Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Veszélyek, amikre figyelj, ha szabadúszót alkalmazol!

2018. március 30. - IT Kocsma Admin

A szabadúszó életformáról, annak hátrányairól már írtunk korábban, ezúttal azonban a munkáltatók szemszögéből néztünk rá, milyen kockázatai vannak, ha alvállalkozóként dolgozik a cégednek a szakembered.

Ezért „úsznak” inkább szabadon

A technológiai fejlődés következményeként egyre gyakrabban emlegetik a szabadúszást a munka jövőjeként. A teljes szabadúszás mellett a legnagyobb cégek egyre inkább úgy alakítják a munkatársak munkabeosztását, hogy az jóval nagyobb szabadságot jelentsen. A home office, illetve az, hogy egyre kevésbé számít a munkaidő, sokkal inkább a teljesítmény mind ezt a trendet erősíti. Habár a hazai viszonyokkal nehezen összehasonlítható, de mégis érdekes tény, hogy az Egyesült Királyságban majd ötmillió szabadúszó dolgozik, ami egy növekedési tendencia eredménye. Ennek oka a már említett technológiai fejlődés, ezáltal új szakmák, munkavégzési lehetőségek megjelenése, másrészt 2008-tól kezdődően a válság következtében munkahelyek, állások megszűnése. A szabadúszók vagy külföldön már inkább független szakértőként emlegetett embereknek rengeteg készséget kellett ehhez az életformához elsajátítani, ugyanakkor a vállalatoknak is meg kellett tanulnia, hogyan kezeljék az új helyzetet, egy másfajta munkaviszonyt. Összeszedtük, milyen kihívásokat, veszélyeket rejthet, ha külső szakértővel dolgozol.

1.Bizalom és egy jó szerződés

Az egyik legfontosabb dolog, amivel foglalkoznod kell, ha szabadúszót bízol meg, hogy pontosan rögzítsd a szerződésben a munkával kapcsolatos elvárásaidat és a követelményeket. Függetlenül attól, hogy egyszeri projektre, vagy több hónapos munkára szerződtetsz egy vállalkozó szabadúszót, fontos, olyan megállapodás szülessen, ami részletesen körvonalazza a megvalósítandó projektet, az abban vállalt szerepét, az egyes határidők dátumait, illetve azt is, mit, mennyiért végez el az illető. Figyelj azokra a záradékokra is, melyek az elégtelen, hiányos vagy egyszerűen rossz munkavégzést szankcionálják. Írass alá minden, a munkához kapcsolódó dokumentumot és ne sajnáld az időt arra, hogy mindezt előzetesen egyeztesd és szóban is tudatosítsd, mit vársz el, mikorra és milyen minőségben!

  1. Veszélyben az adataid?

A szabadúszóval való munka azt jelenti, hogy ezáltal külsősök is hozzáférhetnek a termékeidhez, szolgáltatásaidhoz vagy üzleti partnereihez kapcsolódó érzékeny információkhoz. Már csak annál fogva is, mert a szabadúszók általában a vállalkozások elég széles körével dolgoznak, ami azt is jelentheti, hogy valamelyik projekteden dolgozó szabadúszó pár héttel később már egy versenytársaddal dolgozik. Ahogyan a fentiek szerint a munka feltételeiről, az elvárt végeredményről, határidőkről és díjakról részletes megállapodást kötsz úgy ügyelj a titoktartási szerződésre is!

  1. Nincs mindig kéznél

Ami előny a szabadúszónak, hátrány neked; ha beesik egy váratlan feladat vagy gyorsan szükség lenne egy anyagra, ami prioritást élvez egy mási munkával szemben, az irodában ülő alkalmazottak azonnal hadra foghatók. Ellenben a külsős szakértő esetében ennek azért vannak nehézségei. Egyrészt számolni kell vele, hogy a sürgős feladat extra díjazást von maga után, ami nem áll fenn, ha egy alkalmazottról van szó. Másrészt előfordulhat, hogy egész egyszerűen nem ér rá vagy nem elérhető az illető. Ezekre az esetekre is fel lehet készülni némileg, ha előzetesen erről is beszélgetsz a megbízottal;  lehetséges, hogy a csomagárba vagy megállapodásba belefoglalhatsz a fix feladatokon túl, havi egy-két alkalmat, amikor soron kívül 24 órán belül elvégzendő feladatokat kell megoldania. Érdemes azt is tisztázni, készenléti díj ellenében, milyennapi időközökben kell elérhetőnek lennie.

Habár a fentiek is mutatják milyen veszélyei, nehézségei lehetnek, ha egy vállalkozás úgy dönt szabadúszókat alkalmaz, az ellenben biztos, hogy mielőbb érdemes körüljárni ennek a munkavégzési formának az előnyeit, hátrányait. Mert a jövőben nem kerülhető el az ezzel való találkozás a munkaerőpiacon.

A szabadúszó IT szakemberekről már írtunk korábban, olvasd el, nekik milyen nehézségekkel kell megküzdeniük!

laptop-2443739_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4613790496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2018.04.04. 08:58:42

1. A legfontosabb: Szabadúszóként soha ne köss olyan szerződést amiben nincs meghatározva az utolsó szögig, az utolsó képernyőképig minden ami a projetchez kell. A magyarországi megrendelők előszeretettel alkalmazzák a "még ezt a picit", a "csak még ezt is", az "ez csak öt perc, legyen benne" és a többi, a végtelenségig sorolható általuk kidolgozott lehúzási és átbaszási formulákat amitől a két hetes munka lazán elcsúszik néhány hónapra, oszt még az is jó ha a teljes összeget kifizetik és nem kötnek bele mindenbe, hogy "de ez nem erről szólt".

Powerslave 2018.12.14. 02:30:56

@lenörd hofstadter: Agile-ról teszett már hallani?

Kong.Kinga 2018.12.14. 09:21:56

@Powerslave: sokan hallottuk, de senki se tudja miaz. "Nincs idő" bevezetni.
süti beállítások módosítása