Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Így lehetsz az új munkahelyen penészvirágból üdvöske!

2018. november 30. - IT Kocsma Admin

Az új munkahely új esély, hogy te legyél a legjobb fej kolléga, akit mindenki bír. De ha a régi helyen szeretnél felvenni egy új pozíciót, akkor is lehet esélyed váltani és elérni, hogy egyike lehess a kellemes embereknek.

Első lépésben nem árt, ha egy kis időt szánsz arra, hogy jobban megismerd a többieket, igaz ez akkor is, ha már évek óta egy helyen dolgoztok. Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, egy közös kávé vagy egy ebéd simán elég ahhoz, hogy kicsit többet megtudj a másikról. Kis tudatossággal pár hét alatt elérhető egy szép kis kapcsolati háló, ami rengeteget fog segíteni a munkában és abban is, hogy jobban érezd magad a helyen. De nézzük, mit kell tenned, hogy a másik azt érezze, hogy te igazán jó fej munkatárs vagy!

  1. Tanulj meg hallgatni!

Ahogyan számodra is jóleső érzés, ha valaki közbeszólás nélkül, figyelemmel meghallgat, ugyanúgy van ezzel bárki más is. Szóval, ha valaki előáll egy ötlettel, vagy csak simán el akar mesélni valamit, ne tégy mást, csak figyelemmel hallgasd. Tedd félre a versenyszellemet és próbáld ki, milyen, ha tényleg arra az emberre figyelsz, és nem csak megjátszod, és már rohansz is tovább.

  1. Viselkedj barátságosan!

Na, ennél nagyobb közhelyet nehéz lenne mondani, de valójában a legtöbben erre egyáltalán nem törekszenek. Ahogy egy munkahelyen beilleszkednek, már nem olyan fontos mosolyogni, másokkal pár kedves szót váltani, odafigyelni apróságokra. Ha tudod a másik ember nevét, miből áll reggel úgy köszönni, hogy a nevét is hozzáteszed egy mosoly kíséretében? Amilyen apró gesztus, olyan nagy a hatása a többiekre és aztán rád is, mert az szinte biztos, hogy sok esetben visszakapod a kedvességet.

  1. Ne légy konfliktuskerülő!

Független a fentiektől, a barátságosság és figyelmesség nem jelenti azt, hogy el kell viselni más kellemetlenkedését. Ha van olyan kolléga, aki furtonfurt betesz neked, nem csinálja meg a feladatát és ezzel téged hátráltat vagy csak simán gorombán viselkedik, lépj! Vállald a konfliktust és beszéld meg vele, keress vele közösen megoldást és még az is kiderülhet, hogy gondjai vannak, amiben segítségre szorul.

  1. Kerüld a pletykát!

A kávézgatás és a kapcsolatépítés nem egyenlő a pletykálkodással! Az, aki másokat kibeszél, rossz hírüket kelti, kever, azzal senki nem fog egy idő után szívesen beszélgetni, mert tudni lehet, hogy ha kibeszélte Marikát, akkor a beszélgetőpartner Jóskával is megteszi majd ugyanezt. Ezzel ellentétesen hat viszont, ha másokat megdicsérsz a hátuk mögött, ha elismered a munkájukat.

  1. Mondj köszönetet!

Azért, mert valaki csak a munkáját végzi, nem tesz hozzá valami egyebet, még jóleső számára, ha megköszönik, amit csinál. Az elismerést mindenki szereti, és ha kialakul egy munkahelyen a kultúrája annak, hogy megköszönik egymásnak az elvégzett munkát, akkor sokkal könnyebben haladnak majd a dolgok. Ugyanitt érdemes megjegyezni, hogy az üres szólamok, egy ronda pulóver megdicsérése, hízelgésnek hat és megérzi, akinek szánták, hogy nem is őszinte.

  1. Segíts!

Azok az emberek, akikre lehet számítani, segítenek biztos, hogy feljebb kerülnek a jó fej emberek képzeletbeli munkahelyi listáján. Ehhez viszont az is kell, hogy ne harsogd tele az irodát azzal, hogy plusz munkában besegítettél egy projektben valakinek. Az önzetlen segítség és a nagyhangú mártíromság két különböző dolog.

  1. Viseld a kritikát!

Nincs rosszabb fej a munkahelyen, mint akinek nem lehet semmit mondani, mert azonnal megsértődik. Egy munka során simán lehet olyan, hogy valamit másképp kell csinálnod, mint ahogy te jónak gondoltad. Ezt pedig valaki szóvá fogja tenni. Ilyenkor nem szabad személyes támadásnak venni az észrevételt, sokkal szimpatikusabb, ha megköszönöd az észrevételt és elgondolkozol rajta. Nyilván vannak olyan esetek, mikor a másik fél sem csomagolja sztaniolba a véleményét, de ilyenkor is menőbb, ha higgadt maradsz, és okosan reagálsz.

  1. Vegyülj a többiekkel!

Megint az arányokon van a hangsúly. Nem kell minden egy egyes partin, ünnepségen, eseményen, sportversenyen ott nyüzsögni. De ha jól kevered a lapokat, átlátod, mi a fontos és hova mennek el a véleményvezérek, akkor alakíthatod úgy, hogy te is ott legyél az események közelében.

Ha pedig már sikerült beküzdened magad a jó fejek ligájába, olvasd el, hogyan tudsz profi módon bánni azokkal, akik nem követték a tanácsokat, avagy „Így kezeld az idiótát a munkahelyen!”.

success-3080308_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2714406250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása