Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Ne félj a színektől és örömteli lesz a munka és a magánéleted is!

2019. augusztus 29. - IT Kocsma Admin

A blogon már sokszor ejtettünk szót az öltözködésről, a munkahelyi környezetről és mivel a szeptember sokak számára egyfajta második újév, ezért érdemes kicsit más szemmel nekiindulni a hétköznapoknak a nyár után. Olyan szemmel, ami más színeket is beenged a megszokottakon kívül!

Ingrid Fetell Lee tíz évet szánt annak kutatására, hogy mi az, ami örömöt okoz az emberek életében. Az egyik tényező, mely nagyban befolyásolja azt, milyen attitűddel pergetjük a napjainkat nem más, mint a körülöttünk lévő színek. Vizsgálódásai során azt tapasztalta, hogy bár rengeteg ember veszi körbe magát bézs és szürke árnyalatú holmikkal, ha megkérdezik őket, sosem ezeket nevezik a kedvenc színeiknek ezeket a semleges árnyalatokat. Nem értette, vajon akkor miért ezeket a színeket választjuk mégis a ruhánk, a bútoraink, a falaink színének?

A fal adja… a választ

Kiderült, hogy ennek az oka abban keresendő, hogy az emberek félnek a döntésektől és attól, hogy ha egy merészebb, élénkebb színt választanak, rossz döntést hoznak, és ezzel kell majd élniük, akár egy kanapéról, akár egy télikabátról is van szó.  Fetell Lee sokáig maga is ezzel küzdött, a lakása tele volt fehér és krémszínű holmikkal, csakúgy, mint a ruhatára. Csakúgy, mint a törülközők, a függönyök, az ágyneműk és a munkahelyi környezete és a ruhatára is ezekben a színekben „pompázott”. Ráadásul, amikor mondjuk egy új kosztümöt vagy egy íróasztalt vagy szőnyeget akart venni, mindig az élénk, vidám színű darabokat nézegette a katalógusokban, hogy aztán a régi jó, unalmas és örömtelen kliséihez nyúljon ismét, amikor vásárlásra került a sor. Egészen addig, míg be nem költözött egy vadiúj lakása, amit minden szempontból imádott. Egyetlen problémája volt csak vele, hogy falak sárga színűek voltak. Tudta, hogy festésre kerül majd a sor, de aztán másképp alakult. Napra nap, amikor hazaért a munkából valami megmagyarázhatatlan, kellemes érzés fogta el, amint belépett a lakásba. Rájött, hogy olyan a sárga falaktól a hangulat, mint egy napfényes nyári délutánon és bárhol jár, mindig alig várja, hogy hazaérjen ebbe a vidám, kellemes hangulatba. A falakat soha nem festette át, napsárgák maradtak.

Tudomány a színek mögött

De mégis mi lehet az oka, hogy míg a gyerekek ösztönösen színekkel veszik körbe magukat, addig felnőtt korra a paletta néhány unalmas színre szűkül? A kutatás során az egyébként dizájnerként dolgozó Ingrid arra jutott, hogy a felnőttség kultúrája azt diktálja, hogy az élénk színek a gyerekesség, a könnyedség, a komolytalanság szimbólumai, míg a fehér, szürke, a bézs a megfontoltság, a felnőttség, az érettség képviselői a fejünkben. Sokan szinte szégyellik magukat, ha egy-egy színesebb darab kerül a ruhatárukba vagy a környezetükbe. Miközben a legvidámabb, örömteli helyek sajátja az, hogy élénk színek vegyülnek egymással és mérhetően örömteli hangulatot keltenek az emberekben, akkor is, ha adott esetben a munkahelyükről van szó. A tudósok becslése szerint hétmillió különféle árnyalatot érzékel a szemünk, és mint kiderült, ez egy olyan készsége az embernek, amely közvetlenül kapcsolódik a túléléshez. Őseink éjszakai életre berendezkedett „lények” voltak, így kevés hasznát vették a szín észlelés képességének. A sötétben táplálkoztak, inkább a szagra, mint a látásra támaszkodtak. Azonban 25 millió évvel ezelőtt kimerészkedve a napfénybe, történt valami. Bár az éjszakai életet lő „verziónk” kétféle színérzékelő sejttel rendelkezett, elődeink egy harmadik, a fényre érzékeny sejtet fejlesztettek ki radikálisan megsokszorozva az észlelt színek számát. Ami azért is volt kritikus jelentőségű, mert lehetővé tette őseinknek, hogy felismerjék a cukorban gazdag érett gyümölcsöket és tápláló fiatal leveleket. Ha pedig találtak egy lédús, édes és zamatos ősőszibarackot, vajon nem jelentetett-e mindennél nagyobb örömforrást?

Ebből kiindulva már érthető, miért idézhet elő egy hamvas barack árnyalatú selyemblúz egy szeptemberi hétfő reggelen jóval nagyobb örömöt, mint egy sima fehér vagy miért indulhat a főnök reggele is jobban, ha az autója tűzpiros, mint egy unalmas fehér…

Ha nemcsak színekkel dobnád fel az életed, hanem egy új melóval is, kattints ide!

balloons-1786430_1280.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7315030452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása