Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Az 5 mentor típus, akikre szükséged van az életedben

2019. május 09. - IT Kocsma Admin

A mentor görög eredetű szó, Odüsszeusz barátja, tanácsadója viselte a Mentór nevet. A történelem során aztán megszámlálhatatlan mentor lett ismert, híressé vált mentoráltja mellett, ma pedig már természetes, hogy ha valaki sikerre vágyik, akkor mentort keres maga mellé, kiválasztja azt, akitől örömmel tanulna és elfogadná a tanácsait. Bár a segítség mindig sokat jelent, nem mindegy, hogy miben, ki tud számodra igazi támogatást nyújtani. Összeszedtük a mentorok 5 alaptípusát, hogy tudd, milyen helyzetben kihez érdemes fordulnod.

Mielőtt mentort választanál magadnak, tisztában kell lenned azzal, hogy a mentorálás kétirányú utca, azaz kölcsönös kapcsolat, nem csak arról szól, hogy valakit megkérsz, hogy adjon tanácsokat. Ha szeretnél mentorált lenni, akkor időt kell szánni arra, hogy kialakuljon egy valódi, őszinte kapcsolat, aminek a kölcsönösség az alapja. Hiszen, ha jól működik a dolog, nemcsak kapsz, hanem adsz is, a kérdésied. kételyeid, haladásod a mentor számára is sokat jelentenek.

Mentor # 1: A mester

Ha olyan segítőre vágysz, aki gyakorlatilag az adott területen a legeslegjobb, legyen az sport, írás, tervezőmérnök vagy szoftverfejlesztő, akkor kapcsolatot kell keresned ezek az emberek a legjobban valamilyen ötlet, vállalkozás, nagy terv előkészítésében lehetnek a segítségedre. A megkérdőjelezhetetlen tapasztalattal, afféle Jedi mester szerepét töltik be és leginkább akkor érdemes ilyen mentort keresni, ha hiányzik a kezdő lökés és olyan alapvető tanácsok, amik erőt adnak egy út elkezdéséhez.

Mentor # 2: A támogató háttér

Ez a típus, ha látja benned a potenciált, egyengetni fogja az utadat. Általában egy tapasztaltabb munkahelyi kolléga, felettes lehet alkalmas arra, hogy beajánljon munkákra, átlássa, kinek, mikor kell szólnia az érdekedben. Alkalmasak arra, hogy bemutassanak a megfelelő embereknek, az adott iparágban segítsék a kapcsolati hálód kiépülését.

Mentor # 3: A majdnem haver

Ez a mentortípus általában nem áll feletted a ranglétrán, de jól kiismeri magát az adott kötegben, átlátja a nagyobb összefüggéseket és rendelkezik azzal a nagyvonalú segítőkészséggel, ami kevesek sajátja. Ha találkozol vele, szerencsés vagy, mert nagyon jól meg tudod majd beszélni vele a projektjeidet, meghallgatja a problémáidat egy kávé mellett és ha kell összeköt azzal, aki segíthet egy-egy konkrét nehézség megoldásában. Ez a mentor, mentorált viszony tulajdonképpen egy megy mellérendelt, támogató kapcsolat, aminek tényleg a kölcsönös bizalom az alapja.

Mentor # 4: A házi pszichológus

Nem fontos, hogy ő is ugyanazon a területen tevékenykedjen, mint te, valójában akár lehet egy családtag vagy barát is az illető. Míg a Mester a konkrét céljaidat támogatja, a Házi pszichológus a bizalmasod és támaszod, ha baj van. Míg az ember eléri a céljait, ott vannak a sima keddek, szerdák, amikor épp egyáltalán nem érzed, hogy haladnál vagy pont ellenkezőleg, az élet arra kényszerít, hogy hármat lépj hátra. Na, ilyenkor van a legnagyobb szükség erre a mentor típusra, aki ilyenkor ad egy kis extra erőt és rávilágít a nagy egészre, láttatja veled, hogy reálisan, hol tartasz, mi a cél és miért nem baj, hogy megálljra vagy hátrálásra kényszerített valamilyen körülmény.

 Mentor # 5: Az ifjonc

Sokszor a legnagyobb tanítások nem is magától a mentortól, hanem épp a mentorálttól származnak. Azaz légy magad is mentor és a legtöbbet talán éppen így tanulhatsz. Egy másik embernek segíteni, a problémáit, céljait átlátni, amiben lehet., támogatni olyan feladat, ami felmérhetetlen előnyökkel és rengeteg előnnyel jár. Légy mentor és mentorált leszel!

Ha mentort keresel, kattints!

mentor-icon-2895941_1280.png

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6914816138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása