Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Ezek a csapdák fenyegetnek, ha szabadúszó IT-s vagy!

2017. március 22. - IT Kocsma Admin

A szabadúszás életforma, lett légyen bármi is a foglalkozásod. Ha pedig szabadúszó IT-s vagy, akkor egy teljesen egyedi kategóriába tartozol. Összeszedtük az erre vonatkozó legjellemzőbb vonásokat és a leggyakoribb buktatókat. Te magadra ismersz vagy más a véleményed? Írd meg nekünk kommentben a cikk alatt!

Szabadúszó típus 1.: Nappal van vagy éjszaka? 2009 vagy 2017?

Az igazi freelancer szoftverfejlesztők szeretnek otthonról, lehetőleg egyszerre csak egy projekten dolgozni. Nem szeretik a gyakori változásokat, csak akkor váltanak munkát, ha nagyon muszáj, meg persze, ha magasabb napidíjat ajánlanak nekik. Az ilyen szakemberek igen érzékenyek a magasabb díjazásra, igyekeznek kialkudni a legmagasabb árat munkájukért; mivel sok megkeresés találja meg őket, ezért van rálátásuk az IT fejlesztői piacon elkérhető napidíjakra. Kezdetben inkább a technológia érdekli őket, fejlődni szeretnének, piacképest tudást szerezni, és ha lehet, önállóan, nyugodtan dolgozni. Az önállóság mellett egy laza szálon mégis egy csapathoz kell tartozniuk, hiszen általában egy fejlesztői team tagjai. Imádják munkájukat, ami általában a hobbijuk is, ahogy reggel felkelnek, máris odaülnek a géphez és egész nap nyomják. Csak akkor állnak fel, ha a biológiai szükségleteik úgy kívánják és az sem baj, ha egész héten ki sem mozdulnak otthonról. Nagyon büszkék, hogy megbízhatóan, jó minőségben a tervezett határidő előtt 2 héttel már GO-LIVE-be megy a sprint.

Mi ebben a csapda?

A munka az első, felborulnak a prioritások, a napok, a fejlesztő nem tudja, mi zajlik a külvilágban, de tulajdonképpen nem is érdekli. Csak akkor emeli fel a fejét és néz körül, ha a projekt véget ér és már nincs mit kódolni. Tény, hogy szakmailag az adott területen, technológiában sokat fejlődött, annak szakértőjévé vált. Ám, ha valaki három, négy éven keresztül mindig ugyanazzal a technológiával dolgozik és a projekt nem igényli az ismeretbővítést, az összes többi területen elvesztheti a versenyképességét, illetve a szociális képességei is nagyon beszűkülnek. Egy idő után azonban, tipikusan a projektek végén, egy nagy dilemma szokott felbukkanni: folytassa-e tovább otthonülő szabadúszóként, vagy kilépve ebből, csatlakozzon-e egy KKV vagy multi cég szorosabb kontrollt gyakorló csapatához. A tapasztalat szerint csak akkor lépnek be egy fizikai jelenlétet is igénylő szervezetbe, ha elfogytak a virtuális kommunikációval is vihető projektek, nincs újabb ajánlat.

Szabadúszó típus 2. : Ideális munkavállaló, csapnivaló családtag

Ő az, aki élvezi, ha minden évben más cégnél, megbízónál dolgozhat. Nincs két ugyanolyan technológia és projekt, hol norvégokkal dolgozik, hol csehekkel, máskor japánokkal. Járja a világot, élvezi, hogy minden kultúra más és más. Váltogatja az ügyfeleket, a projekteket, 1-1,5 év neki már hosszú táv, sok nyelven beszél, szó szerint „szabadon úszik” és megy előre. Ezek az emberek, a nemzetközi bérszinthez vannak szokva, sőt, annak is a felső egyharmadához. Nemzetközi tapasztalataik miatt keresettek a hazai piacon, jó problémamegoldók, precízek és pontosak, nagyon jól lehet velük együttműködni, jól kommunikálnak, viszont pontosan tudják, hogy ők mit akarnak, sőt azt is, hogy az ügyfél mit akar.

Mi ebben a csapda?

Ők azok, akiknek ritkán van családjuk, repkednek, oda mennek, ahol több a pénz. Ha mégis belefér a család, akkor ez az életforma nagy kompromisszumot igényel a házastárstól. Az ilyen karrieristák nem tudnak és nem is akarnak teljes értékűen részt venni a család életében, legyenek akár férfiak, akár nők.

Egyensúlyteremtés, avagy az ideális szabadúszó

A szabadúszó számára az a legjobb, ha folyamatosan képezi magát, a CV-jében látszik a szakmai fejlődésének az útja. Jó, ha ma nem azokkal a technológiákkal foglalkozik, mint öt évvel ezelőtt, ha friss a tudása, érdeklik az újdonságok. Ismeri az új, divatos módszertanokat, sőt, tapasztalata is van bennük. A külföldi tapasztalat hasznos, de nem feltétlenül szükséges; itthon is rengeteg nemzetközi cég van, ahol ugyanúgy külföldiekkel, nemzetközi csapatban dolgozhatnak, sőt a másik országban ülő munkatársakkal virtuálisan is tarthatják a kapcsolatot.

Tudni kell, hogy a vállalkozói szemlélet nagyon különbözik az alkalmazottitól, ezért fontos, hogy aki egy saját vállalkozás indítására adja a fejét, tisztában legyen a vállalkozói lét jellegzetességeivel, feltételeivel, kihívásaival. Míg az alkalmazott a munkaadótól várja a munka minden feltételének megteremtését, a felmerülő gondok megoldását, hogy ő kizárólag a munkára tudjon összpontosítani, addig a vállalkozó mindent saját magának intéz. A munkafeltételek megteremtését, a könyvelést, eszközbeszerzést, karbantartást, javítást, a nyomtatópapír, a festék beszerzését, et, még az ebédrendelést is.. Ugyan nincs közvetlen főnök, aki nap, mint nap piszkál,de nincs béren kívüli juttatás és nincs szabad- vagy betegnapokon fizetés sem., Csak saját magára tud támaszkodni, saját magát kell motiválnia. A sikeres szabadúszó lét alapfeltétele tehát az önismeret, fel kell ismernie mindenkinek, hogy alkalmas-e erre a fajta munkavállalásra, a belső motiváció ébren tartására és a folyamatos, saját igényből fakadó fejlődésre, tanulásra.

man-597178_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4712361081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2017.08.23. 23:50:34

Milyen jo volt a rabszogasag, akkor nem kene csaladdal torodni csak vehetne nőt(ferfit ha nő hahahah-ez nem PC)es nem kellene mindig erzelmi hulyesegekkel b..odni!!!
Amugy monden nem normalis(H-P 8/9-16/18)munkaidobeosztas tobkrevagja a csaladi eletet ha az szimpla erzelmi es nem erdek alapon all ossze.
süti beállítások módosítása