Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

6 lépés a sikeres karrierváltáshoz

2019. augusztus 30. - IT Kocsma Admin

A szeptember sokak számára jelent új kezdetet, nem ritkán a nyári kikapcsolódás eredményeként születik meg a döntés, váltani kell. Nem csupán munkahelyet, karriert is. Ismerve a buktatókat, összegyűjtöttük azokat a lépéseket, melyek a sikeres váltáshoz szükségesek lehetnek.

Mielőtt egyáltalán nekiindulnál és belevágnál a váltáshoz vezető útba, az alábbiakat rendezd magadban. Vajon mennyire vagy elégedett a jelenlegi helyzeteddel, munkahelyeddel? Vezess egy ideig naplót arról, milyen érzéseid vannak a munkáddal, kollégáiddal, környezeteddel kapcsolatban, ki fog rajzolódni idővel, mi jelent problémát, mi az, ami miatt esetleg tényleg ideje lépni. Miközben jegyzed a megfigyeléseidet, időt nyersz a továbblépésre és bizonyos dolgokat elrendezhetsz a jelenlegi helyen, hogy készen állj a nagy ugrásra.

  1. Mérd fel, mi érdekel, milyen készségeid vannak!

Ahhoz, hogy tényleg a számodra legjobb helyen landolj, fontos, hogy áttekintsd, miben voltak korábban sikereid, milyen önkéntes munkákat vállaltál örömmel, mely projektek, munkahelyek voltak azok, amiket szerettél. Tekintsd át, milyen értékeid vannak, amiket a munkában jól tudsz kamatoztatni, milyen készségek birtokában vagy, amikre egy leendő karrier során szükséged lehet. Ha mindezzel végeztél, elkezdheted mindenféle nyomás nélkül, szabadon szárnyalva összeírni, mi lehetne alternatíva számodra új karrierként. Beszélgess erről a barátaiddal, családoddal, bárkivel, akiben bízol, és aki jól ismer téged. Ha ezeket a köröket megfutottad, jöhet akár egy karrier tanácsadó is, aki nem ismer, szakértő szemmel lát.

  1. Nézz utána, mik a munkalehetőségek!

Ha körvonalazódott, mely terület érdekel, végezz előzetes kutatást arról, milyen a kereslet jelenleg, milyen pozíciókra keresnek embereket és milyen cégek vannak az adott piacon, akik számodra szóba jöhetnek.

  1. Építs kapcsolatokat!

Tudj meg minél többet az adott területről, kik a legnevesebb szakértők, milyen tudnivalók vannak az ágazattal kapcsolatban. Kutakodj a LinkedIn-en és keresd a kapcsolatot azokkal, akik a szektorban dolgoznak. Ha vannak régi iskolatársak, barátok vagy családtagok, akik ebben az iparágban dolgoznak, találkozz, beszélgess velük, kérd, hogy kössenek össze másokkal a területről!

     4. Próbáld ki!

Ha már vannak kapcsolataid, akkor könnyebb lehetőséget teremteni arra, hogy valamilyen módon kipróbálhasd magad a választott területen. Mindig akadnak önkéntes munkák, gyakornoki programok, irodalátogatások, amik szuper lehetőséget biztosítanak, hogy kicsit belekóstolj a légkörbe, közelebbről lásd, mire vállalkozol, ha váltasz.

    5. Fejleszd a készségeidet!

Mielőtt még váltanál, használd ki az adott munkahelyed nyújtotta előnyöket és fejleszd még ott a készségeidet. Legyen szó nyelvtanulásról, programozásról, pályázatírás kurzusról, válaszd ki, mire lesz szükséged egy sikeres karrierváltáshoz és jelentkezz!

   6. Tanulj!

A karrierváltás egyik legfontosabb tényezője természetesen a tanulás. Ha már döntést hoztál és a fentiek alapján elhatároztad, hogy elindulsz az új úton, szükséged lesz új ismeretek elsajátítására, akár hosszabb időt igénybe vevő oktatás keretében. Derítsd fel, milyen lehetőségeid vannak tovább vagy átképzésre, milyen keretek között valósítható meg mindez. Sokszor maguk a munkáltatók teremtenek lehetőséget arra, hogy új alkalmazottakat képezzenek ki maguknak, de egyetemi és online képzések is szóba jöhetnek.

A lényeg, hogy mire a tanulásra kerül a sor, magabiztos légy és tudd, a nyugdíjas állások kora lejárt, ideje lépni! lehet, hogy pont ez a képzés lesz, amire jelentkezned kell?

fish-4190935_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2115031790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása