Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

 Hogyan találj új állást, avagy így kezeld a kapcsolati tőkéd!

2020. február 12. - IT Kocsma Admin

puzzle-1721271_1920.jpgAmikor munka nélkül, a semmiben találod magad vagy akár önszántadból hagytad ott a régi munkahelyedet, hirtelen félelmetesnek tűnhet az, hogy nekikezdj és keríts egy új, neked megfelelő állást. Sokakat már eleve az félelemmel tölt el, hogy a keresés kapcsán teljesen idegen emberekkel kell kapcsolatba lépni. Pedig simán előfordulhat, a saját ismerősi körében is találhat olyanokat, akik segítségére lehetnek egy jó munkalehetőség megszerzésében.

Amikor valaki elkezdi küldözgetni az önéletrajzát azokra a helyekre, ahol dolgozni szeretne vagy konkrétan meghirdetett pozícióra jelentkezik, gyakran előfordul, hogy hetekig vagy akár hónapokig nem történik semmi. Sem válasz, sem megkeresés nem érkezik és könnyű beleesni az önbizalomvesztés csapdájába. De mi történhet akkor, ha miután megtette az ember a kötelező köröket és lelkiismeretesen elküldte minden létező helyre a CV-jét tesz még egy kört, ám ezúttal az ismerősei körében? Ez esetben kitárul az olló és sok minden történhet. Ha mondjuk elmondod nekik, mely helyekre pályáztál, előfordulhat, hogy valakinek a felesége, testvére, apja, unokatestvére pont ott dolgozik, igazgató vagy takarító. A lényeg, hogy rendelkezik extra infókkal, amikkel te nem. Ráadásul akár szólhat is egy jó szót az érdekedben. Innentől egy eséllyel több, amivel rendelkezel.

 Aztán a másik szempont, amiért semmi esetre se elégedj meg azzal, hogy szétküldted az anyagaidat, az, hogy attól még, hogy képzett vagy és tapasztalt nem biztos, hogy rosszul jön a segítség, illetve, hogy anélkül is elég lesz, amid van. A legtöbben azért nem szólnak az ismerősöknek, barátoknak, hogy munkát keresnek, mert félnek tőle, hogy gyengének vagy szerencsétlennek tűnnek, vagy nem akarnak senkitől semmilyen szívességet kérni. Pedig ez igazából nem is szívesség, hanem kapcsolatépítés, ráadásul kölcsönösségen alapuló. Hiszen az, akinek szólsz, kap egy lehetőséget arra, hogy máskor neki is eszébe juss és szóljon neked, ha ő keres majd állást, fogorvost, új lakótársat. A networking szükséges és hatékony megoldás, már csak azért is, mert a másik oldalon, ahol embereket keresnek szintén nyernek vele, ha egy ismerős ajánl valakit, hiszen a bizalom nem könnyen terem. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint, abban az esetben, ha ismerősön keresztül kap valaki esélyt egy új állásra, 50 százalékkal nagyobb a siker esélye, mintha az utcáról jelentkezik, aminél a siker aránya csupán 3 százalék.

 Ha elsőre vonakodnál is tőle, mégis a leghatásosabb tehát, ha megad elé veszed a telefonod és végig veszed, kiket hívhatsz fel karrier ügyben. A beszélgetés témája pedig nem feltétlenül az kell, hogy legyen, hogy „Új melót keresek, nem tudsz valamit?”, sokkal inkább az, hogy elmondod, mi érdekel, merre szeretnél haladni és bátran megkérdezheted, ő hol tart most, merre halad, mik a céljai. Mindez nem arról szól, hogy a másikat használni akarod egy új állás megszerzésére, sokkal inkább arról, hogy mélyíted és bővíted a kapcsolati tőkédet, amit aztán kölcsönösen tudtok használni. A fodrász, a szomszéd, a kutyasétáltató ismerős, a rokonok és barátok mind egy-egy hálózat részei, aminek te is része vagy és az előnyeit is érdemes kiélvezned.

Amikor tehát ott állsz az álláskeresés első lépéseinél, jusson eszedbe, hogy mindenki, akit csak ismersz, kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, a te dolgod az, hogy ezt felfedezd. Innentől kezdve pedig az is lehet, hogy a karriered is más irányt vesz és a nyűgből, hogy újra állás után kell nézni, valami egészen új és izgalmas lehetőség lesz.

By Petend

puzzle-1721271_1920.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5915471114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narancsos kommunizmus 2020.02.12. 22:45:26

Pont az IT az, ahol ha felmondasz, konkrétan bujkálni kell, ha nem akarsz dolgozni pár hetet, mert olyan gyorsan híre megy és megtalál egy rakás tök idegen fejvadász is.

Treff Bubi 2020.02.12. 22:48:38

Pont az ismerősöknél kell kezdeni, IT vonalon rengeteg multinak van beajánlós-jutalékos rendszere.
süti beállítások módosítása