Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Kérdések, amikre SOHA nem kell válaszolnod!

2019. január 14. - IT Kocsma Admin

Munka törvénykönyve szerint az állásinterjún a munkáltató csak olyan kérdéseket tehet fel a jelöltnek, amelyek a munkaviszony szempontjából lényegesek. Csak olyan nyilatkozatra kötelezhetik, illetve olyan munka-alkalmassági vizsgálatra utasíthatják, amely nem sérti a személyiségi jogait, és szükségesek ahhoz, hogy dolgozzon. Mégis előfordulnak olyan esetek, amikor elhangzanak azok a bizonyos kérdések. Jó, ha tudod, mi az, amire soha nem kell egy állásinterjún válaszolnod!

Annak dacára, hogy vannak kérdések, amiket a törvény szerint sem szabad feltennie egy állásinterjún, még mindig vannak olyan képzetlen HR-esek, toborzók, akik elkövetik azt a súlyos hibát, hogy a személyiségi jogaidat sértő kérdésekkel zaklatnak egy-egy beszélgetésen. Ez annak fényében is elfogadhatatlan, hogy mire egy jelölt az interjún megjelenik, már jó esetben előszűrésen esett át az önéletrajza által. Azokra a kérdésekre tehát, amelyek nem a képességeidre, a tudásodra, a teljesítményedre vagy a tapasztalataidra vonatkoznak, nem kell válaszolnod. Ráadásul ezek az alkalmak eleve nem spontán kérdések mentén kell, hogy haladjanak, mert egy jó szakember pont úgy felkészül a találkozóra, ahogyan a jelölt, azaz előre megtervezi a kérdéseit és a spontán érdeklődése is szigorúan szakmai alapokon nyugszik.

A helyes gyakorlat

Mielőtt végre rátérnénk a tiltott kérdések listájára, pár mondatban egy kis kitérő, hogyan működik mindez szerencsére nagyon sok helyen profin. Ahhoz, hogy egy HR osztály megfelelően működjön alapvető, hogy legyen egy etikus, a jogi alapvetéseket is figyelembe vevő leírása magának az interjú menetének. Ez a kvázi szabványosított forma határozza meg a toborzóknak és az interjúztatóknak milyen normák mentén kell haladniuk. Ez a dokumentum minden érintett számára elérhető és kötelező érvényűen elsajátítandó kell, hogy legyen, mielőtt munkálkodni kezd és lehetséges jelöltekkel kapcsolatba kerül.

 A helytelen kérdések

Nos, akkor, íme, a kérdések, amikre nem kell válaszolnod! Persze a sor szabadon folytatható, mert mindig kiderül, hogy olyan kérdések is elhangzanak néha, melyek jó képzelőerővel megáldva sem jutnának magadtól eszedbe…

  • „Milyen vallású és gyakorolja-e a vallását?
  • „Ön házas vagy egyedülálló?”
  • „Vannak gyermekei?”
  • „Megoldott a gyerekei felügyelete betegség esetén?”
  • „Tervezi-e, hogy a következő években családot alapít”
  • „Hány éves”?
  • „ Hol szerezte ezt a sérülést az arcán”?
  • „Van-e olyan egészségügyi problémája, amely zavarja a munkavégzésben?
  • „Bérlakásban vagy saját tulajdonban lakik?”
  • „Tömegközlekedéssel vagy autóval jönne a munkába?”
  • „Olyan ismerősnek tűnik, találkoztunk már valahol?”
  • „Látom, decemberben van a születésnapja, akkor Nyilas jegyű, ugye?”
  • „Tagja valamilyen szakszervezetnek?”
  • „Kire szavazott a legutóbbi országgyűlési választásokon?”
  • "Milyen könyvet olvasott legutóbb?”
  • „Vannak-e megtakarításai?”

Mi legyen a megfelelő válasz?

Nyilván először fel kell ismerni, hogy az adott kérdés abba a kategóriába esik, amire nem kell válaszolnod, mert minden olyan kérdés, aminek nincs köze a megpályázott munkakörhöz, vagy nem a munkavégzéssel kapcsolatos képességeidre vonatkozik, az oda nem illő és valószínűleg törvénytelen is. Ha mégis előfordul, hogy a fentiekhez hasonló kérdés hangzik el az állásinterjún, akkor nem nagyon kell frappáns válaszokon gondolkozni! A legjobb ugyanis visszakérdezni, hogy az adott dologra vajon miért kíváncsi az interjúztató, és a munkakörhöz milyen formában kapcsolódik a dolog…

Ha szeretnéd magad kiképezni és szeretnél felkészülten interjúzni, keresd a kollégánkat, aki segít neked ebben!

interview-1018333_1920_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7314561882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.01.14. 15:02:30

"Hol szerezte azokat a sérüléseket az arcán?"
- Összeverekedtem egy HR-essel, aki ostoba kérdéseket tett fel az előző interjún.
süti beállítások módosítása