Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

„Ha a jövőben is munkát szeretnél, nyiss egy számlát és kezdj el gyűjteni!”

2017. május 12. - IT Kocsma Admin

Miközben a köztudatban a mai tinédzsereket digitális bennszülöttnek nevezzük, nagy kérdés, mennyire képesek valóban uralni a digitális tudást. A legutóbbi PISA teszt arról tanúskodik, hogy a többség szinte egyáltalán nem; a tizenévesek több mint fele gyakorlatilag digitális analfabéta; akár egy online jegyvásárlás is problémát jelents számukra. De mégis, kik és milyen munkát fognak végezni, hogyan szerzik meg a tudást, ami a teljesen megváltozó világban a munka alapvető feltétele lesz?

Interjú Fazekas Barbarával, a Green Fox Academy egyik alapító, tulajdonosával

Az iskola, amit pár éve alapítottatok, kifejezetten az IT oktatás terén tevékenykedik. Milyen hatással tudtok lenni a piac nagy változásaira és arra a helyzetre, hogy a látszat ellenére, a mai generáció egyáltalán nem rendelkezik magabiztos tudással a technológia területén?

„Erre közvetlenül nem tudunk hatással lenni, de más tekintetben mégis vannak eszközeink. A Green Fox olyan iskola szeretne lenni, ami a nagyon felgyorsult munkaerő piaci helyzetben a kialakult igényekre gyorsan tud reagálni, amire egy klasszikus oktatási rendszer képtelen. Olyan szakmákat tanítunk és szeretnénk a jövőben tanítani, amik villámgyorsan születnek meg. A mi működésünk hasonlít az Amerikában nagyon sikeres „Boot Camp”-ek működésére, gyors, hatékony és piacképes tudást tudunk biztosítani.

Hogyan zajlik pontosan ez a változás?

„ A munkavállalók és a munkáltatók két oldalát tekintve; miközben az egyik oldalon emberek egy nagy része elveszíti a munkáját, a másik oldalon óriási vákuum keletkezik a munkaerőpiacon, ahol attól szenved az ipar, hogy betöltetlenek az álláshelyek. A szoftverfejlesztés az a terület, ahol éppen ez zajlik, de abban egyetértenek a gazdasági elemzők, hogy a következő évtizedben egy csomó szakmával megtörténhet ugyanez. A rendszer, ahogyan az ember bekerül az oktatásból a munkaerőpiacra, át fog alakulni; az iskolából kikerülve a munkánk, foglalkozásunk nem lesz évtizedeken keresztül egy és ugyanaz. Lesz olyan többször is, hogy a piac „visszalök” az iskolapadba, majd újra vissza kell térnünk egy másik munkával a piacra.  Megszokott lesz, hogy felnőtt emberek sokasága veszíti el az állását és mi, illetve a hozzánk hasonló iskolák őket akarjuk abban segíteni, hogy újra visszakerüljenek a munkaerő piacra.”

Említetted, hogy most a szoftverfejlesztőkre van nagyon nagy szükség. Mi a következő trend, kikből lesz hiány, milyen képzésekre kell készülni?

„A Green Fox szoftverfejlesztő képzésekkel indult el, de a következő igény a hardverprogramozás és erre reagálva épp a napokban indult hónapokig tartó alapos felkészülés után az új képzésünk. Ami még mindig egy adott terület, a technológiai területén felbukkanó igényre adott válasz; a robotika, az automatizálás kapcsán. Van még jó néhány terület, ilyen sok egyéb mellett pl. a data science is, ezen a területen is biztos fogunk kísérletet tenni és folyamatosan figyeljük a piacot, a trendeket. Azonban minden olyan gyorsan változik, hogy egy évre előre sem lehet biztosat mondani. A mi stratégiánkban éppen ezért nem maga a képzés, hanem az szerepel, hogy hány termékteszt koncepciót kell validálnunk a következő félévben.”

Mire készüljön az a munkavállaló, aki a korábbi, illetve a jelenlegi munkaerőpiacon szocializálódott?

„A felkészülésnek van egy praktikus és egy lelki oldala is. Az előbbihez szorosan kapcsolódik, hogy ezeket a képzéseket nem fogja támogatni az állam, nagyon drágák lesznek, mert hiányterületekre fognak szakembereket képezni, ezért hiányterületekről hozott nagyon nagy szaktudású oktatóknak kell majd tanítania. Személy szerint azt javaslom, hogy mindenki készüljön erre anyagilag és nyisson magának egy megtakarítási számlát azzal a céllal, hogy ha bedől az iparága, ha elfogy a levegő, tudjon mihez nyúlni és ki tudjon fizetni egy képzést. A lelki része a dolognak, hogy fel kell készülni rá, hogy valaki, aki valamiben korábban profi szakértő volt visszaléphet a ranglétrán hármat és lehet, hogy huszonéves kollégák lesznek ugyanolyan magas beosztásban, mint ő. Az egész senior tekintélyelvű hagyomány elvész; nagyon nagy rugalmasságra és alázatra lesz szükség, hogy valaki folyamatosan a munkaerő piacon maradjon. Nem lehet majd a hierarchális és tapasztalati fölényből építkezni, mert lehet, hogy olyan területen lesz tapasztalatuk, ami már nem számít.”

Mi az, amit annak tanácsolnál, aki elkezdene egy ilyen intenzív oktatást?

„A legfontosabb, amit tudni kell, hogy arra a négy és fél hónapra, amíg a kurzus tart, mindenki köszönjön el a családjától és barátaitól. Próbáljon pihenni előtte, mert nagyon megterhelő időszak lesz. Mindenki találja ki, mi lesz a stratégiája a pihenésre - futás, zenehallgatás, séta stb., - amit nagyon feszesen be kell tartani ahhoz, hogy valaki bírja az iramot. Mindemellett végezzen el minél több technológiai mini kurzust a neten. Mert itt a felnőttképzés nem azt jelenti, hogy bejönnek, a fejükbe töltjük a tudást és kimennek készen. Mi egy iránymutatást adunk, támogatást és segítséget nyújtunk, de mindenki annyit visz el, amit maga beletesz. Ezért az, aki előre dolgozik, a végén tovább jut.”

A Future Work Fesztivál keretén belül megrendezett következő IT Kocsma vendégei között ott lesz Fazekas Barbara is, ha szeretnéd meghallgatni és találkozni vele, akkor jelentkezz most és vedd meg a jegyedet az eseményre!

 training-821817_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4212500273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása