Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Így készítsd fel a cégedet a mesterséges intelligencia fogadására!

2018. július 19. - IT Kocsma Admin

Most már tényleg mindenki erről beszél, a legtöbben mégsem hiszik el addig, míg nem érzik a bőrükön; a mesterséges intelligencia rég átlépte a küszöböt és mindenhol teret követel. Ha nem is találkoztál még vele közvetlenül, akkor is itt van. Ellentétben a repülő autóval ez nem egy olyan technológia, amit majd egyszer, valamikor a jövőben kezdünk el használni. Hónapról hónapra fejlődik és változik és a következő években eljut oda, hogy az ára megfizethető lesz nagyobb tömegek, a kisebb cégek számára is. A felkészülést erre tehát most kell elkezdeni.

Elzárkózás helyett nyitottság

Az első időkben – később ez nem jelenthető ki egyértelműen- korántsem kell majd attól tartania az alkalmazottaknak, hogy egy az egyben elveszi a munkájukat a gép. Mert az a tudás, amivel - jelenleg és előreláthatólag a közeljövőben - rendelkezik, nem egyezik azzal a tudással, amivel mi emberek rendelkezünk. A gép „elméje” másként működik; például remekül használja a számok közti kapcsolatokat, de nem tud magyarázatot a miértre, ehhez egyelőre még szükség van az emberre. Így a gép és az ember közös munkája eredményezi majd a leghatékonyabb munkavégzést. A teendő tehát az, hogy az embereid megértsék ezt és nyitottan fogadják ezt az új technológiát. Már csak azért is, mert még kérdéses, hogy a munka mely területén lesz a céged legnagyobb hasznára az AI és menet közben kell majd kidolgoznia a kollégáknak, milyen lehetőségek vannak az adott vállalkozás számára. Ennek érdekében már most rendszeresen naprendre kerülhet, hogy milyen potenciált tartogat a technológia. Így lehet a félelmet és az ellenállást a legkisebbre csökkenteni és végső soron elérni, hogy mire élesedik a helyzet, tulajdonképpen egy nyitott és felkészült csapat álljon az AI bevezetése elé.

 Gyanakvás helyett bizalom

A nyitottság mellett szükség lesz arra is, hogy bizalommal tekintsenek az új „jövevény” felé. Az embereidnek azt kell éreznie, hogy izgalmas, új lehetőség, nem pedig fenyegetés, ami elveszi a munkájukat. Ha nem érzik fenyegetőnek, hajlandóak lesznek kipróbálni, szóval a lényeg, hogy az ember és a gép közötti együttműködési lehetőségekre helyeződjön a hangsúly. Szükség lesz példákra, annak a bemutatására, hogy más cégeknél hogyan vált be, működik, hogy lássák, van élet az AI-en túl is. Érdemes lehet létrehozni egy mesterséges intelligencia munkacsoportot, akiknek a feladata az lesz, hogy nyomon kövesség a technológia fejlődését és azt, hogy ez az adott iparágra, a cégre vonatkoztatva, mit jelenthet. Költségek, illetve költségcsökkentés szempontjából vizsgálni az alkalmazását és mindezek fényében figyelni, melyik az a pillanat, amikor el kell rugaszkodni és ugrani, elindulni az alkalmazással.

 Végletek helyett középút

Gyakori hiba, amikor új technológiákat vagy új ötleteket vezetnek be, az emberek elrugaszkodnak a valóság talajától és egy-egy vezető, lelkesedésében átesik a ló túloldalára. Igaz lehet ez a mesterséges intelligencia esetében is. Legyenek olyan alkalmak, workshopok, megbeszélések, amiknek az a témája, hogyan fejleszthető az emberi munkaerő és ezek az ötletek valósuljanak is meg tanfolyamok, továbbképzések, meetupok formájában. Az emberi tudásmegosztás legyen ugyanolyan fontos téma, mint a gépi intelligencia minél hatékonyabb kihasználása. Minél nyilvánvalóbb az alkalmazottak számára, hogy a jelenlegi munkaerőt nem cserélik le olyan egyszerűen gépekre, annál nyitottabbak lesznek a fejlődésüket elősegítő lehetőségekre.

Ha a mesterséges intelligencia fokozatosan, jól előkészítve, az emberi tényezőt, félelmeket figyelembe véve kerül bevezetésre, akkor a technológia sokkal hatékonyabban vethető majd be a megfelelő időben. Ellenkező esetben, valódi előkészítés nélkül bedobva, ellenérzés, félelem és előítéletek övezik majd a folyamatot. Ez utóbbi pedig hatalmas piaci hátrányt jelenthet majd akkor, amikor egyszer csak tömegessé válik a gépek alkalmazása és a felkészültek elkezdenek hasítani.

Olvasd el a cikkünket a jövő szakmáiról is!

artificial-intelligence-2228610_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6814123211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása