Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Egészségesebb és fenntarthatóbb munkahelyeket hozhat a digitalizáció

2018. április 20. - IT Kocsma Admin

A munkahelyek digitalizációjának terjedését megállíthatatlan, járulékos előnyként ezzel párhuzamosan a munkavégzés egészségesebbé és fenntarthatóbbá válhat.

Alkalmazottak, szabadúszók, tanácsadók

Ahogyan a technológia áthatja az élet minden területét, így jelentős átalakulást eredményez a munkahelyeken is, meghatározza, hogy a jövőben, ki, hol és hogyan dolgozik majd. A változások gyorsasága arra ösztönzi a vállalatokat, hogy újragondolják, hogyan használhatják ki a legjobban a rendelkezésükre álló ingatlanokat, illetve a munkaerőt is. A negyedik ipari forradalommal az automatizálás és a mesterséges intelligencia számos munkakört átalakított, különösen azokat, melyeket kézi vagy folyamat vezérelt feladatok jellemeztek. Egy a jövő munkáját vizsgáló kutatás azt találta, hogy ennek eredményeképpen a jövőbeli munkaerő három fő csoportra osztható; alkalmazottakra, szabadúszókra és tanácsadókra,  amihez negyedikként megemlítendők az automatizált munkák is. Az alkalmazottak munkavégzése kisebb helyre koncentrálódik majd, ideális esetben a központi üzleti negyedekben, ahol a közlekedés és a szolgáltatások összpontosulnak. Így az alacsonyabb létszámú munkaerő kevesebb energiát használ fel, kevesebb hulladék keletkezik, ami kisebb ökológiai lábnyomokat eredményezhet.Ezzel párhuzamosan a szabadúszók, tanácsadók szintén hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, hiszen így csökken az ingázók száma, a közlekedés általi környezetszennyezés mértéke.

Fenntarthatóság és intelligens épületek

Ma már az ingatlanfejlesztők számára egy sor kérdésben nem is lehetőség, hanem kötelező, - ha másért nem üzleti érdekből - hogy olyan épületeket tervezzenek, melyekben például minden parkolóhelyhez elektromos töltőállomás tartozik, hogy okos és zöld megoldásokkal lássák el az épületeiket. Az IOT, a dolgok internetének alkalmazása egy irodai környezet elengedhetetlen kelléke lesz hamarosan, hiszen a BIG DATA korában egy üzleti vállalkozás számára az adatok jelentik a legnagyobb értéket. Az IOT segítségével hatékonyan optimalizálható a munkakörnyezet, például a levegő minősége, hőmérséklete vagy a fényviszonyok az időjárás függvényében. Az egészséges környezetet biztosító munkahelyek, ahol az embereket jól érzik maguknak, csökkentik a fluktuációt egy olyan munkaerőpiacon, ahol a vállalatok amúgy is küzdenek a munkaerő megtartásáért.Nem a munkaerőt, hanem megint csak a környezetet érintő kérdés, az okos munkahelyek jellemzője az is, hogy kevésbé papíralapú a munkavégzés, a megmaradó nyomtatási feladatokat pedig egy központosított rendszer szűri, valóban létfontosságú-e az adott dokumentum tárgyiasítása. A technológia által optimalizált ideális munkakörnyezet mellett az extra szolgáltatások elterjedése is a trend része. A munkahelynek nemcsak az egészséges körülményeket, de az ott dolgozók kényelmét is szolgálnia kell majd. Produktívabb és kreatívabb munkaerőt eredményez, ha a fent sorolt előnyök mellett egészséges élelmiszerhez, a fitness- és wellness-, de akár mentálhigiénés szolgáltatáshoz is hozzáférnek a munkahelyükön.

Összességében a cégek holisztikusan szemlélik majd a működésüket, folyamataikat és jobban ügyelnek az egészséges, inspiráló és produktív környezet kialakítására.

A jövő munkahelyéről korábban is írtunk már, kicsit más szemszögből, itt elolvashatod cikkünket!

industry-2630319_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8713852070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása