Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

STEM és SMAC; a két betűszó, amik nélkül nem lesz munkád a jövőben

2018. június 29. - IT Kocsma Admin

Míg az emberiségnek az elmúlt évezredekben azt tanította a világ, hogy érték, ha valaki jól tűri a monotonitást, nem kérdőjelezi meg a folyamatokat, jól működik egy szigorúan keretek közé tervezett világban. A jelenlegi iskolarendszer is erre rendezkedett be, azért, hogy olyan emberek kerüljenek ki gyorsan az iskolából, akik nem hibáznak, nem kérdőjelezik meg a dolgokat, tisztelik az autoritást. De a világ egy ideje túl gyorsan változik a világ és az iskolarendszernek nagyon sok idő kell ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon ehhez a világhoz. Nincs más választása tehát a mai fiataloknak, mint az, hogy maguktól proaktívan álljanak ezeknek a változásoknak elébe.

A meglévő megkérdőjelezése

Történelmileg megszoktuk, hogy van időnk megemészteni, feldolgozni egy-egy nagy változást és együtt élni vele, mielőtt jön a következő nagy változás. Ami az utóbbi 10-20 évben történik azonban teljesen mást vár el tőlünk; többé nincs időnk a változásokat feldolgozni, másodpercenként jönnek olyan újítások, amelyek folyamatosan változtatják meg a jelent és a jövőt. Ebben a világban kell sikeresnek lenni, ehhez a kihíváshoz felnőni pedig hatalmas feladat és muszáj hozzá átállítani, alakítani a gondolkodásunkat. Ma teljesen más minőségek számítanak értéknek; a már meglévő dolgok megkérdőjelezése, a meglévőnél jobb válaszok a kérdésekre, a meglévő rendszerek és szabályok újragondolása. Mindezek a készségek azok, amelyek segítenek abba, hogy alkotó elmeként tudjanak a fiatalok értéket teremteni az életükben.

 Legyél SMAC és tiéd a világ

A STEM, azaz a Science, Technology, Engeneering, Mathematics, azaz a tudomány, technológia, mérnöki tudás, matematika négyesen egy már ismertebb megközelítése annak, mely képességek azok, amelyek a jövő szakmáinak alapját képezik. Van azonban egy kicsit más megközelítés, melyet kevesebben ismernek, ez pedig a SMAC, mely a Social, Mobile, Analitics, Cloud szavakból összeálló betűszó.

Social, azaz hálózati gondolkodás, ami a nyitott, megosztásokon alapuló világ megértését jelenti.

Mobile, azaz a mobil világ dinamikájának megértése mind üzleti, mind technológiai oldalról.

Analitics, azaz analítikus gondolkodás, ami azért fontos, mert minden az adatokról szól, nem létezik majd olyan foglalkozás, amihez nem lesz szükség elemzőképességre, legyen szó bármilyen területről. Az adatok elemzése pedig nemcsak a jövőben, hanem már ma is a bevétel generálásának egyik kulcseleme.

Cloud, azaz a felhő működésének megértése.

 Kritikus, rugalmas, önreflexív

Mindezen tudás mellett egy sor olyan készség birtokában kell lennie a jövő – nem a távoli, a nagyon is közeli jövő – munkavállalójának, amelyeket javarészt még csak a technológiai cégek ismertek fel, de lassan minden területen előnyt jelentenek majd. Ilyen például a mentális rugalmasság és a kritikus gondolkodás is. Mi emberek, jellemzően nem szeretjük elhagyni a saját hitvilágunkat, ezért általában azokat a dolgokat esik jól meghallgatni, amelyek a mi meggyőződésünket erősítik. Ám van olyan, hogy nem jól gondolunk valamit, amit nagyon sok időbe telhet belátni. Ezért nagyon jó, ha van elég rugalmasságunk arra, hogy meghalljunk más véleményeket, olyan nézőpontokat is megnézzünk, ami a miénkkel ellentétes vagy más, mint, amiben mi hiszünk, mert így van esélyünk észrevenni a lehetőségeket más gondolataiban. Ezzel pedig végső soron saját gondolkodásunkat gazdagítjuk. Szintén kulcskészség lesz az érzelmi intelligencia, mely nagyban segíti, hogy együtt tudjunk működni másokkal és a problémákat közösen tudjuk megoldani. Az önreflexió nehéz utazás, időnként hibázni, elbukni, újra kezdeni, kezelni a sok információt. Ám, ha az embernek vannak módszerei, hogy néha ránézzen önmagára és megvizsgálja, hogy érzi magát, hogy tudna túllendülni egy-egy kihíváson, az nagyon sokat segít abban, hogy az ellenálló és alkalmazkodó képesség fejlődjön.

 IOT, a kényszerítő körülmény

A logikára és az érzelmi intelligenciára azért lesz nagy szükség, mert nagyon sok olyan problémával kell foglalkozunk, amely mindeddig korábban nem létezett. Korábban nem volt ekkora a biztonsági kockázat, mert nem csatlakoztunk minden kütyünkkel az internetre. Aki jó logikai készséggel rendelkezik, átlátja az összefüggéseket, az meg tudjuk oldani az egyébként épp a technológiai fejlődés következtében előálló problémákat, amilyen a biztonság is. Az olvasás fontossága most még szembetűnőbbé válik, mert azokból válik igazán kreatív elme, aki sokat olvas. Nagyobb szókinccsel, gazdagabb fantáziavilággal lesz jó esély megoldani egy-egy új problémát, De ha az összes eddig felsorolt tudást és készséget és tudást összeadjuk, mindez még akkor sem lesz elég. ha nincs meg még valami. A jó ötlet nem elég, azt, amiben hiszünk meg kell tanulnunk hatékonyan átadni másoknak, úgy, hogy ők is higgyenek benne és kövessenek.Mert együtt mindig könnyebb megoldani nagy dolgokat, mint egyedül.

 A cikk Frankó-Csuba Dea előadása alapján készült, mely a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország digitális oktatást népszerűsítő játéka, a LEGYÉLTEIS!Alkotó.Elme! díjkiosztóján hangzott el.

 Olvasd el azt is, ezekkel a készségekkel, milyen, ma még nem létező szakmákban dolgozhatsz a jövőben!

place-name-sign-1647341_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr914083163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása