Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Miért jobb hazajönni, mint kint maradni?

2016. december 06. - IT Kocsma Admin

Miért mennek ki, miért maradnak kint és miért jönnek haza a külföldön szerencsét próbáló magyarok? Az IT Kocsma blog szakértője, Dorogi Péter megmondja és tanácsot is ad azoknak, akik fontolgatják a külföldi tapasztalatszerzést!

Miért mennek ki?

„Jellemzően három oka van, hogy az emberek miért mennek külföldre. Egyrészt pénzt keresni, hogy egy olyan tőkét halmozzanak fel, amellyel, ha hazajönnek, akkor el tudnak indítani egy vállalkozást. Nyilván az is egy tényező, hogy egzisztenciát tudnak teremteni a maguk vagy családjuk számára.

A másik, ami miatt szeretnek külföldre menni az emberek, az a nyelvtanulás. Sokakat motivál, hogy elsősorban az angolt és a németet minél magasabb szinten meg tanulják, hiszen ez ma már elengedhetetlen és az hazai nyelvoktatás nem egyenlő azzal, ha anyanyelvi környezetben tudsz kommunikálni.

A harmadik népszerű cél a szakmai tapasztalatszerzés, ami azért érdekes, mert ezekben az országokban, ezeknél a cégeknél olyan tudást tud megszerezni, amit Magyarországon nem. Teljesen mások ott a versenypiaci helyzetek és nagyon sok olyan projektben vehet részt az illető, amiben Magyarországon nem tud, nagyon sok olyan emberrel dolgozhat együtt, olyan csapatban szerezhet tapasztalatot, amire itthon nem lenne lehetősége.” – mondja Dorogi.

Miért jönnek vissza?

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sokan azok közül, akik kint dolgoztak az ott elsajátított munkakultúrát megvalósítva lettek sikeresek Magyarországon.

Nagyon sokan úgy mennek ki, hogy nem akarnak letelepedni, eleve vissza akarnak jönni, várva a megfelelő pillanatra. Kivétel ez alól, ha valaki eleve családdal meg ki és a gyerekek is beilleszkednek; ilyenkor jó eséllyel nem jönnek vissza. Azonban, ha egyedül vagy párral mennek ki és még nincs család, akkor nagy a valószínűsége, hogy hazatérnek.

Dorogi Péternek akad olyan orvos ismerőse, aki kiment néhány évre kutatni Angliába és visszajött, mert itt szeret élni és ma már csak évente egy hónapra megy ki.

Mivel az IT szektorban ma már itthon is jól fizetnek, ezért csupán a bér miatt nem indulnak el a jó állást keresők. Ami miatt az IT szektorban dolgozók külföldre mennek, az inkább az, hogy számos olyan cég van, melyek nagy kihívást jelenthetnek, de itthon nem lehetséges náluk dolgozni, mert nincs hazai leányvállalatuk.

Szintén tényező, hogy Magyarországról nehéz nagyot ugrani; ha valaki ambiciózus annyira, hogy ő a legjobb helyeken akar dolgozni, akkor sokkal könnyebben megteheti, ha elmegy egy angol, ír vagy bármilyen más környezetbe dolgozni, innen pedig már el tud jutni Amerikába a vágyott céghez.

Dorogi Péter szerint pályakezdőként nem tanácsos kimenni, mert sokkal nehezebbe elhelyezkedni, mindenhol azt szeretik, ha van egy alaptudása a jelöltnek. Egy fiatal jobban jár, ha legalább 2-3 évet megpróbál itthon dolgozni, összegyűjteni annyi szakmai tudást, amivel már ki tud állni a nemzetközi porondra. Ezután ki tud menni 3-4 évre külföldre, megtapasztalni, milyen is ott dolgozni. Érdemes olyan országot választani, ahol nyelvet is tud tanulni és gyakorolni, ha pedig úgy látja, hogy elég információt, tapasztalatot, pénzt tudott összegyűjteni, akkor ebből már itthon is tud boldogulni és továbblépni, akár saját vállalkozást indítani.

Így indíts startupot!

„Az IT-ban, ha bármit el akarsz érni, akkor csak nemzetközi szinten lehetséges, ez itt nagyon kicsit piac. Emiatt előbb-utóbb külföldre kell menni, a kinti boldoguláshoz pedig muszáj kint élned, hogy lásd, hogy ez hogyan működik, legyen szó bármely országról.” – mondja a HR tanácsadó.

Sokan vannak, akik elegendő pénzt gyűjtenek össze, majd itthon indítanak a kinti tapasztalatok alapján egy vállalkozást. Itt jó a szakmai tudás, másrészt olcsóbb is elindítani egy IT céget. Sokan tehát kimennek, tudást, pénzt, ötletet gyűjtenek, és utána itthon megcsinálják, amit elképzeltek, majd kiviszik a nemzetközi piacra eladni a szolgáltatást.

„Ez egy nagyon jó út, lehetőség ma.” – összegez Dorogi Péter.

globe-907709_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9912026889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor08 2016.12.06. 21:29:29

Szia

Mint olyan aki 20+ eve Kaliforniaban el es az IT szektorban dolgozik- nem egesszen osztom a velemenyed - mert ugy erzem egy masik lenyeges szempontot kihagytal. Ez velemenyem szerint az egyen elorejutasi lehetosege Magyaroszagon meg kulfoldon a munkajaban meg altalanosan az eletben. Itt nem a penzrol beszelek ha nem a munkahelyi hangulat, orszagban a kozhangulat (amit a politika Magyaroszagon NAGYON atfon) - kulfoldon kevesbe. Tehat attol hogy van valakinek eleg penze nem feltetlenul akar visszajonni. Sok olyan ember van aki annak orul hogy elment!

IT Kocsma Admin 2016.12.07. 09:52:07

Szia!
Én azt gondolom, ez sokmindentől függ. Kérdés milyen élethelyzetben megy ki az illető, maradnak-e itthon rokonai, milyen a kötödése Magyarországhoz stb. Mindkét esetre tudok példát, van aki kint megtalálta a számításását, van aki évek alatt összegyűjtött pénzzelitthon kezdett "új" életet.

Kicknick 2016.12.08. 11:20:40

@Gabor08: te aki 20+ éve kint élsz elég jól leszóltad a magyarországi It-s előrejutási lehetóségeket. Csak szólok, tévedsz. Biztos nem ezt hallod a magyar ismerőseidtól, vagy a médiávól, de hidd el aki tud és akar az itt is simán előrejut. A hangulat meg olyan amilyenné teszik a kollégák, meg te magadnak. Ha nem ok akkor váltasz. Ha nem tudsz váltani akkor meg nem vagy jó szakember, örülj hogy munkád van.

Gabez 2016.12.09. 09:41:12

A "Miért mennek ki" részhez: nemcsak ez a három ok létezik, sőt. Sokan azért mennek ki, mert nem szeretik a magyar politikai miliőt, az idétlen intézkedéseket, a töketlenséget, az ideológiai kényszert, a média teljes elnyomását, a népbutítást (kormánypárt, szocik, egykutya). Sok külföldi országban egyszerűen jobban érzi magát az ember (ugyanannyi pénzből). És ez nem is fog megváltozni még legalább 10-15 évig.
süti beállítások módosítása