitz bőven jó a hétköznapokra (de még Borsodi mester is ha csak hidratálni akarok)
Ha meg 700-800 Ft-ot szánok sörre akkor inkább valami belga...

Sörnyelő 2019.06.17. 20:11:48

Na és hogy jött össze ez a "top" lista? Ezekről hallott a blog írója?
Pl. Etyeki. Nem értem hogy tud egyáltalán fennmaradni. Ihatatlan büdös löttyöket gyárt.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2019.06.18. 18:20:02

Az a baj, hogy már megint olyan ember írt a sörökről, akinek csak billentyűzete van, a témára való rálátása minimális.
Példának okáért a fenn említett etyeki bagázs túl azon, hogy el van szállva magától és közepesen ihatatlan löttyöket ont magából, még tripla arany áron is adja ezeket. Bocs, de a ki a fészkes fene vesz meg egy 0,33-as üveget egy ezresért?
Emberek, hol élünk?
Azt hirdeti magáról a vezető etyeki sörfőző hölgy, hogy ő többek között Belgiumban tanulta a szakmát, blablabla stb. Ő nem jár az Auchanban? Egy Leffe, vagy egy Chimay sem kerül ennyibe, és azokat azért már több száz éve főzik, nem is rosszul.
Amúgy, ha valaki ért egy kicsit is a sörfőzéshez az tudja, hogy micsoda tudás van benne, ezt sajnos nem helyettesíti mai magyar túlhálypolt sörforradalom középpontjába került kézműves sörök garmada.
Legyünk őszinték: ezek kilencven százaléka még szódával sem megy el.