Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Így kezeld az idiótát a munkahelyeden!

2017. január 28. - IT Kocsma Admin

Arrogáns, bunkó, idióta, goromba, idegbeteg. Csak néhány jelző a leggyakoribbak közül, amivel a munkahelyeken azokat a személyeket illetik, akikkel egyszerűen lehetetlen dolgozni. Mindenhol akad összeférhetetlen alak, a kérdés csak az, te hogyan kezeled a helyzetet. Mert egy biztos, ő nem fog változni, te viszont változtathatsz azon, miként kezeled az idióta viselkedését.

De elsőként tisztázzuk, miben is áll ezeknek az embereknek a bunkósága? Ezektől az emberektől egyszerűen a legtöbb kolléga kényelmetlenül, rosszul érzi magát, a megnyilvánulásaik sértőek, kéretlen megjegyzésekkel illetik a többiek munkáját, külsejét, viselkedését. Ez az attitűd a munkahelyi teljesítményre is alaposan kihat; bizonyított tény, hogy a munkahelyi idióta csökkenti a többiek termelékenységét, zavart okoz a közösségben és általánosan rontja a munkamorált. A jó hír, hogy vannak eszközök, amelyekkel hatékonyan felvehető a harc az ügyeletes vállalati bunkóval és ha te is érintett vagy visszanyerheted a méltóságodat!

Íme, a tippjeink:

  • Az első, amit tehetsz, hogy felteszed magadnak a kérdést, vajon az illető miért viselkedik veled így? Te váltottad ki valamivel ezt vagy csak simán magától ilyen? Ha megvan a válasz, akkor jöhet a következő kérdés!
  • Megéri vele leállni? Egy munkahelyi konfliktusba bocsátkozni stresszes, egy csomó energiádat és idődet veszi el. Szóval fontold meg, hogy hagyod az egészet, mert időnként jobban jár az ember, ha ráhagyja a másikra. A türelem sok mindenre megoldás, valószínű mások is észlelik a bántó viselkedést és idővel kiveti magából a közösség a kiállhatatlan embereket.
  • Tegyük fel, hogy mégis úgy döntesz, megéri az a beszélgetés és le akarsz ülni, tisztázni a helyzetet. Tartsd szem előtt, hogy a kérdés megoldásán dolgozol és ne a bunkó viselkedésére helyezd a fókuszt. Fogalmazz okosan; ahelyett, hogy azt mondanád: „Az a bajom veled, hogy…”, inkább mond azt: „Az a megközelítés, hogyan ezt a munkát kezeled, azért nem elfogadható számomra, mert…”
  • Van egy másik verzió is a beszélgetésre, ez esetben nem kell különösebb előkészítés, külön leülés az illetővel. Hatásos és egyszerű módja az idióta leszerelésének, ha odafordulsz hozzá és nekiszegezed a kérdést, amikor legközelebb valami gorombaságot vág a fejedhez: „Mond, miért viselkedsz így?” A bunkók elleni legjobb fegyver az öntudat, ezzel nem tudnak mit kezdeni, mert a fegyverük épp a másik megsemmisítése, aki pedig öntudatos, azzal ezt nehéz megtenni.
  • Talán a legnehezebb megtenni, de az is segíthet, ha elhatározod, hogy ezentúl egy kicsit nagyobb figyelmet szentelsz az ügyeletes bunkónak. Meghallgatod, kikéred a véleményét és elkerülöd, hogy másokkal a bunkóságán siránkozzatok.

Még az is lehet, hogy végül te leszel a vállalati idióta kedvence és ki tudja, ha jobban megismered, még akár te is megkedvelheted…
argument-238529_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr612161845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2017.01.29. 20:24:58

nincs is jobb mint egy gyökér stock photo ...

Jossarian 2017.01.29. 23:12:32

@csentecsa: hat persze, ez egy igazi luzer velemenye aki ulve pisil es orul neki. Fizikai fenyites, max ha a sajat fejed vered a falba, proli :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.29. 23:33:02

Az előttem kommentelők közül mennyi esik az idióta kategóriába?

midnight coder 2017.01.30. 05:11:55

Nálunk csak egy-két idióta fordult meg az elmúlt 5 évben, de ezeket a vezetés rúgta ki.

Lucifer Morningstar 2017.01.30. 09:34:00

Nem kell az ilyenekhez leereszkedni. Főleg ha főnök. Ki kell röhögni, egyből tudja, hogy hol a helye és utána is telibe szarni rá.

magyarparaszt 2017.01.30. 10:41:41

@Jossarian: Mire is vered magad pontosan? Talán arra vagy büszke, hogy állva pisálsz össze magad körül mindent? Ha mondjuk én fenyítelek be téged, nyugodt lehetsz benne, hogy a fejed bele lesz verve a falba, prolikám!

Kicknick 2017.01.30. 10:47:15

@Lucifer Morningstar: kivéve ha a te főnököd...akkor bajban vagy. Pláne ha az ő főnöke meg elnézi neki.

Lucifer Morningstar 2017.01.30. 13:57:50

@Kicknick:

Az volt. kiröhögtem. Majdnem kirúgásig fajult a dolog, a nagyfőnök elkapott, hogy kérjek tőle bocsánatot, aztán amikor közöltem vele, hogy egyenlőre túl hosszú a sor akiknek bocsánatot kéne kérni mert a kis köcsög alapból ordítozik mindenkivel, abban maradtunk, hogy tudja ő is, hogy bunkó, de nem tud vele mit kezdeni. A felső vezetők is utálták a kis tahót, igazából szakmailag sem felelt meg a pozíciónak, valamiért mégis ragaszkodtak hozzá. Abban maradtunk, hogy leállok és nem csinálok továbbra is hülyét a kis pöcsből.
A magyarral azért lehet bármit megtenni, mert még saját magáért sem mer kiállni, látod, te is úgy állsz hozzá, hogy a főnökkel nem szabad. Nem a faszt nem, pont azokat kéne mindenkinek rendbe tenni és elmagyarázni a sok ordítozós köcsögnek, hogy a jó anyjával és a családjával üvöltözzön.

Nagyon jó már többször alkalmazott megoldás az, ha az ordító egérrel szemben megkopogtatod a füled, és szép halkan azt mondod, hogy bocs, de rossz a hallásom, az üvöltést nem értem. Ha még így is folytatja akkor hátra arc és ott kell hagyni.

2017.01.30. 14:09:31

@magyarparaszt: @csentecsa: micsoda izomszag.. frusztráltak az elvtársak a szalag mellet? van ilyen.. :)

2017.01.30. 14:36:32

@csentecsa: hejj, tombol ám a frusztráció... ennyi ésszel csoda, hogy be tudod kapcsolni a számítógépet :) tanulni kellett volna az iskolában, nem keménykedni.. így maradt neked a közmunka meg mások megfenyítése.

báró Csekonics 2017.01.30. 14:41:05

@Lucifer Morningstar: valami ilyesmi. A lényeg, hogy nem szabad (nem érdemes) átvenni a stílusát, pláne nem megfenyegetni, mert ez csak támadási felület. Kulturáltan - akár direkt kimérten - közölni, hogy udvarias stílusban is érted, hogy mit akart közölni. Pláne ha pl. főnökök is jelen vannak.
Személyeskedő megjegyzésekre külön jó válasz az ilyen.
Konkrétan volt már ilyen: 'bazmeg nélkül is értem ám, sőt, ugyanolyan hamar fogom megcsinálni!' - elnézést kért, és az arca színéből ítélve eléggé szégyellte magát...

2017.01.30. 15:14:19

Látványosan követni szoktam az ilyeneket. Amikor egy hónapon belül már 15-20 alkalommal futunk össze a város különböző pontjain, valami megváltozik bennük.
Általában rövid úton felmondanak.

2017.01.30. 15:59:51

@csentecsa: haha... kispajtás, szerintem széltében és hosszában nagyobb vagyok, mint te, csak nem ezzel szoktam értelmes embereknek érvelni. Menj vissza, erőlködj még kicsit a szalag mellett, hátha kicombosodsz a csavarozástól :)

2017.01.31. 11:08:46

@csentecsa: vannak gondok, nagyon kemény lehetsz, gondolom te vagy az a fajta kis csicska aki 160 centisen kigyúrta magát, hogy kiélhesse kisebbségi komplexusait a kollégáin :) igazad van, túl jó vagy te a szalag mellé, közmunkásnak viszont tökéletes :) Mondanám, hogy ilyen arcoskodókat szoktam kirugni, de az az igazság, ilyet fel se veszek :). Csak nem elmondta gazsi a kocsmában 2 sör után, hogy kemény arc vagy, te meg elhitted. Tudod, akik valódi szellemi munkát végeznek, azok nem azért kerültek olyan beosztásba, vagy alapítottak olyan céget, mert ököllel fenyegették meg a munkatársakat-megrendelőket. Mivel te saját bevallásod szerint ezt teszed, max csoportvezető lehetsz a szalag mellett azt érvényesíteni akarod az előjogaidat a többi hasonszőrű felé. Sajnálom a munkatársaidat.
süti beállítások módosítása