Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

2018 iroda trendjei – csak nem biztos, hogy a te munkahelyeden…

2018. február 16. - IT Kocsma Admin

Hiába van egyre nagyobb visszhangja itthon is a különböző trendeknek és van tényleg már jó néhány példa a valóban a trendek szerint kialakított irodákra, itthon nem ezek jellemzik a munkahelyeket. Azért nem tilos álmodozni arról, milyen lenne az ideális 2018-es irányvonalak mentén tervezett irodában dolgozni két kávé között…

Sokan vannak, akik azt vallják túl sok a sallang az irodai dizájn körül és egy sor olyan divatos dolog határozza meg, aminek semmi köze a hatékony munkavégzéshez. Ugyanakkor azzal talán ők sem vitatkozhatnak, hogy a technológia és a kutatások, az emberi test egyre jobb megismerése lehetővé teszik, hogy olyan ergonómia – értve ezen minden vetületét annak – szerint alakítsanak ki egy munkahelyet, ahol egészségesebb, élhetőbb és hatékonyabb a munkavégzés.

Általános értékek az egyénre szabva

Éppen erre épít az trend, mely szerint az egyén mindennél fontosabb, az ő értékében rejlik az egész értéke. Hiszen, ha mindenkit fontos elemként tart számon a rendszer, akkor az egész rendszer értékesebb lesz. Így 2018 menő irodája gondoskodik arról, hogy mindenkinek legyen lehetősége töltődni, saját időt tölteni az erre alkalmas helyeken, illetve legyen elegendő lehetősége, választása, mindezt hogyan teszi.

green_office_4.jpg

Zöld, zöldebb, legzöldebb

Már tavaly elindult a folyamat, melynek részeként a zöld gondolatot minél inkább igyekeznek megjeleníteni a belső térben különféle dizájn elemek segítségével, illetve csupa olyan technológiát alkalmaznak, ami védi a környezetet. Ezt fejlesztik idén még tovább egészen odáig, hogy az irodákba egész falat beborító vertikális kerteket terveznek, térelválasztónak élő növényekkel kialakított elemeket alkalmaznak, sőt, akár élő gyepszőnyeggel vonják be a különböző folyósokat, átjárókat és rengeteg természetes fénnyel töltik meg ezeket a tereket. Nem áll meg a zöldítés a külsőségeknél; az elképzelést a folyamatokra, és ahogyan említettem a technológiára is alkalmazzák. Megújuló energiaforrásokból nyerik az áramot, a vízrendszer, a levegő tisztítása mellett akár a web hosting is zöld is, azaz a szerverek működtetéséhez megújuló energiát használnak. Még itt sem ér véget a dolog, mert ott vannak még a büfében kapható ételek és italok, amelyek akkor a legjobbak, ha helyi termelőktől és ökológiai gazdálkodásból származnak. A munkatársak számára elektromos autókat vagy elektromos kerékpárt biztosítanak és tovább csak azért nem sorolom, mert már rég a magyar munkavállaló számára meseként értelmezhető régióban járunk.

green_office_3.jpg

A textúrák éve

A minimalista irodák térnyerésével a textúrák fontos szerephez jutnak idén, aminek nem titkolt szerepe, hogy kicsit inspirálóbb legyen a tér az itt dolgozók számára. Faburkolatok, kézzel szőtt szőnyegek, rusztikus felületek, természetes anyagokból készült kosarak mindenhol, az itt ténykedők már-már otthon érezhetik magukat.

green_office_1.jpg

Lehetőséget mindenkinek

Ha már fentebb az egyén fontosságát említettem; kiterjed ez a legmenőbb cégeknél arra is, hogy ne jelentsen akadályt a kiteljesedés azoknak sem, akik mozgáskorlátozottak vagy fogyatékkal élnek. Az érték univerzális és 2018-ban alapvetés, ha valaki követi a trendet, hogy lehetővé teszi, hogy ennek ne szabjon határt a dizájn vagy a szerencsétlenül tervezett iroda. Nemcsak a kerekesszékes közlekedés biztosítását értik ez alatt, gondolnak a hallás-és látássérültekre is! Rendelkezésre állnak valós idejű fordító eszközök, önjáró kerekesszékek, minden olyan eszköz és berendezés, ami az integrációt megkönnyíti.

green_office_5.jpg

A fenti trendeken kívül még egy sor olyan újdonság van, ami az idei évet meghatározza, a legfontosabb talán éppen az, hogy az iroda szerepe is gyengülni látszik, hisz a home office ma már valós opció a legmenőbb helyeken. Ez esetben érdemes lehet arról is írnunk, hogyan alakítható ki a munkavégzési szokások megváltozásával egy igazán menő otthoni iroda…

Írtunk már az irodákról, itt el is olvashatod, melyek a „startup office” legfontosabb ismérvei!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7913674786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása