Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Így lehetsz digitális minimalista!

2020. február 29. - IT Kocsma Admin

A minimalizmus filozófiájának részeként a digitális térben lévő dolgainkat is rendezhetjük olyan módon, hogy az életünk egyszerűbbé váljon általa. Ha az offline világban már otthonosan mozogsz az egyszerűsítésben, itt az ideje, hogy az online dolgaidat is minimalista személetben alakítsd át!

A digitális zaj és rendetlenség ugyanis pont olyan hatással bír az életedre, mint a lakásodban, az irodai tereidben vagy az életed egyéb dolgaiban fennálló zűrzavar. Fárasztó és demotiváló.  A digitális minimalizmus megtisztítja az életed online aspektusait és egy jobb, egyszerűbb, könnyebb életet eredményezhet. Íme, a tippjeink röviden és egyszerűen, a teljesség igénye nélkül, olyan kis lépésekre szorítkozva, amelyek összességében mégis érezhető eredménnyel járnak!

Használd a számítógéped tudatosan!

A cél az, hogy eltávolítsunk mindent, ami nem hozzátesz a munkához, hanem csak elvesz belőle, eltereli a figyelmet.

Tisztítsd meg a desktopot, távolíts el minden fájlt, programot! 

Válassz egyszerű, letisztult, nyugalmat sugárzó háttérképet! Olyat válassz, ami nem vonja el a figyelmedet, ellenkezőleg, segít koncentrálni! Bár nem tűnik túl nagy dolognak, bizonyított tény, hogy azok, akik a fentiek szerinti tudatossággal választanak háttérképet, motiváltabban, termelékenyebben dolgoznak.

Törölj minden olyan alkalmazást, amit nem használsz, ezzel egy csomó értékes helyet is felszabadítasz!

Telepítsd a legújabb frissítéseket!

Használd a teljes képernyőt, ha egy adott dologban benne vagy, ezzel szintén segíted a koncentrációt, nem kalandozik el a figyelmed!

Egyszerűsítsd a fájlokat!

A tárhely növekedésével a digitális szemét is hajlamos felhalmozódni, lévén úgyis elfér. Azonban így az idő múlásával egyre nehezebb megtalálni azt, amire valóban szükség van. 

Ezért törölj minden olyan fájlt, amire nincs szükséged!

Kategorizáld a fájlokat két szempont alapján, az egyik csoportba kerüljenek, amiket rendszeresen használsz, a másikba azok, amiket nem használsz. Ez utóbbiak mehetnek a felhőbe!

Alakíts ki egy szisztémát a dokumentumaid elnevezését illetően és mindig ennek alapján adj nevet nekik. Így a keresés gyerekjáték lesz és nem kell egy csomó időt keresgéléssel töltened.

Használj kevesebb mappát, de azok nagyobb egységeket foglaljanak magukban, mint pl. „Család”, „Hivatalos levelek”, „Iskolai dolgok”, „Utazás” stb.

Amikor a nap végén befejezed a munkát, zárj be minden ablakot, töröld, ami nem kell, ürítsd ki a kukát és zárd el kikapcsolással a gépet, azaz ne csupán alvóra tedd!

A telefonod...

Hiába raksz rendet a gépedben, ha a telefonod „rendetlen” marad, a legtöbbet használd eszközöd miért maradna ki az egyszerűsítésből?

Ugyanúgy, ahogy a számítógépeden, a telefonodon is töröld azokat az alkalmazásokat, amiket nem használsz. Ha van olyan, amit használsz, de csak ritkán, lehet, hogy érdemes szintén törölni és amikor mégis szükséged van rá nyisd meg böngészőből!

Ha már haladó vagy a digitális minimalizmusban, eltávolíthatod a telódról a közösségi média appokat is! Túl lehet élni...

A négy leggyakrabban használt alkalmazáson kívül tegyél mindent egyetlen mappába.

Töröld a névjegyeid közül azokat, amikre nem lesz már szükséged!

A telefonhívásokon és a szöveges üzeneteken kívül iktass ki minden értesítést. Az alkalmazásban is meg tudod nézni, akkor, amikor pont erre szánsz egy negyedórát a napodból. A legnagyobb időrabló és figyelemelterelő az értesítések szüntelen pittyegése.

Állítsd be „Ne zavarj” ütemezést, így biztos, hogy nem zaklat fel semmilyen hivatalos ügy akkor, amikor pihensz.

Mert az egész egyszerűsítésnek és minimalizmusnak a lényege, hogy ne sodorjon magával a mindent betöltő digitális zaj. Te döntöd el, hogy utat engedsz ennek vagy nyugalomban élsz.

www.petend.hudesk-4511119_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5215497840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.03.02. 10:57:36

"Válassz egyszerű, letisztult, nyugalmat sugárzó háttérképet!"

Mi a fasznak kell egyáltalán háttérkép ? Sima szürke, sötétzöld, stb. színt is beállíthatsz.

"Kategorizáld a fájlokat két szempont alapján, az egyik csoportba kerüljenek, amiket rendszeresen használsz, a másikba azok, amiket nem használsz. Ez utóbbiak mehetnek a felhőbe!"

Miért is jobb ez, mint beletenni egy "nem használt" folderbe ? Mert így külön fizethetsz a felhõs tárhelyért is, plusz generálsz egy rakás hálózati forgalmat feleslegesen ? Tudom, ingyen van, de minden felesleges neten megmozdított gigabájtért meghal egy szegény kisfóka az északi-sarkon :-)

"Ha van olyan, amit használsz, de csak ritkán, lehet, hogy érdemes szintén törölni és amikor mégis szükséged van rá nyisd meg böngészőből!"

Mert mennyivel is jobb ha ahelyett hogy ott van a már ismert app offline a telefonod memóriájában, nekiállsz online keresgetni, szívni a béna webes felülettel, mindezt a jóárasított magyar mobilneten.
Feltéve ha nem 15 éves kínai telefonod van 8GB belsõ tárral, és Android 3.0-val.

xtlight 2020.03.03. 13:11:10

"Te döntöd el, hogy utat engedsz ennek vagy nyugalomban élsz."
Ez igy van. Minek ehhez törölgetni, meg értelmetlen szabályokhoz gépiesen ragaszkodni?!

Háttérkép: Érdektelen, sose látni. A munkára használt alkalmazások általában maximális méretben használhatók a legjobban. Ugyanez igaz a desktopra kitett ikonokra. Ha látod őket a programtól, amiben dolgozol, az régen rossz.

Fájlok/kontaktok törlése: Amit törölsz, az elveszett. A legnyilvánvalóbb esetektől eltekintve, ha előre tudod, hogy szükséged lesz-e még egy fájlra, vagy egy névjegyre, elmehetnél jósnak.

Felhő használata: Az adatbiztonság miatt kell felhőben tárolni dolgokat. Azt töltsd fel, ami fontos, ami gyakran változik, amin többen dolgoztok, amire bárhol szükséged lehet, nem csak az adott gépen, és ami fájna, ha elveszne. Tartsd szinkronban a géped fizikai mappáját és a felhő tárhelyet automatikusan. A használati gyakoriság nem oszt-nem szoroz.

Gép kikapcsolása: Ha csak nem Windows 95-öt használsz még mindig, semmi értelme műszakilag. Szerintem munkaszervezésileg sincs, de gondolom tudsz valamit, amit én nem. Vártam volna valami tessék-lássék indoklást legalább.

Ritkán használt appok törlése: Nem minden appnak van böngészős változata, amúgy meg elfér az app drawerben, és nem kell rá se nézni, ha nem érdekel. Újratelepiteni, esetleg még keresgélni is feleslegesen kidobott idő. Az elveszett beállitásokról, in-app hitelkártya regisztrációról nem is beszélve.

Értesitések kiiktatása: a mindenhol elérhető, korlátlan mobilnet korában ki küld ma még sms-t? Legtöbb esetben plusz pénzbe kerül, elavult a felület, és sokszor megbizhatatlan a szolgáltatás pl. országhatáron átnyúlóan, vagy szürkeimportos készülékek esetében. A messenger és whatsapp teljesen általános munkaügyben is, de a skype for business alap egy munkára is használt telefonon, főleg ha nem vagy a géphez láncolva munkaidőben sem. Nem kéne őket kiiktatni.

Ne zavarj: Ha a telefonodon csakis hivatalos ügyben szoktak keresni, akkor inkább kapcsold ki munkaidőn kivül. Ez esetben van értelme, spórolsz az akksival, nem foglalod a cellát mások elől stb. :)
süti beállítások módosítása