Beszéljük meg egy sör mellett!

„Te szabadúszó vagy, neked van erre időd!” – 3 tévedés a szabadúszó munkájáról

2018. december 12. - IT Kocsma Admin

Minden ott kezdődik, hogy a szabadság a legnagyobb kötöttség a világon. Mindezzel együtt a legjobb dolog is. De azért írtam elsőnek a kötöttséget, mert le kell szögezni, hogy, aki komolyan veszi, hogy szabad, az nem mások, hanem a saját szabályai szerint mozog a világban. És a saját szabályaidat betartani sokszor nagyobb kihívás, mint sodródva az árral, mások kitalációinak megfelelni.

1.„Neked erre van időd, te úgyis otthon vagy!”

Szabadúszóként, hiszi azt mindenki, neked rengeteg időd van. És bármikor azt csinálhatsz, amit csak akarsz. Ezzel szemben a valóságban ez a legkevésbé igaz. Mindössze annyiban az, hogy a rendelkezésre álló „rengeteg” időt – amiből egyébként pont annyi áll rendelkezésre, mint bárkinek – te magad oszthatod be, a saját belátásod szerint. A szabadság ebben lakozik. A kötöttség viszont abban, hogy szigorúan az elvégzett munka arányában jutsz bevételekhez. Míg, aki egy nagy rendszer egyik fogaskereke és a fizetését minden hónapban folyósítják, sokkal kevésbé van rákényszerítve, hogy a teljesítményéhez valódi munkát rendeljen. (Nyilván a többség kivétel van ez alól:-D, de én is dolgoztam multinál, tudom, miről beszélek…) Szóval tévedés azt hinni, hogy a szabadúszó addig alszik, amíg csak akar, ha anya, akkor bármikor ráér az iskolai külön feladatokra, napközben ráér két órát telefonálni, kávézni, ebédelni. De persze mindennek a fordítottja is igaz. Mert megteheti, hogy ha úgy dönt, kialussza magát. Hogy egy napra otthon tartja a gyerekét, ha azt nagyon fáradtnak látja. Hogy két órát telefonál, hogy ebédel, kávézik, vásárolgat. De a valóságban ezt talán még ritkábban teszi, mint azok, akik egy munkahelyen dolgoznak. Mert aki szabadúszó, azon igyekszik, hogy a feladatait elvégezze.

 1. „Te szerencsés vagy!”

Ha valami, akkor a szerencse valószínűleg a legtávolabb áll attól, ami a szabadúszót érte. Mégis hányszor hallom ezt a mondatot. Vajon miért gondolják úgy az emberek, hogy ezt az élethelyzetet elérni szerencse kérdése volt? Valószínűleg sokkal inkább egy tudatos és kitartó munka eredménye. Amihez szükséges kötelességtudat, felnőttség, jártasság az időmenedzselésben, bátorság, önállóság és még egy egész sor olyan készség, aminek megint csak nem a szerencséhez van köze.

Tovább

Így lehetsz az új munkahelyen penészvirágból üdvöske!

Az új munkahely új esély, hogy te legyél a legjobb fej kolléga, akit mindenki bír. De ha a régi helyen szeretnél felvenni egy új pozíciót, akkor is lehet esélyed váltani és elérni, hogy egyike lehess a kellemes embereknek.

Első lépésben nem árt, ha egy kis időt szánsz arra, hogy jobban megismerd a többieket, igaz ez akkor is, ha már évek óta egy helyen dolgoztok. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, egy közös kávé vagy egy ebéd simán elég ahhoz, hogy kicsit többet megtudj a másikról. Kis tudatossággal pár hét alatt elérhető egy szép kis kapcsolati háló, ami rengeteget fog segíteni a munkában és abban is, hogy jobban érezd magad a helyen. De nézzük, mit kell tenned, hogy a másik azt érezze, hogy te igazán jó fej munkatárs vagy!

 1. Tanulj meg hallgatni!

Ahogyan számodra is jóleső érzés, ha valaki közbeszólás nélkül, figyelemmel meghallgat, ugyanúgy van ezzel bárki más is. Szóval, ha valaki előáll egy ötlettel, vagy csak simán el akar mesélni valamit, ne tégy mást, csak figyelemmel hallgasd. Tedd félre a versenyszellemet és próbáld ki, milyen, ha tényleg arra az emberre figyelsz, és nem csak megjátszod, és már rohansz is tovább.

 1. Viselkedj barátságosan!

Na, ennél nagyobb közhelyet nehéz lenne mondani, de valójában a legtöbben erre egyáltalán nem törekszenek. Ahogy egy munkahelyen beilleszkednek, már nem olyan fontos mosolyogni, másokkal pár kedves szót váltani, odafigyelni apróságokra. Ha tudod a másik ember nevét, miből áll reggel úgy köszönni, hogy a nevét is hozzáteszed egy mosoly kíséretében? Amilyen apró gesztus, olyan nagy a hatása a többiekre és aztán rád is, mert az szinte biztos, hogy sok esetben visszakapod a kedvességet.

 1. Ne légy konfliktuskerülő!

Független a fentiektől, a barátságosság és figyelmesség nem jelenti azt, hogy el kell viselni más kellemetlenkedését. Ha van olyan kolléga, aki furtonfurt betesz neked, nem csinálja meg a feladatát és ezzel téged hátráltat vagy csak simán gorombán viselkedik, lépj! Vállald a konfliktust és beszéld meg vele, keress vele közösen megoldást és még az is kiderülhet, hogy gondjai vannak, amiben segítségre szorul.

Tovább

5 kütyü, amivel te is boldog lennél az irodában

Lassan eljön az év végi összegző és a jövő évi előrejelző anyagok ideje, ez sem kivétel. Mielőtt még előrukkolnánk 2019 – huhh, egyre gyakrabban írjuk le ezt a számot – legjobb irodai kütyüivel, csináltunk egy összeállítást arról, milyen újdonságok jelentek meg idén, amik megkönnyíthették az irodai életet.

 1. AirBar

Csatlakoztatod a gépedhez és pár másodperc alatt felturbózod a hagyományos képernyőt érintőképernyővé. Az AirBar nagyon kicsi, könnyű és egyszerű eszköz, amit egy mozdulattal a képernyő aljára rögzítesz a benne mágnes segítségével, bedugod az USB-t és hihetetlen, de máris működik a csoda. Kompatibilis Mac és Windows gépekkel is, ha szeretnél bemutatni valamit, mondjuk egy prezentáción, találkozón, bármilyen megbeszélésen, szuper, interaktív alternatíva.

airbar.jpg

 1. Álló íróasztal és futópad kombináció

Ok, ez nem akkor újdonság már, de megérdemli, hogy bekerüljön a listába. Már csak azért is, mert mint tudjuk, az ülés az új dohányzás és mennyire menő lenne, ha az edzést úgy tudhatnád le, hogy még át sem kell öltöznöd. Tulajdonképpen a munkavégzés ideje alatt lenyomhatsz egy Kék túra szakaszt és azokon a helyeken, ahol használnak ilyen eszközt – mondjuk itthon még nem hallottunk ilyenről – állítólag a termelékenység is javul. Az már más kérdés, hogy mennyivel nő a villanyszámla…

futoiroasztal.jpg

 1. Napelemes töltő

Többé nem kell a kollégádtól kuncsorogni a töltőt, ha a tiéd otthon maradt és lemerülni készül a mobilod. A főnök meg lenyugodhat, mert nem az irodai áramköltség kontójára töltögeted a telefonod. A napelemes töltő a napenergiát az irodai ablakon keresztül nyeri, nem igényel telepítést, elfér a fiókodban és még szép is.

useoftechnology-solar-window-charger-300x300.jpg

Tovább

Újabb 3 hely, ahol jól megy a munka!

Annak, aki szabadúszó, netán a hét bizonyos napjain „home office” üzemmódban dolgozhat, sokszor jelent extra ösztönzést, ha ez a szabadság mégsem az otthon falait jelenti minden egyes nap. Mindez akkor derül csak ki valójában, amikor kipróbálod, milyen, ha pár órára inkább kimozdulsz és egy-egy olyan helyre veszed be magad dolgozni, ahol igazán jól érzed magad.

Ehhez pedig mire is van szükség? Először is nem hátrány, ha igazán jó a kávé. Erre ma már a kávézóláncok irtó drága és azért nem is igazán jó kávéi mellett Budapesten – és már vidéken is – is találunk egészen sok példát. Itthon is megvetette a lábát a speciality kávé mozgalom, ami Erna Knutsennek, a kávézás kultúrája legendás alakjának nevéhez fűződik. A specialty kávé esetében nem mindegy, milyen fajtájú kávét ültetünk, hogyan neveljük egészséges növénnyé, de az is fontos, hogy a fajtának megfelelő magasságot, a lehető legideálisabb mikroklímát és talajösszetételt is eltalálják. Így lesz egyedi az aroma és az ízvilág, ugyanis mindkettő tükrözi a talaj jellemzőit is.

1 Espresso Embassy

Azoknak, akik a Belvárosban szeretnének pár órát a munkával foglalatoskodni házon kívül az Arany János utca ideális célpont. Eleve annyi hely van itt, ahova jó beücsörögni, hogy már csak ezért is érdemes errefelé venni az irányt. De mind közül most az Espresso Embassyt ajánljuk. Itt annyira, de annyira finom a kávé, hogy már csak ezért is biztos, hogy visszajáró vendég leszel. Korábban ezen a helyen egy turkáló működött és valószínűleg nem kellett hatalmas átalakításokat eszközölni, mert teljesen puritán a dizájn. De mindennek dacára valahogy mégis otthonos, amiről talán két dolog „tehet”. Az egyik, hogy a natúr színekhez a zöld növények, nagy vázákban álló hatalmas pálmalevelek egy üdítő karaktert vegyítenek. A másik ilyen tényező a barátságos emberek. maguk a baristák, akik tényleg irtó közvetlenek, kedvesek és mindenre odafigyelnek. Ezek összessége biztosítja, hogy a kávézó asztalai többnyire tele vannak és a magasított pultoknál, a hátsó traktusban is szorgalmasan a laptopjukba bújó emberek töltik meg a teret. Aki ezen a környéken szeretne inspirációt meríteni a munkavégzéshez, megérkezett!

http://espressoembassy.hu/

Tovább

3 mondat, amit nem akarsz hallani az interjú végén

Ülsz egy szobában, tudod, hogy az interjú tulajdonképpen véget ért. Mindenki elmondta, amit el kellett mondania, elhangzottak a kérdések és a válaszok, de érzed, hogy valamit még mondanod kéne. De mégis, mi lehetne a legjobb mondat a végére?

Ha azt hiszed csak te, az interjú alanya vagy zavarban a helyes befejezést illetően, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. A veled szemben ülő HR-essel is ez a helyzet, a különbség csak annyi, hogy neki sokkal nagyobb a rutinja. De a befejezés nekik is fejtörést okoz, hiszen sok függ attól, mit és hogyan mondanak, mit üzen az utolsó pár mondat a jelöltnek, esetleges leendő munkatársnak. Van azonban három olyan mondat, amit a legkevésbé akarnak hallani a pályázok és ha felkészülsz ezekre, kicsit könnyebben veheted az akadályt.

 1. "Mennyire akarod ezt a munkát?"

A legutálatosabb interjú befejező mondatok number one-ja, a listavezető a béna kérdésekben! Mert mégis mit gondol, aki kérdezi, miért vagy ott és akkor, ha nem azért, mert szeretnéd megkapni a munkát? Ilyenkor fogalma sincs az embernek, milyen választ adhatna, hiszen, ha azt mondod, nagyon szeretném, pont annyira béna, mint bármely más válasz. Szóval ez a kérdés elhangzik egy csomószor, miközben nincs rá konkrétan jó válasz.

 1. "Adhatok egy tanácsot?"

Na, ne! Ha ezt hallod, pontosan tudod, hogy ezúttal ezt a munkát nem te kapod meg. Amint ez a mondat elhangzik, cikázni kezdenek a gondolatok a fejedben és azon töprengsz, hogy lehetne mihamarabb lelépni a kínos helyzetet hátrahagyva. De a tanácsadó nem várja meg, hogy válaszolj, sőt nem is vár választ, már mondja is a tanácsát, ami általában valami olyasmi, hogy mi lenne számodra a következőkben a teendő, hogy kicsit sikeresebb legyél vagy milyen tudást, tulajdonságot kéne elsajátítani. Ő csak mondja és mondja, te meg ülsz ott azzal a biztos tudattal, hogy holnaptól folytathatod a keresést.

Tovább

A legnagyobb céges karácsonyi ajándék bakik

Azt hiszed, messze még a karácsony? Kérdezd csak meg kolléganődet a beszerzésen, ő már minden bizonnyal augusztus óta ezen pörög! Ha nem akarod, hogy a te partnereid legyenek azok, akik valami tavalyról megmaradt logózott mackó felsőt kapjanak, ráadásul a kiábrándító újévi kezdéskor heverjen az asztalukon, tanulj mások hibáiból!

 Húsvéti meglepetés

„Két éve, egy új termék bevezetése zajlott, így nemhogy nyaralni nem jutottunk el, de még az ősz is ráment a munkára, szabadság stop, éjszakázások és minden, amit el lehet képzelni. Novemberben végre mindenki fellélegezhetett, sorban ment mindenki szabira, mire mindenki újra dolgozni kezdett jöttek az ünnepek. Az utolsó pillanatban sikerült kitalálni valami használható ajándékot a partnereinknek, meg is rendeltük és akkor szembesültünk vele – 3 hetes átfutás, plusz a postai kiszállítás -, hogy az idei karácsonyi céges ajándékból valószínűleg húsvéti meglepetés lesz.”

 Melltartó a férfinak

„Az egyik évben szerettünk volna olyan személyes, valóban hasznos ajándékokat küldeni a legkedvesebb üzletfeleinknek, amit valóban használnak, és aminek tényleg örülnek. Azt találtuk ki, hogy azoknak, akikről tudjuk a személyes viszonyból adódóan, hogy rendszeresen sportolnak valamit, sportfelszerelést küldünk.  Nem kis munkába került, kideríteni kinek, hányas mérete van és nagyon vártuk, mit szólnak majd az ajándékozottak. Már eltelt a karácsony, amikor egy nap az egyik kedves ügyfél, egy férfi a megbeszélés végén kihúzott a táskájából egy sportmelltartót. A futár összecserélte a címeket, így a férfi, ajándékát - aki nem mellesleg kerékpározott – egy szuszpenzoros biciklis nadrágot valamelyik nő ügyfelünk kaphatta meg…”

Tovább

8 ok, amiért érdemes olajra lépni a munkahelyedről

Azon agyalsz már egy ideje, hogy új munka után kéne nézni, de nem vagy benne biztos, hogy tényleg lépni kéne? Mielőtt tettekre ragadtatnád magad, légy benne biztos, hogy megérett az idő a váltásra. Ha kételyeid vannak, és nem fontolod meg alaposan a döntésed, olyan helyzetben találhatod magad, amiből nehéz a kiút. Íme, azok az okok, amelyek valós indokot szolgáltatnak, hogy a tettek mezejére lépj!

Kezdjük mindjárt azzal, hogy ha utálod a munkád, még nem elég ok, hogy hirtelen felmondj, hacsak nincs másik munka ajánlatod. Előfordulhat, hogy bár a helyzet indokolja a váltást, de mégis érdemes kicsit kivárni. Néha segíthet az is, ha olyan dolgokon változtatsz, amik rajtad múlnak és még az is lehet, hogy ez segít abban, hogy megszeresd a munkádat. De vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudsz irányítani és az egyetlen lehetőség tényleg az, hogy lépj!

 1. Kecsegtető, új munkát találtál

Nyilvánvaló, hogy ez a legjobb indok arra, hogy továbbállj. Mielőtt azonban beadnád a felmondásodat, győződj meg róla, hogy az új helyen minden klappol a szerződéseddel, hogy valóban azt kapod majd, amit az állásinterjúkon ígértek, kezdve a juttatásoktól, a körülményeken át, a rád bízott feladatokig!

 1. Utálod a munkádat

Bármennyire is evidensnek tűnik, hogy ez az indok a legerősebb, mégsem.  Csak azért ne hagyj ott hirtelen csapot-papot, mert utálod, amit éppen csinálsz! Tervezz, számolj és keresgélj a piacon! Ha már tiszta a kép, van stratégiád a következőkre és egy új ajánlatod, akkor bátran belevághatsz!

 1. Betegség

Ez az ok talán mind közül a legkevésbé igényli az indoklást. Lehet az egy családtagod vagy a te betegséged, ha úgy látod, megkívánja a helyzet, lépj ki! Ami fontos, hogy győződj meg róla, hogy a kilépéssel ne szűnjön meg az egészség biztosításod, illetve tájékozódj arról is, milyen szabadság illet meg a saját vagy családtagod krónikus betegsége esetén!

Tovább

Így mondj nemet a munkahelyen – bevált tippek, ha baleknek érzed magad

A kérések csak egyre záporoznak. Meg akarsz felelni és már a kezdetektől azon vagy, hogy bizonyíts. De egy ponton azt érzed, hogy telítődtél, képtelen vagy minden kérésnek folyamatosan eleget tenni. Sőt, minél inkább rendelkezésre állsz, annál többet vár tőled a főnök. Ilyenkor jön el az ideje, hogy átgondold, meddig tart a lelkiismeretes munkavégzés és honnan kontra produktív a folyamatos megfelelés. Mert egyszer eljön az ideje, amikor nemet kell mondani.

Bármit, csak szeressenek

Ha azt hiszed egyedül vagy a problémáddal, tévedsz, mert szinte az a ritkább, aki kiáll magáért és megtanult fiatalon nemet mondani. Legyen szó akár a munkáról, akár a magánéletről nagyon sokan egyszerűbb útnak tartják, ha igent mondanak más emberek kéréseire. Mert, ha valaki szépen megkér minket valamire, akkor, ha eleget teszünk a kérésnek, bizonyára szeretni fognak bennünket – gondolják azok, akik képtelen nemet mondani. Pedig a szeretetnek semmi köze ehhez, és ha valakinek már gyerekként megtanították, hogy inkább akkor jár jól, ha a saját érdekében végiggondolja, mi a jó neki és mit tud megtenni jó szívvel és a saját kárára hozott áldozatok nélkül, akkor felnőttként sokkal hatékonyabb lehet az élet minden területén. Ráadásul, amikor valóban igent mondasz, sokkal többre értékelik majd a fáradozásodat. Nehéz ügy azonban a hazai rendszerben megtanulni a nemet mondás képességét, hiszen az iskolában nem az önálló mérlegelés és döntés a kívánalom, hanem az engedelmesség. Egy munkahelyi szituációban a nemet mondással sokan úgy gondolják az állásukat teszik kockára, közben lehet, hogy épp azzal játszanak orosz rulettet, ha folyton teljesíteni akarnak mindent. Kiégés, állandó fáradtság, időzavar és túlhajszoltság lehet az eredmény.

Tovább

Speciális területeket választott az Iducate az IT oktatási piacon

A hazai munkaerőpiacon speciális megoldást kínáló Iducate a kialakult ügyfélkörrel, nagy toborzási tapasztalattal bíró fejvadász cég, a Petend Kft., „gyermeke”. A képzések nem általánosak, a velük dolgozó cégekkel állapodnak meg abban, milyen szakemberre van szükségük. Mostanra kialakult, melyek azok a területek, amelyekre szinte senki nem képez szakembereket, ez az Iducate terepe.

Interjú Dorogi Péterrel, az Iducate és a Petend Kft. ügyvezető, tulajdonosával.

Hogyan áll most a piac, milyen területekre fókuszál az Iducate?

„Ma a piacon gyakorlatilag külön megállapodás nélkül is bátran indíthatnánk kurzusokat, akkor is eladhatók lennének a jelöltek, akkora a szakember hiány a piacon. Jelenleg több nagy multival is tárgyalunk, többek között a legnagyobb IT szolgáltató cégekkel, mert a mi szolgáltatásaink leginkább nekik hasznosak, de vannak más iparágban dolgozó cégek is. Most az IT Services Hungary számára képzünk embereket, az augusztus elején indult SAP tesztelői képzésünk hallgatói épp a napokban léptek be a céghez, hogy megkezdjék a munkát. Három speciális területre készítünk fel szakembereket, a piacon egyetlenként.  Az egyik az SAP, a másik a Felhő (cloud) technológiák, a harmadik az IT biztonság. Azért ezeket a területeket választottuk, mert ezekkel világszerte is nagyon kevesen, itthon pedig senki nem foglalkozik ilyen képzés keretében. Miközben az igény nagyon nagy ezekre a szakmákra. Az SAP tesztelők, ahogyan említettem is, szeptember végén végeztek, egy SAP fejlesztő csoport pedig a hónap végén fejezi majd be a kurzust.”

Tovább

3 meglepő dolog, ami befolyásolja a viselkedésedet az irodában

Az irodai légkör és környezet nem meglepő módon, különféle módokon hatást gyakorol rád. Van egy egész sor olyan dolog is, amire elsőre nem is gondolnál, miközben meghatározzák a napodat, a munkádat, az eredményességedet. A munkahelyeden márpedig rengeteg időt töltesz még akkor is, ha nem vagy munkamániás, szóval jó, ha tisztában vagy vele, mik azok a dolgok, amiktől estére bekattanhatsz.

 1. A „kedves” kollégák hangulata

Mondjuk, ehhez nem kell a munkahelyen lenned, hogy tapasztald; ha a pasidnak rossz a kedve, feltehetőleg te sem leszel sokáig napfényes kedvedben. A rosszkedv a munkahelyen még durvább, terjed, mint a pestis. Ennek a pszichés háttere, az ember keresi a hasonlót, szeretne beilleszkedni egy közösségbe, igazodni a többiekhez, mert az ősidőkben elég nagy bajok származtak belőle, ha valaki leszakadt a törzstől. Automatikusan is utánozzuk ezért a többieket, megyünk a tömeg után és hangolódunk, akaratlanul is. Ha azt hiszed, te aztán nem mész a tömeg után; na, ez nincs így feltétlenül. Tudat alatt akkor is hat rád a többiek hangulata, ha pont ellene mész annak, amit más csinál. Ha az irodában sokan vannak, akik negatívan viszonyulnak a dolgokhoz alapból vagy akár többen vannak, akik valamilyen krónikus vagy akkut betegséggel küzdenek, akkor ez rád is nagyon erősen hat, ez a rossz hír. A jó hír, hogy ez fordítva is igaz. Vagyis az a munkahely, amelyik tudatosan ügyel arra, hogy jól érezzék magukat a munkatársak, szellemi, testi síkon egyaránt, ott ez lesz a ragadós, nem a pestis, azaz a lekonyult hangulat és a betegeskedés. Ha mégsem ez a jellemző, a legjobb, amit tehetsz, ha a lehető legkevesebb időt töltöd a negatív, panaszkodó, beteges emberekkel.

Tovább