Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Fotó a CV-ben; a szelfivel buktad az állást!

2018. március 10. - IT Kocsma Admin

A Petendnél nap, mint nap rengeteg önéletrajz kerül a kezünkbe és időnként hajmeresztő fotókkal találkozunk.  A pink színű zakóban, fejtetőre kötött lófarokkal szelfiző lánytól a távolban alig kivehető egész alakos férfi fotóján át a konyhaasztalon a lábas mellett készült képig változatos a paletta. Összeszedtük, milyen tényezőket érdemes figyelembe venni, ha fotó készül az önéletrajzba.

Hogy gyakran a legkevésbé alkalmas fotó kerül a HR-es szeme elé, annak sokszor az oka az, hogy a jelölt úgy gondolja, a szöveg a lényeg, a fotó másodlagos. Pedig épp fordítva van, hiszen a vizuális ingerek nagyon erősen hatnak, a szöveget is képesek háttérbe szorítani. A LinkedIn egyik kutatása szerint az oldal látogatóinak a 90 százaléka legelőször a fotót nézi meg az adatlapon. Ezért nem is kérdés, mennyire fontos, milyen is az a fénykép.

  1. Figyelj a környezetre!

A fenti példában is szót ejtettünk már arról a jelenségről, amikor valaki teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy milyen körülmények, környezet uralja a hátteret.  Sokan esnek abba a hibába, hogy korábban, teljesen más célból készült fotókat használnak, vagy ezekből vágják ki saját magukat. Esküvői konttyal és sminkben, a síelés után két feles után a hüttében garbó pulcsiban vagy épp az előző munkahelyen a cég elmosódó logója előtt... Egy bizonyos pozíció felett eleve hivatásos fotós által készített kép az egyedüli, ami elfogadható, de más pozícióért is nagyobb eséllyel indul, aki áldoz egy fotózásra időt és pénzt.  A legjobb képek semleges, akár fehér háttér előtt készülnek, jó világítással, fényekkel.

  1. Figyelj a mosolyodra!

A profi fotósra épp azért lehet szükség, mert ő megfelelő utasításokat, visszajelzéseket tud adni, ahhoz, hogy természetes legyen a végeredmény, ezáltal vonzóbb a jelölt személye. Ez utóbbi legjobban azzal lehet elérni, ha nem csak a szádat húzod mosolyra, hanem a szemedet is, azaz pont úgy teszel, mint amikor valakire kedvességből rámosolyogsz.

  1. Amilyen a cég, olyan legyen a ruha

Mást igényel egy nemzetközi könyvvizsgáló cég, mint egy reklámügynökség, egy startup vagy egy bank. Nőknél a fehér blúz minden esetben jó választás, de kreatív szakmáknál előny lehet egy-egy színes kendő vagy bármely olyan kiegészítő, ami némi lazaságot is csempész az összképbe. Komolyabb cégek esetén a zakó, blézer a blúz, ing fölé ajánlott és arra is fontos figyelni, hogy ne az érettségi öltönyt használd újra vagy a két számmal kisebb női zakót, mert úgyis látszani fog a kontraszt a jelenlegi éned és az idejétmúlt ruhadarab között.

  1. Így csináld, ha nincs fotós!

Ha mégis úgy alakul, hogy magadnak kell elkészítened a portrét, akkor rád hárul a jó fények, a megfelelő háttér kiválasztása és végső esetben a fotós szerepe is. Otthoni környezetben a legtöbb fénnyel rendelkező helyet keresd meg és állj szembe a fénnyel. Ha van olyan személy, aki elkészíti a fotót, akkor ne álljon hozzád túl közel.  Ha elkészült a megfelelőnek ítélt kép egy jó képkivágással lehet rajta tovább finomítani és egy minimális filter segíthet kicsit kiegyensúlyozni az összképet. A tanácsunk mégis inkább az, hogy keress profi fotóst és ő készítsen képet, amit az önéletrajzban használni szeretnél.

Mert ha látják, hogy odafigyeltél a részletekre és a fotót is nagy gonddal készítetted el, akkor egyrészt jó kép születik, másrészt az igényesség is tükröződik. Ami egy új munkatárs esetében a legkevésbé sem hátrány.

Ha jó lett a fotód és kiválasztottak, az interjún se vérezz el, olvasd el a cikkünket, amit a 4 leggyakoribb interjú hibáról írtunk!

woman-3136667_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2613728454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása