Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

2017 legbénább HR sztorijai – Idei észbontó gyűjtésünk

2018. január 04. - IT Kocsma Admin

Egy évvel ezelőtt összeszedtük 2016 legfurább történeteit, amikkel a munkánk során találkoztunk, most 2017-en a sor, hogy megmutassuk, időnként milyen „izgalmakat” tartogat egy munkahely.

A PR-es anyuka

„Tulajdonképpen egészen jól sikerült interjún voltunk túl, egy pályakezdő fiatal srác volt a jelölt, akinek az adottságai és az iskola mellett végzett munkái, önkéntes feladatai meggyőzőek voltak és a személyisége is megnyerő volt. Végeztünk a beszélgetéssel, kezet fogtunk és elbúcsúztunk, amikor pedig kiment, kis idő múlva megjelent az irodában egy nő, aki engem keresett. Hamar kiderült, hogy a fiú anyja az, aki annak tudtán kívül eljött, hogy afféle fogadatlan PR-osként a gyereke mellett korteskedjen. Látszott, hogy teljesen be van gőzölve és mindent el akar követni, hogy a fiát vegyék fel az adott pozícióra. Szóhoz sem hagyott jutni, egyre sorolta, milyen remek választás lenne a gyerek, mennyire nagy hiba lenne, ha nem őt választanánk.  Mondanom sem kell, hogy hiába volt a srác rátermett, az anyja mindent elrontott, ha felvesszük őt, biztosak lehettünk volna benne, hogy vele együtt az anyját is a nyakunkba vesszük a következő évekre…”

A kolléga, aki mindenkivel jóban volt

„Ez a történet egy olyan emberről szól, akiről soha nem gondoltam volna, hogy valaha is megválunk tőle, végül mégis úgy alakult, hogy megváltás volt, amikor elküldtük. Éva volt az a szakember a cégnél, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezett, mindig lehetett rá számítani, kedves volt és vidám természetű, egyszóval az ideális kolléga. Már majdnem három éve dolgozott a cégnél, amikor azt vettük észre szinte egymástól függetlenül mindannyian, hogy a munkahelyi hangulat nyomasztó, egyre kevésbé volt kedve az embereknek egy-egy hétvége után bejönni az irodába. Az egész folyamat hosszú volt, mire észrevettük, hogy valami nem stimmel, már jó sok idő eltelt. Mivel szerettünk volna változtatni a helyzeten, elkezdtünk beszélgetni a kollégákkal, egyenként és csoportosan is. Megdöbbentő volt rájönni, hogy a legtöbb történet középpontjában Éva áll. Éva, aki mindenkivel jóban volt. Lassan kiderült, hogy közben a háta mögött mindenkit kibeszélt, mozgatta a szálakat és elmérgesített kapcsolatokat, megnehezítette mások munkáját és a magánéletükbe is kéretlenül beavatkozott. Mindezt olyan mesterien csinálta, hogy még a távozása után is hosszú időbe telt, mire felszámoltuk a károkat, amiket okozott és újra a bizalom légköre határozta meg a hangulatot.”

A legszigorúbb HR igazgató

„Egy technológiai nagyvállalat megbízásából kerestünk jelölteket fejlesztői pozícióba és hamarosan sikerült is találni két megfelelő munkaerőt, akik el is vállalták a meghirdetett pozíciókat. Néhány hónap múlva azonban ismét megbízást kaptunk a cégtől, lévén mindkét kolléga felmondott, szinte egyszerre. Gyanússá vált a dolog, ezért szerettük volna megtudni, mi állhatott a dolog hátterében. Kiderült, hogy a két fejlesztő – ahogyan egyébként az elődeik közül is többen – azért mondott fel, mert habár előzetesen minden szabályt tisztáztak és a szerződés is elfogadható volt, a cég HR igazgatója folyamatosan újabb s újabb lehetetlen körlevelekkel bombázta a kollégákat, folyamatos volt a vegzatúra. Ebédszünetre négyes csoportokban mehettek el legfeljebb, amit táblázatban kellett vezetni és bejelölni, ki marad a helyén, míg a többiek esznek. Szúrópróbaszerűen megjelent és titokban stopperrel mérte, mikor mennek, és mikor érkeznek a szigorúan 30 perces ebédszünetről a dolgozók. A szabadságokat szigorúan a törvények által meghatározott módon adta ki, azaz ténylegesen 7 napot kapott mindenki, amit maga választhatott meg, a többi nappal kivétel nélkül ő rendelkezett. Hosszan sorolhatnám még a túlkapásait, amik persze nem ütköztek a szabályokba, csak épp élhetetlenné tették a munkahelyet. A történet vége egyébként az lett, hogy a menedzsment végül megunta, hogy a HR főnök miatt jó szakemberek sokasága hagyja el a céget és neki kellett távoznia.”

Olvasd el a tavalyi történeteinket is!

Ha új vagy a blogon, ismerj meg bennünket!

happy-hippo-2018286_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4513548753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.04. 21:32:47

A PR-es anyuka manapság egyre gyakoribb, hozzánk már többször küldte el anyuka a gyereke önéletrajzát(?) és az sem ritka, amikor az egyetemi tanárral akarnak beszélni a papíron felnőtt gyerekük jegyeiről vagy beadandó dolgozatáról...

A második történet is ismerős, tudok ilyen személyeket mondani, kettőt közülük pont Évának hívnak és most egymással játszmáznak, szerencsére már semmi közöm hozzájuk.

Olyan HR-est is mindenki látott már, aki a tanulmányaiban nem fogott fel semmit, ami a HR fejlődésében Ford után történt, így nem tud irodai dolgozókkal bánni, legfeljebb futószalag melletti droidokkal, akikből a reménytelen élet már minden emberi méltóságot kiölt...

Szaktanár 2018.01.05. 10:57:19

@Online Távmunkás: én csak ilyen HR-est láttam. őszintén, azért ebben a szakmában a dolgozók 90%-a bottom feeder.

Udo von Schmetterling 2018.01.05. 11:33:30

Nekem egy volt főnököm felesége játszotta a HR-es zsenit..
Amikor hazaküldött 15:30-kor,mert már nincs semmi dolgom,megnyugtattam,hogy már így is túlóráztam,mert aznap 4:30-kor vettem fel a kollégát,és 5:00-tól volt szerelési engedélyünk egy plazába...Mindenhez IS értett a lelkem.
Esküszöm,hogy először dühített,aztán marha jól szórakoztunk a szánalmas műsorán.Aztán sokan otthagytuk őket,a "hűséges,jó szakemberek" meg egy hónap alatt 4 és fél millas kötbért intéztek neki!

funfun 2018.01.05. 12:19:11

Közepes méretű cég vezetőjeként én interjúztattam. Egy jelölt azt a munkahelyet hazudta be magának korábbi munkahelyként, ahol pont én is dolgoztam, mielőtt az aktuális céghez kerültem. Nem tudott semmit arról a cégről, hantázott végig.

Rwindx 2018.01.05. 12:19:53

Egy HR csoportvezetőbe én is belefutottam idén, aki full kreténbe nyomta, de még az interjú után gyorsan könnyes búcsút is vettünk egymástól... Az interjú során a komoly történelemtanári tudásával, eléggé ledegradált fejlesztői tudásom azért kellett volna, csak "mennyivel kevesebbért vállalom". Csak azon csodálkozok, hogy maga a cég azért elég jó nevű.

paperboy 2018.01.05. 12:28:18

Kis cégem volt, munkaerőt kerestem. az egyik jelentkező az anyjával jött (külföldi munka lett volna, tehát talpraesett ember kellett). Egy étteremben találkoztunk, de szegények teljesen eltévedtek az étteremben, 2x hivtak fel, hol is ülök. Mondani sem kell, mire leültek már fejben vége is volt az interjunak.

halaloszto 2018.01.05. 13:06:44

"a bizalom légköre határozta meg a hangulatot." modoros-e? milyen lehet egy interjún?

theus 2018.01.05. 13:57:18

Mindig nagyon vicces, hogy a személyzetis annyira szégyenli a munkáját, hogy a menőnek gonndolt HR-es megnevezéssel próbálja palástolni azt.

pkovaks 2018.01.05. 15:10:12

Regen ugy hivtak hogy szemelyzeti osztaly, szemelyzeti fönök, szemelyzetis... Ma meg ez a buzerans HR... Miert jo ez es kinek ?

vbn 2018.01.05. 15:54:33

@funfun: és mi lett a vége? Végig tudtad csinálni fapofával vagy elnevetted magad? :-)

élhetetlen 2018.01.05. 17:31:14

Csak a hülye vicc, nem interjú. Törzsgárda tagság újraszámolása volt, akkor még azt hittem, jelent valami. A híradástechnikai középiskolát beleszámolták. Gép-és híradásipari technikumot végeztem híradós szakon. Nem számították be, mert én nem híradástechnikát, hanem híradásipart tanultam. (Hogy nézne ki egy gépipari és híradástechnikai technikum, mint név). Ennyi. HR-es főnököt előléptették, gondoltam, megpróbálom újra, az újnál. (Lehetett volna annyi eszem, hogy a kedvence sem jobb nála). Beküldtem a középsulis bizonyítványom adott lapjait, hogy hány félév távbeszélő technika, mennyi rádió, mennyi átvitel technika, stb. Azon kívül, hogy jött az elutasító levél, a HR-es főnök személyen felhívott, és pikírten megjegyezte, hogy híradástechnikát, mint tantárgyat nem látott. Egy távközlési cég HR-esének miért is illene tudni, hogy a távbesz, a rádió, az adatátvitel, stb. összefoglaló neve a híradástechnika?

takacsgabor 2018.01.05. 20:46:49

Két gondolat jutott eszembe....

Az egyik, hogy sok észosztó cikk a neten természetes alapállásként veszi, amikor pszichopatákról ír, hogy férfiakról van szó. Már nem is veszem a fáradságot, hogy szóljak, nem kellene.... Ám közben már a sokadik beszámolót olvasom ugyanakkor arról, hogy milyen sokan futnak pszichopata nőbe egy-egy munkahelyen.

A másik egy saját mosolyt érő sztorim: informatikust (rendszergazdát) kerestem a cégbe alapvető ismeretekkel, jött is sok önéletrajz, telefonos érdeklődés egyszer sem, pedig megadtam a számom is, nincs nálunk titok. Egyszer azonban mégis csörgött a telefon.
- Halló, XY vagyok én az állásról szeretnék érdeklődni.
- Takács Gábor vagyok, az ügyvezető, tessék parancsolni.
- Hát én erről az állásról érdeklődnék.
- Tessék kérdezni.
- Hát csak szeretném megtudni, hogy mi ez az állás?
- Nézze fiatalember, harmadszor fut neki, és mondja, hogy "erről az állásról érdeklődik", leírtam minden lényeges dolgot a hirdetésben, tegyen már fel egy konkrét kérdést, mire kíváncsi pontosan?
- Hát azért telefonálok, mert rengeteg helyre elküldtem már az önéletrajzom, de sehonnét se válaszoltak vissza, és unom már, és nem tudom, hogy ide érdemes-e?
- Ne haragudjon fiatalember, a hirdetésben az szerepel, hogy jelentkezés önéletrajzzal. Mit gondol, vajon mekkora eséllyel fogjuk behívni interjúra, ha már a leendő főnöke legelső kérését is megkérdőjelezi?
- Áhh, visszhall....

:))

Pöff 2018.01.05. 20:48:38

Mondjuk ez az egész sztory vagy egy ordas nagy kamu...
...Vagy ha igaz akkor ki fog neked dolgozni az anyuka vagy a fiatal ?
Aki az aggódó anya alapján utasít vissza egy jelöltet az legalább olyan balfasz HR-es mint amilyen indokkal elutasította az szuper anyu miatt.

Miért van az hogy nyugaton a HR-es a senki kategória, csak azért tartják, a cégek hogy a kötelező emberállományi feladatokat elvégezzék, teljesen háttérmunka.
Ha keresnek embert nagyrészt bárkit felvesznek, mert vagy beválik vagy nem.
Nagyrészt beválik.
Akkor meg? Nem húzzák az időt, mert a munkát el kell végezni.
A dolgozót pedig a főnök részlegvezető veszi fel valójában, és ő is támasztja a feltételeket..

Ezzel szemben itthon viccnek is rossz mi folyik, és kiknek gondolják magukat a HR-esek

Pöff 2018.01.05. 20:57:28

@takacsgabor:
kisebbségi volt, értelmileg csökkent, tajt paraszt
@Rwindx:
"mennyivel kevesebbért vállalom"
tipikus...
leginkább ingyen kéne
De ha fizetnek akkor is úgy van kialakítva hogy az másik 2-3 ember munkája.
Vagyis a HR a pénzügy és ők spórolnak...így sokszor könynebben járnak, ha adnak nettó 300-at és 2-3 ember munkáját végeztetik vele, mintha 2-3x nettó 150-ért keresnének embert.
Magyar HR logika

Rwindx 2018.01.05. 21:34:36

@Pöff: A kretén óta egy másik, hasonló cégnél is interjúztam, a HR-es hölgy céltudatos, de kedves volt, a szakmai tudásommal kapcsolatos konzekvenciák levonását rábízta a jelenlevő szakmai csoportvezetőkre, ugyanaz a kért fizu rendben volt és hamarosan kezdek is náluk.
Mindkettő német multi, de mégis mekkora különbség...

Almandin 2018.01.06. 01:11:11

@Pöff: Sok munkahelyen olyan emberre van szükség, aki képes önálló döntéseket hozni, felelősségteljes munkát végezni. Nyilván vannak munkakörök, ahova inkább alárendelődő, önállótlan droid kell,oda én is felvennék egy anyafüggőt. De pl. menedzsernek, vagy üzletkötőnek totál alkalmatlan egy ilyen ember. Ugyanis képtelen volt leépíteni az anyját, aki már gyerekkortól függésre, önállótlanságra idomította. Hogy várható el önálló döntéshozatali képesség egy ilyen embertől? Sehogy.

Pöff 2018.01.06. 11:18:41

@Almandin: ebben nem értek egyet.
Az hogy valaki az anyjával él, szerintem egy kényszer, és nem azért van mert egyébként önállótlan.
Nem a gyerek függ az anyjától, hanem az anyja a gyerekétől.
Azért mert a 70-es években szülöttéknek már van saját lakása háza, ez a 80-as 90-es évekbeliek nagyon nem magától értetődő, ilyen lakás és ház áraknál.
Tudok én olyan managert aki közel 40 évesen is az anyjánál lakott, De szívesen a szemére hányta a beosztotjainak (akik 1/4-ét se kereste) hogy miért lakik még ott..vagy éppen ezen megfontolásból megakadályozta az előreléptetését.

Persze nem állítom, hogy nincs ilyen, és még a szemetest se képes levinni kategória, de egyébként :
"egy pályakezdő fiatal srác volt a jelölt, akinek az adottságai és az iskola mellett végzett munkái, önkéntes feladatai meggyőzőek voltak és a személyisége is megnyerő volt. "

Tehát pálya kezdő.. mit is várunk tőle?
megváltást, mentor nélkül? (a magyar HR-es igen)
egyébként az adottsága jó, személyisége jó, önkéntes feladatai vannak. (akkor most önálló gondolkodású ...vagy nem?)

Azért írtam hogy vagy ordas nagy kamu az írás, vagy a HR-es egy faszkalap, hogy nem vette fel, főleg ha lesz pénze és első dolga valszeg az lett volna hogy elköltözik
Magyar HR ...ennyi

Almandin 2018.01.06. 20:21:13

@Pöff: Nem arról írtam, hogy most ki kivel lakik. A beteges szimbiózisról írtam. Attól, hogy valaki az anyjával lakik, abból nem következik logikailag az, hogy akkor az anya mindenhová kísérgeti meg minden ügyébe beleavatkozik és bejár az interjúztatóhoz kéretlenül.Sokan élnek a szüleikkel, de a normális szülők érzik, hol a határ.
süti beállítások módosítása