Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Örömstratégia a téli munkanapokra

2019. november 29. - IT Kocsma Admin

Már alig emlékszel azokra az időkre, amikor még élvezted a munkádat és örömmel indultál el reggel a munkahelyedre? Ha gyötör az ősz, a tél, a munka monotonná vált, vannak ötleteink, mivel rázd fel magad és hogyan változtasd újra örömtelivé a hétköznapokat.

A sikert a saját mércéddel mérd és definiáld!

A munkahelyi, sőt, az élet szorongásainak toplistáján az első helyek egyikét az abbéli szorongás bitorolja, hogy vajon elég sikeresek vagyunk-e az életben, a munkában. Önmagában az a tény, hogy nem csak te, hanem rögtön balra, a szerinted sikeres kolléga és még a főnök és a nagyfőnök is pont ugyanezen agyal. Minden nap. Ezért érdemes kicsit foglalkozni ezzel és megkérdezni magadtól, hogy egyáltalán, szerinted, mi az, hogy siker? Mert a legtöbben másokat gondolnak sikeresnek, magukat nem. Ha kicsit mégis végiggondolja az ember, akkor kiderül, hogy van egy egész sor dolog az életében, amire nyugodtan lehet büszke az ember. Ha pedig büszke vagy valamire, miért ne érezhetnéd, hogy az adott dolog a te életed sikere. Jól tanul a gyereked vagy jól szerepelt a meccsen? Ez a te sikered is, nem csak az övé! Tartod a súlyodat pedig már elmúltál negyven? Részt veszel minden szűrésen és egészséges vagy? Naná, hogy siker! A feladataidat nagy egészében mindig elvégzed, mire fontos lenne? Egy csomóan nem, szóval, siker! A sor végtelen, csak nem gondolsz bele! 

Testreszabott feladatok

Egy Gallup kutatás során megfigyelték, mi a közös azokban az emberekben, akik bevallottan szeretik a munkájukat. Egyetlen tényező határozta meg mindezt, mégpedig az, hogy egyikük sem a tökéletesre hajtott, ellenben tették a dolgukat. Magában a folyamatban voltak és ebben találtak örömet, nem a tökéletes végeredményben. Maguknak csinálták, nem másnak akartak megfelelni.

A jó öreg hála

Ha valaki ma meghallja, hogy hála, már ásít is egy nagyot, annyit hallani ezt. Ha mégis adsz egy esélyt annak, hogy titokban, csak úgy magadban megnézd, kinek lehetsz hálás és miért az életedben, rájössz, hogy tele van olyan jó dolgokkal minden napod, amiket természetesnek veszel. Pofon egyszerű gyakorlat, de megteszi a hatását: minden nap írj fel három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Minden nap újabb hármat és nézd meg egy hónap elteltével, mi lett az eredmény. Töméntelen dolog, amiért hálás lehetsz itt és most. Hasonlóan hatásos gyakorlat, ha minden nap megfogalmazol egy rövid levelet valakinek, amiben megköszönsz valamit vagy megdicséred valamiért. Lehet, szentimentális, érzelgős butaságnak gondolod, de ez is valami olyan, ami mégis nagyszerű és eredményes, ha azt szeretnéd, hogy több örömben legyen részed. (Tegyél egy próbát és dicsérd meg mondjuk a melletted ülő kolléga cipőjét, rendezett asztalát, a gyereke fotóját az asztalon, meg fogsz lepődni a hatáson!)

Fókusz és szünetek

Széleskörű kutatások bizonyítják - de ésszerűen talán ezek nélkül is tudjuk magunktól is - hogy az emberek kevésbé boldogok, ha nem a konkrét cselekvéssel, hanem valamilyen élethelyzetre, tárgyra való vágyakozással töltik az idejüket. Az ébrenlétük idejének majdnem a felét töltjük azzal, hogy mások sikereire, életére, tárgyakra, helyzetekre vágyakozunk - lásd Instagram nézegetés - ahelyett, hogy csinálnánk valami konkrétat. Mondjuk pont azért, hogy az, amire vágyunk, összejöjjön. Úgyhogy a feladat, hogy fókuszálj az adott feladatra, keress abban örömet. Amikor a szünet ideje jön, akkor az álmodozásra figyelj, amikor a munkáé, akkor arra.

Az élet nem csak munka

Az örömteli napok egyik kulcsa nem más, mint az egyensúly, munka és minden más között. Ha elbillen a munka irányába a mérleg, korrigálj és valami olyannal billentsd helyre a balanszot, amit csakis magáért az örömért csinálsz. Egy séta ebédidőben, egymagadban, egy fél óra olvasás egy könyvesbolti kávézóban, egy telefon a legjobb barátodnak. Egyszerű örömforrások, de azok.  Az öröm a mindennapokban, a munkában egyszerű és megbújik, a látványos, általad irigyelt pillanatok ritkák, gyakran sokba kerülnek és nem a hétfő, kedd és péntek reggeleken történnek. Pedig az életed ezeken a napokon éled.

www.petend.hu

laughing-buddha-head-4191700_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3815330406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása