Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

A talent management szerepe, avagy mi a különbség a HR és a tehetség menedzsment között?

2018. szeptember 14. - IT Kocsma Admin

Sokan egy kalap alá veszik a HR-t és a tehetségmenedzsmentet, aminek az oka nyilván az, hogy számos átfedés van a kettő között, de mégis vannak olyan tényezők, amik miatt ezzel a területtel külön érdemes foglalkozni. Ezen a héten azt szedtük össze miért van ez így és miben áll ezeknek a területeknek a sajátossága, hasonlóságai, milyen szálon kapcsolódnak egymáshoz.

Mi az a tehetség menedzsment?

A Wikipédia meghatározása szerint a tehetséggondozás "a szükséges humán tőke befektetése és az igények kielégítésére irányuló tervezés". De mit is jelent ez a száraz meghatározás valójában? Értelmezhetjük úgy, mint az alkalmazottak felvételének, későbbi képzésének, majdani megtartásának lépéseit, az ezzel kapcsolatos teendőket. A folyamat kulcsa mégis az, hogy az ember, akit kiválasztott a HR-es, illeszkedik ebbe a tervezett fejlődésbe, vagyis azon túl, hogy egy adott pozícióra alkalmas, vajon a alkalmas-e a jövőbeni fejlődésre és a jövőben ráosztandó más szerepekre, felelősségteljesebb feladatokra is. A tehetség menedzsment leginkább tehát úgy értelmezhető, mint szervezeti szintű, holisztikus stratégia a legjobb teljesítményt nyújtó alkalmazottak felvételéhez, képzéséhez és megtartásához.  Egy vicces megközelítés szerint úgy érdemes gondolni erre a területre, mint a HR kishúgára, aki nagyon hasonlít a nővérére, annál kedvesebb, de időnként elcseni a nagyobb testvér ruháit. Aki nem ismeri a nővéreket személyesen, lehet, hogy meg sem tudja különböztetni őket…

Jó, de akkor mi a HR?

A HR, vagyis az idősebb nővér, érett és felelős, de nem olyan divatos, mint húga, a tehetség menedzsment. Az emberi erőforrás menedzsment a dolgozók, munkavállalók körüli gondolkodás egésze;  ki, hogyan dolgozik, hogyan lehet az embereket a leghatékonyabb módon foglalkoztatni, hogyan szolgálhatják a legjobban az üzletmenetet? A humánerőforrás menedzsment és a tehetség menedzsment végeredményben egész nap ugyanazon ügyködik, azon, hogyan irányítsa a legjobban az embereket a cégnél, de a megközelítések eltérnek egymástól.

És mi a megközelítésbeli különbség a kettő között valójában?

A kulcsfontosságú területek ahol ez a szemléletmódbeli különbség valójában megmutatkozik a következőkben áll. Elsőként mindjárt a struktúra, az emberek felvételének, képzésének és megtartásának központja a HR osztály. A tehetségmenedzsment feladatai az egész vállalaton belül megoszlanak, tehát ezért a területért tulajdonképpen az egész szervezet felelős és minden területre tartozik ennek a menedzselése. Aztán ott vannak a konkrét feladatok; a HR koncentrál az adminisztrációra, itt foglalkoznak a bérekkel, a szabadságolással, a juttatásokkal és a munkatársak panaszaival is. A tehetség menedzsment szinte teljes egészében a szervezet legfontosabb tehetségeinek támogatására, fejlődésük nyomon követésére koncentrál. Végül, de nem utolsó sorban vessünk egy pillantást a végrehajtásra; a tehetség menedzsment stratégiai, gyakran vállalati, hosszú távú tervként jelenik meg, amely szorosan kapcsolódik az általános üzleti célokhoz, míg a HR sokkal taktikusabb és az emberek napi irányításával foglalkozik.

 Melyikre érdemes jobban koncentrálni a cégemben?

Egyik sem kerekedik valójában a másik fölé, mondhatjuk, hogy egy cég fejlődéséhez mindkettőre szükség van. Egy kis vagy középvállalkozásnak érdemes eldöntenie, hogy melyik területre akar összpontosítani a céljai eléréséhez, mikor, melyik terület élvezzen prioritást. Amennyiben egy kiegyensúlyozott megközelítést igényel a cég éppen, amely a munkavállalói fejlődésére összpontosít, akkor érdemes a tehetség menedzsmentbe időt és energiát fektetni. Ha inkább az adminisztratív feladatok, a dolgozói állomány kiegyensúlyozása a prioritás, jöhet a HR. A döntést persze semmi nem írja elő; ideális helyzet, ha egy cégnél párhuzamosan, egymást kiegészítve fut HR és tehetségmenedzsment kéz a kézben. Mert a valódi belső motivációt pusztán HR-el nem lehet mozgatni, a tehetség menedzsmenttel erőteljesebb hangsúlyt kaphatnak az juttatásokon, anyagiakon túli motivációk.

Ha érdekel a téma, olvasd el ezt is!

education-1580143_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4814240157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása