Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

3 meglepő dolog, ami befolyásolja a viselkedésedet az irodában

2018. szeptember 27. - IT Kocsma Admin

Az irodai légkör és környezet nem meglepő módon, különféle módokon hatást gyakorol rád. Van egy egész sor olyan dolog is, amire elsőre nem is gondolnál, miközben meghatározzák a napodat, a munkádat, az eredményességedet. A munkahelyeden márpedig rengeteg időt töltesz még akkor is, ha nem vagy munkamániás, szóval jó, ha tisztában vagy vele, mik azok a dolgok, amiktől estére bekattanhatsz.

  1. A „kedves” kollégák hangulata

Mondjuk, ehhez nem kell a munkahelyen lenned, hogy tapasztald; ha a pasidnak rossz a kedve, feltehetőleg te sem leszel sokáig napfényes kedvedben. A rosszkedv a munkahelyen még durvább, terjed, mint a pestis. Ennek a pszichés háttere, az ember keresi a hasonlót, szeretne beilleszkedni egy közösségbe, igazodni a többiekhez, mert az ősidőkben elég nagy bajok származtak belőle, ha valaki leszakadt a törzstől. Automatikusan is utánozzuk ezért a többieket, megyünk a tömeg után és hangolódunk, akaratlanul is. Ha azt hiszed, te aztán nem mész a tömeg után; na, ez nincs így feltétlenül. Tudat alatt akkor is hat rád a többiek hangulata, ha pont ellene mész annak, amit más csinál. Ha az irodában sokan vannak, akik negatívan viszonyulnak a dolgokhoz alapból vagy akár többen vannak, akik valamilyen krónikus vagy akkut betegséggel küzdenek, akkor ez rád is nagyon erősen hat, ez a rossz hír. A jó hír, hogy ez fordítva is igaz. Vagyis az a munkahely, amelyik tudatosan ügyel arra, hogy jól érezzék magukat a munkatársak, szellemi, testi síkon egyaránt, ott ez lesz a ragadós, nem a pestis, azaz a lekonyult hangulat és a betegeskedés. Ha mégsem ez a jellemző, a legjobb, amit tehetsz, ha a lehető legkevesebb időt töltöd a negatív, panaszkodó, beteges emberekkel.

  1. Személytelenség és korlátok sokasága

Ha bizonyos mértékű önállóságot kap egy ember egy munkában az már önmagában is sokat dob a hangulatán és nem utolsó sorban a termelékenységén, ahhoz képest, akinek bekorlátozott feladatok és felelősségek közé szorítva kell eltöltenie a napi munkáját. Pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy azok, akik például, akik szabad kezet kaptak, hogy a közvetlen munkakörnyezetüket maguk alakítsák ki és dekorálják, sokkal eredményesebb munkát végeztek, mint azok, akiket beültettek a készbe és még egy növényt sem rakhattak ki az asztalukra. A kísérletben tovább mentek és azt is kipróbálták, mi van akkor, ha először hagyják az embereket kreatívkodni, aztán jól elveszik tőlük ennek a lehetőségét. Ők aztán végképp elvesztették minden motivációjukat és kifejezetten rosszul dolgoztak. Még azoknál is rosszabbul, akiket csak simán meghagytak egy személytelen környezetben, onnantól, hogy érkeztek. Ha olyan helyen dolgozol, ahol nem különösebben ambicionálják a személyes, egyedi környezetet, akkor annyit azért tehetsz, hogy egy-két személyes apróságot hordasz magadnál és kirakod az asztalodra, ahol éppen dolgozol, mert már ez is tényleg sokat nyom a latban, ha ösztönzésről van szó.

  1. A fény a forrása mindennek

A rosszkedvnek pont úgy, ahogyan a derűnek is. megint csak kutatásokra hivatkozva; a Future Workplace nevá HR cég 2017-es tanulmánya szerint az Egyesült Államokban dolgozó munkavállalók majdnem fele nyilatkozott úgy, hogy természetes fény hiányában fáradtnak, rosszkedvűnek érezte magát. Ellenben a kutatás rámutatott, hogy azok, akik olyan helyen dolgoztak, ahol nagy ablakokon természetes fény áramlott be, kevésbé voltak fogékonyak a stresszre és sokkal jobban érezték magukat a bőrükben. Mindez nem véletlen, hiszen a napfény fontos szerepet játszik a test cirkadián ritmusának szabályozásában, a belső óra megfelelő működésében. A fénynek nagy szerepe van a hormonok, neurotranszmitterek felszabadulásában, amik az éberséget, az energiaszintet meghatározzák. A kortizol felébreszt, a szerotonin szabályozza a hangulatot, javítja az agyi képességeket, segít a gondolkodásban és az összpontosításban.

Ha munkahelyet keresel, mindenképp érdemes figyelni ezekre a tényezőkre is, mert hiába a jó fizetés vagy az érdekes feladatok, tulajdonképpen ezek az aprónak tűnő napi dolgok határozzák meg az életedet. Abban az esetben pedig, ha szereted ugyan a munkádat, de ezek a körülmények zavaróak, akkor válts asztalt, kérd magad az ablak mellé, kerüld a negatív kollégákat és vigyél egy fotót a pasidról az asztalodra. De lehetőleg olyat, amin vidám!

Még egy cikk arról, mitől lehet menő, jó és motiváló egy munkahely!

blank-792125_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9814267283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomfree 2018.09.29. 06:03:47

Mennyire igaz az utolso. Ablaktalan irodaban ulok, termeszetes fenyt nem latok egesz nap. Aprosag, de nagyon lenyeges.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.29. 08:02:06

Belső nyugalom. Bezárkózás.

Ezek segítenek az eligenült irodai atmoszféra allen.

midnightcoder2 2018.09.29. 08:28:45

+1 az utolsó pontnak. Az, hogy ott dolgozom ahol nem kis részben annak köszönhető, hogy itt egy parkra néző ablak mellett ülök, a másik hely pedig egy szűk belvárosi iroda lett volna ahol még ablak sem biztos hogy jutott volna. A hangulatot viszont sok minden befolyásolja: a meló, a fizu, a főnökök, az egész cég megbízhatósága és jóvőképe, a felesleges bullshitelés, haszontalan tréningek (Pl. huszadik kommunikációs és más bullshit tréning programozóknak).

Anselmo 2018.09.29. 09:25:48

A rosszkedvű, vagy beteg kollégákat meg egyszerűen lőjük le. Így teremthetünk kedélyesebb, emberibb, pozitívabb környezetet.

lobaszopiatej 2018.09.29. 13:09:34

"3 meglepő dolog, ami befolyásolja a viselkedésedet az irodában"

1. mennyit keresek
2. másoknál mennyivel keresek többet
3. a többiek tudják-e az 1.-et

erkölcsi hulla 2018.09.29. 14:01:34

"Mèg durvábban terjed, mint a pestis" Ennyit bármifèle szakmaiságról, marad a bulvárfos.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2018.09.29. 18:58:58

Akinek munkahelye van, az minek akarna "termelekeny" lenni? Pont a munkat szeretne elkerulni, ez az egesz dolog lenyege.
süti beállítások módosítása