Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Startupot indítanál? Ezek nélkül nem fog menni!

2016. december 16. - IT Kocsma Admin

Legutóbb arról írtunk, hogy miért jelent hatalmas előnyt a külföldi tapasztalatszerzés, azoknak, akik után itthon keresik a boldogulást és akár egy vállalkozásba is belevágnának. Folytatásként, ezúttal egy tapasztalt startup szakértőt és egy startuppert kérdeztünk arról, hogy konkrétan melyek azok a tényezők, amelyek nélkül inkább bele se kezdj.

Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője. :

Csapat, piac- és önismeret. Ezek szerintem a legfontosabbak. Együttműködés és társak nélkül nem könnyű vállalkozni és sikert elérni a globális piacon. Sokszor tapasztalom csapatoknál viszont, hogy nem néznek körül a piacon alaposan, nem ismerik vagy lebecsülik a konkurenciát, nem inspirációnak, katalizátornak, tanulási lehetőségnek tekintik, nem kíváncsiak a piac visszajelzéseire eléggé, és túlzottan ragaszkodnak az ötleteikhez. Pedig meg kell tanulni akár elengedni is őket vagy legalábbis rugalmasan módosítani. Ehhez komoly önismeret, türelem, kitartás, kudarctűrés, visszajelzési képesség és a kritika elviselése, beépítése is szükséges.”

Szálka Tamás, a Talk-A-Bot egyik alapítója:

„Tűzz ki egy célt, hogy kiknek és hogyan akarod eladni a jövőbeli termékedet! Nem baj, ha ez nem jön be - a startupok túlnyomó többsége nem lesz sikeres -, de legyen valamihez képest mérni a sikertelenséget is.
Előny, ha van első kézből vagy közeli tapasztalatod egy nem startup jellegű vállalkozás működéséről. Ha már kerültél olyan helyzetbe, hogy sakkoznod kellett a pénzzel hó végén, amikor a munkatársakat kifizeted, akkor jobban fogod értékelni, hogy pénzügyileg egyensúlyban van a startup vállalkozásod is!
Becsüld meg előre, hogy az első 1-2 évben mit akarsz elérni, ezzel mennyi költséged lesz és jó esetben mennyi bevételed. Ha ezt nem teszed meg, akkor bármilyen termék fejlesztésbe vágsz bele, valójában csak egy "proof-of-concept"-et csinálsz és a "majd csak lesz valahogy ebből pénz" elv mentén mész előre. Nincs kizárva a siker így se, de kisebb rá az esély.

Ahonnan további ötleteket és inspirációt meríthetsz:

  • A Bridge Budapest 67 videóban gyűjtött össze izgalmas kérdéseket és válaszokat  a vállalkozások dilemmáival kapcsolatban a LogMeIn, az NNG, a Prezi és a Ustream szakembereitől. A Bridge Basics oldalon (org) videók formájában lehet megnézni őket, mindegyik végén plusz könyv- vagy link ajánló.

        https://www.youtube.com/watch?v=ydJ1GGpSZXQ

startup-593344_1920.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6012052011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása