Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Fajankó a kollégád? Íme, 3 dolog, amit tehetsz ellene!

2019. december 17. - IT Kocsma Admin

Korábban már írtunk azokról a kollégákról, akik megnehezítik a mindennapokat és lássuk be, a legjobb munkahelyen is akad egy-két olyan alak, akivel a munka minden, csak nem kellemes. Mivel a téma állandó, ezért most íme, néhány “fegyver” az irodai kellemetlenkedők hatástalanítására!

Az életünk jelentős részét a kollégáinkkal töltjük és az a helyzet, hogy bár a munkahelyünket magunk választjuk, azokat, akik ott ténykednek velünk együtt nap, mint nap, nem. Véletlenszerű összetétele ennek a közösségnek pedig nagyon érdekes dolgokhoz vezethetnek, születhetnek életre szóló barátságok, rövid életű ismeretségek és időnként összehozhat az élet  - mondjuk ki - igazi bunkókkal is. Lehet, hogy csak ritkán kerül az utunkba ilyen munkatárs, ám aránytalanul sok energiát és időt vesznek el az életünkből. Befolyásolni tudják a munkavégzés eredményességét, a kreativitásunkat és úgy általában a munkahelyi közérzetünket, ami elég jelentős tényező, hiszen, ahogyan ezzel kezdtük is, itt töltjük életünk meghatározó részét. Ha ez nem lenne elég, egyes kutatások szerint még a munkahelyen kívüli kapcsolatokat is befolyásolja egy munkahelyi fajankó.

Az Arizonai Egyetem kutatói 17 iparágban közel 800 emberrel végeztek kísérletet azzal a céllal, hogy megértsék, milyen tényezők befolyásolják a legjobban a munkavégzést. Arra jutottak, hogy ha az emberek nem érzik, hogy a többiek tisztelettel fordulnak feléjük, akkor a teljesítményük egyértelműen csorbát szenved és rosszabb lesz, mintha általános tiszteletnek örvendenének. Egy másik tanulmány kitért arra, hogy azok az emberek, akik sértve érzik magukat a munkahelyükön 33 százalékkal gyengébben teljesítenek és 39 százalékkal kevesebb kreatív ötlettel állnak elő, mint azok, akiket megbecsülnek és nincs részük gorombaságokban. A számok mögött pedig valódi emberek bújnak meg, ahogyan a munkahelyeken, ahol dolgozunk ugyanúgy ott lapul az egyik sarokban az a goromba fráter, aki miatt nem lehetünk elég kreatívak és az eredményeink is konstans alulmaradnak. Mi más lehetne a megoldás, mintha mi magunk viselkedünk másként és ezáltal hatástalanítjuk a baj okozóját!

1. Gorombaságra NE gorombasággal válaszolj!

Legyen az ember bármilyen pallérozott elme, a durváskodásra a legelemibb válasza az embernek, hogy meg szeretné azt torolni. Ez azonban a legkevésbé áldásos megoldás és feltétlen kordában kell tartani ezt az ösztönös megnyilvánulást. Mert az irodai bajkeverőt éppen hogy megerősíti abban, hogy jó úton jár, jogosan viselkedik otrombán. Nagyon nehéz tudatosnak lenni ebben, de a nyugalom, az önuralom segíthet figyelmen kívül hagyni a csípős megjegyzéseket, az ostoba szurkálódást. A barátságos, rövid és nyílt kommunikáció a legjobb fegyver ellenük!

2. Tölts időt a kedves, barátságos kollégákkal!

A munkahelyen biztos, hogy vannak olyan a kapcsolatok, amik pozitív hatásúak, kellemesek és hasznosak is szakmailag, emberileg egyaránt. Ezek a kapcsolódások jelenthetik az ellenpontot és érzelmi biztonságot nyújthatnak a bántások ellenében. Ha úgy érzed túl sok a bántás, keress ellenpontokat és hozd egyensúlyba a kapcsolataidat, a kedvesség, a támogató irodai barátság hatástalanná teheti a rémes kolléga ténykedéseit.

3. Oszd meg másokkal a történteket!

Van olyan helyzet, amikor eljut oda egy munkahelyi kapcsolati konfliktus, hogy már nem használ, ha ignorálod a sértéseket és a magad módján kezeled a helyzetet. Ilyenkor elérkezik az ideje, hogy megoszd másokkal a kellemetlen tapasztalatokat, a konkrét eseteket és akár segítséget kérj a kollégáidtól, főnöködtől. Nagyon sokszor derül fény utólag rá, hogy valaki azért távozott egy munkahelyről, mert elviselhetetlen volt számára egy kolléga viselkedése. Pedig mindenkinek jogában áll erről beszélgetést kezdeményezni a felettesével vagy kollégáival hivatalos formában is, nem csupán irodai pletyka és panaszkodás szintjén. Sokszor kiderül ilyenkor, hogy nem egy hanem sokkal több áldozata van a már sokat emlegetett fajankónak. Ha pedig az illető visszajelzést kap, esetleg figyelmeztetést, akkor változhat a helyzet és máris megérte a fáradtság!

www.petend.hu

angry-1294679_1280.png

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3815355778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomplanet 2019.12.18. 13:47:02

További hasznos tanácsok:

1. Probléma: Éhes vagyok, megoldás: eszem valamit
2. Probléma: Ideges vagyok, megoldás: lenyugszom
3. Probléma: Kevés a fizetésem, megoldás: másik munkahelyre megyek
4. Probléma: Hasznos tanács kell, megoldás: felkeresem ezt a blogot

Hódolatom.

bati67 2019.12.18. 16:11:24

@atomplanet: a negyedik pontot vitatom! :-P

232323 2019.12.18. 16:13:41

3. pont: magyarul pletyizz kopkodj furkalodj es vonj be masokat h le is bukjal. Inkabb ha mar itkocsma... basszad trukkosen szet a projektjet. alljona. foldbe. kopj a papucsaba.

vagd ki a kabatjat. stb.

232323 2019.12.18. 16:17:37

meg h majd a fonok segit. sikitoznom kell. ilyenkor a panaszkodo lesz elokapva h miert nem elfogadobb. ez lett 2019 ben a feminizmus meg PC seg miatt.

ki kene rugni a cigabyokat meg noket. ez a megoldas. meg. a ven csontokat is.

BiG74 Bodri 2019.12.18. 16:36:20

@232323:
Akkor egyszer téged is kibasznak...

silverrant 2019.12.18. 17:49:15

3. Pletykálj! Azt mindenki szereti!
süti beállítások módosítása