Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

A tapasztalatlan alkalmazott 5 előnye

2018. augusztus 10. - IT Kocsma Admin

Van, aki munkát akar, van, aki alkalmazottat. A képlet egyszerű. Lenne, ha nem lennének, mindkét félnek elvárásai, még a tapasztalatlan pályakezdőnek is. Az persze egyértelmű, hogy valahol egyszer el kell kezdeni a munkát, miközben a munkáltatók kizárólag tapasztalat embereket keresnének.

Egyes cégek ma már átlátják, hogy bizonyos pozíciók esetében érdemes alacsonyabbra tenni a lécet, legalábbis, ami a képzettséget illeti és máshova helyezni a hangsúlyt. A tapasztalatlan munkaerő egy sor előnnyel is járhat.

  1. Tiszta lappal indul

A tapasztalatlan munkatársaknak nincsenek előzetesen kialakult rossz szokásai, máshol tanult beidegződései, ezért a feladatok elvégzésére pontosan úgy lehet megtanítani, ahogy azt az adott helyen szeretnék. Bizonyos szempontból így gyorsabb és gördülékenyebb is a betanítás vagy képzés, még akkor is, ha kicsit tovább tart, mint egy már tapasztalatot szerzett munkavállaló esetében. Ráadásul neki sincs előre megfogalmazott elképzelése arról, hogyan kell majd valamit elvégeznie.

  1. Máshogy látja a dolgokat

Azok az emberek, akiknek soha nem volt korábban klasszikus munkahelyi munkájuk, vagy akár teljesen kezdők egy adott területen, teljesen új perspektívából látják a feladatokat. Az új, teljesen friss látásmód olyan ötleteket generálhat, amik egy régi, jól bevált alkalmazottnak eszébe sem jutnának. Azaz a tapasztalatlan munkaerő kreativitást és fejlődést hozhat a cég állóvízébe.

  1. Alacsonyabb bérigénnyel és elvárásokkal érkezik

A pályakezdő számára, jó esetben, fontosabb maga a tapasztalat, mint az, hogy a kezdő fizetés minél magasabb legyen. Ez az alacsonyabb bérköltségen túl azért is előnyös a cégnek, mert, ha esetleg nem válna be a jelölt, akár a betanítást követően is, sokkal alacsonyabbak lesznek a kiadások, mintha egy képzett, drágább, esetleg fejvadászon keresztül, sok pénzért szerzett munkaerőtől kellene megválni és másikat keresni.

  1. Lelkes és lojális

Ha olyan kezdőretesz szert egy cég, aki tapasztalatlansága dacára tele van tudásvággyal és szeretné elsajátítani az adott szakma gyakorlati ismereteit, mondjuk épp egy iskolapadból egy munkahelyre belépve, akkor szinte biztos, hogy mindkét félnek nyert ügye van. Ha élnek a lehetőséggel és biztosítják a tanulás, a tapasztalatszerzés minél szélesebb spektrumát az újoncnak, akkor ő azt lelkesedéssel és feltehetőleg hosszú évekig tartó hűséggel fogja viszonozni. A munkahelyen, ahol átlátják, hogy nem feltétlenül a bér a legvonzóbb a mai generációknak, folyamatosan fenntartják a motivációt, új kihívásokat állítanak és persze aztán mindezt előléptetéssel és magasabb fizetéssel is honorálják.

  1. Egyedi készségekkel rendelkeznek

Ha adott esetben idősebb a kezdő, mert ma ilyen helyzet is gyakran előfordulhat vagy éppen teljesen más területen dolgozott korábban, akkor olyan tudással, készséggel, tapasztalatokkal bírhat, amik nemhogy feledtetik az egyéb hiányosságokat, de nagy előnyt jelenthetnek. Ilyenkor fel kell mérni, milyen egyéb feladatokat bízhatnak az új munkaerőre, illetve a számára új pozícióban, feladatkörben hogyan tudja ezeket a már meglévő, értékes tulajdonságait kamatoztatni.

A legtöbb cég arra törekszik, hogy ütőképes, tapasztalt, profi csapatot tudjon a magáénak, a mai munkaerő viszonyok és a generációk változása más gondolkodást igényel a munkaadók részéről is. A kezdő, a tapasztalatlan ma már nem hátrányt, hanem lehetőséget jelent tehát!

Olvastad már a cikkünket arról, hogyan teheted boldoggá az alkalmazottaidat?

career-3536331_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr414173171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása