Beszéljük meg egy sör mellett!

„Te szabadúszó vagy, neked van erre időd!” – 3 tévedés a szabadúszó munkájáról

2018. december 12. - IT Kocsma Admin

Minden ott kezdődik, hogy a szabadság a legnagyobb kötöttség a világon. Mindezzel együtt a legjobb dolog is. De azért írtam elsőnek a kötöttséget, mert le kell szögezni, hogy, aki komolyan veszi, hogy szabad, az nem mások, hanem a saját szabályai szerint mozog a világban. És a saját szabályaidat betartani sokszor nagyobb kihívás, mint sodródva az árral, mások kitalációinak megfelelni.

1.„Neked erre van időd, te úgyis otthon vagy!”

Szabadúszóként, hiszi azt mindenki, neked rengeteg időd van. És bármikor azt csinálhatsz, amit csak akarsz. Ezzel szemben a valóságban ez a legkevésbé igaz. Mindössze annyiban az, hogy a rendelkezésre álló „rengeteg” időt – amiből egyébként pont annyi áll rendelkezésre, mint bárkinek – te magad oszthatod be, a saját belátásod szerint. A szabadság ebben lakozik. A kötöttség viszont abban, hogy szigorúan az elvégzett munka arányában jutsz bevételekhez. Míg, aki egy nagy rendszer egyik fogaskereke és a fizetését minden hónapban folyósítják, sokkal kevésbé van rákényszerítve, hogy a teljesítményéhez valódi munkát rendeljen. (Nyilván a többség kivétel van ez alól:-D, de én is dolgoztam multinál, tudom, miről beszélek…) Szóval tévedés azt hinni, hogy a szabadúszó addig alszik, amíg csak akar, ha anya, akkor bármikor ráér az iskolai külön feladatokra, napközben ráér két órát telefonálni, kávézni, ebédelni. De persze mindennek a fordítottja is igaz. Mert megteheti, hogy ha úgy dönt, kialussza magát. Hogy egy napra otthon tartja a gyerekét, ha azt nagyon fáradtnak látja. Hogy két órát telefonál, hogy ebédel, kávézik, vásárolgat. De a valóságban ezt talán még ritkábban teszi, mint azok, akik egy munkahelyen dolgoznak. Mert aki szabadúszó, azon igyekszik, hogy a feladatait elvégezze.

  1. „Te szerencsés vagy!”

Ha valami, akkor a szerencse valószínűleg a legtávolabb áll attól, ami a szabadúszót érte. Mégis hányszor hallom ezt a mondatot. Vajon miért gondolják úgy az emberek, hogy ezt az élethelyzetet elérni szerencse kérdése volt? Valószínűleg sokkal inkább egy tudatos és kitartó munka eredménye. Amihez szükséges kötelességtudat, felnőttség, jártasság az időmenedzselésben, bátorság, önállóság és még egy egész sor olyan készség, aminek megint csak nem a szerencséhez van köze.

  1. „Ott a férje, könnyű így szabadúszónak lenni!”

Érdemes azzal kezdeni, hogy ez mondat fordítva ritkán hangzik el vagy inkább soha. Próbáld csak ki: „Ott a felesége, könnyű így szabadúszónak lenni.” Ugye? Röhög a vakbelem. Innentől nem is nagyon kell magyarázni, miért nagyon béna, ha egy nőnek, aki szabadúszóként végzi a munkáját direktben szegezik ezt a kijelentést vagy amikor a háta mögött legyintenek így arra, mennyiben jelenthet számára komoly karriert egy szabadúszó munka. Legyen nő vagy férfi az illető, egy biztos, hogy ha gyereked van, fontos tényező ez a munkaforma. De semmiképpen nem lesz tőle könnyebb az illetőnek, sőt. Inkább sokkal felelősségteljesebb a dolog, hiszen vállalod, hogy részben a gyereked érdekében a munkát, ha kell, a háttérbe szorítod. Hogy akár a család más tagjai helyett is helytállsz és párhuzamosan a munkáddal egy beteg gyereket is ellátsz.

A szabadúszó szóhoz tapadó sztereotípiákat tehát ideje levetkőzni és a munkakerülő, öntudatlan az életben magát kereső figura képét kicserélni a tudatos, magáért maximálisan felelősséget vállaló és szorgalmas emberére.

 A szabadúszókról itt is olvashatsz!

office-620823_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9114473746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Estevez atya 2018.12.13. 21:13:32

szabadúszó: szerezz magadnak ügyfelet, végezd el a munkát, hajtsd be a díjadat, ha tudod.

desw 2018.12.14. 01:47:33

Fuuuu, az 1. ill 2. pont nálam is halál.

A barátok és a család azt hiszi, hogy bármikor ráérek nekik ugrálni! Elköltöztem vidékre jó messze mindenkitől, vettem új telefonszámot, amit csak anyám tud. Két évig minden klassz volt, erre jött egy hülyeszomszéd, aki vagy flexszel, vagy kiabál át nekem, mert valami nyűgje van. "Holnap ugye itthon leszel? Hozzák a mosógépet, majd kell segítség!". Nagyon paraszt nem akarok lenni, mert ugye a jószomszédi (v)iszony, a kicsi parasztságból meg max 1-2 hétig ért az okos.

A 2. pont dettó. "Neked könnyű! (télen 4-6 hónapot külföldön vagyok vhol meleg éghajlaton) Anyádnak könnyű . . . b+++, néha napi 12-16 órát tolom a melót, meg én nem baszom el a kevés pénzemet hülyeségekre . . .