Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Out of Office, avagy nyaralsz vagy leveleket olvasol?

2019. április 29. - IT Kocsma Admin

Míg jelen sorokat írom, éppen feszülten várok egy roppant fontos levelet, aminek a becsapódása a nap folyamán bármikor megtörténhet. Egy valami egészen biztos, hogy nem tudom, mikor fog ez megtörténni. Ezért aztán ötpercenként frissítek a levelekre és megállás nélkül ezen jár az agyam. Hogy mi a helyzet egy hasonló helyzettel nyaraláskor? Nos, az Ipsos 2018-as, Amerikában végzett felmérése szerint az amerikaiaknak csak 24 százaléka képes a pihenés napjaiban elszakadni a munkától és a levelektől. Gyanítom, ebben nem különbözünk olyan nagyon a tengerentúli dolgozóktól…

A kérdés, amit érdemes feltenni legeslegelőször; tényleg annyira fontos vagyok, hogy nem tudnak nélkülözni egy vagy két hétig? Erre elég egyszerű a választ, senki nem olyan fontos, hogy megállna nélküle a világ folyása. Az már más kérdés, hogy talán szeretnéd magad ilyen fontosnak érezni… Valójában egy területen mégis lehetsz olyan fontos, hogy ne tudjanak nélkülözni. Ez pedig a családod, a feleséged, a férjed, a gyerekeid köre, akiket háttérbe szorítasz akkor, amikor azt a levelet várod és folyton a postafiókodat nézegeted. Önmagában már ennek tisztázása is sokat segíthet, hogy a nyaraláson, a hétvégéken, a szabadnapjaidon tényleg annak szenteld az idődet, ami megérdemli. Ha mégsem lenne elég, íme, 5 plusz 1 „mankó”, ami segít kiszakadni a mókuskerékből:

  1. Amikor a pihenés napjai alatt sétálni mész vagy olyan programot csinálsz, ami a szálláson kívüli aktivitás, egyszerűen hagyd a szobában a telefont. Elsőre nehéznek tűnik, és tutira keresgélni fogod a telefont először, de utána jön a felismerés, milyen felszabadító egy ilyen „rablánc” nélkül közlekedni, jönni, menni, enni, beszélgetni.
  2. Ha nincs külön program, csak lazultok, akkor is tedd félre a telefont, némítsd le vagy kapcsold ki teljesen, eleinte mondjuk egy-két órára. Ülj le a gyerekeid mellé, beszélgess velük, figyeld őket, játssz és nevess velük. Ha már nagyobbak, vedd rá őket, hogy szakadjanak el ők is a mobiltól. Ha nem csak mondod, hanem te is csinálod, akkor még az is lehet, hogy megteszik… A kicsik pedig nagyon-nagyon hamar meghálálják a teljes odafigyelést, ha nem azt tapasztalják, hogy fél szemmel mindig a mobilra figyelsz.
  3. Ha napközben sikerült is távol tartani magad a levelektől, igazi kihívást jelenthet az este és az éjszaka. A legnagyobb kísértés egy sikeresen abszolvált telefonmentes nap után, nem azzal jutalmazni magad, hogy megnézed, tényleg csak egy pillanatra a leveleidet. Gondolj arra, hogy hiába csak egy perc az egész, lavinát indít el, ha meglátsz egy olyan levelet, ami felbosszant vagy azonnali választ vár. Onnantól a nyaralásnak annyi, mert megszakítottad a mentális pihenést. Úgyhogy a megoldás, ha a levelezőt teljes egészében kiiktatod ezekre a napokra, hetekre. Plusz, este tedd repülő üzemmódba a telefont, mert a belőle érkező elektromágneses hullámok megzavarhatják az agyi aktivitást, azaz levelek sem kellenek, hogy ne legyen pihentető az alvás.
  4. Végtelenül üdítő, ha a nyaralás erejéig kerülöd a közösségi média felületeit. Nem kötelező posztolni a nyaralás képeit és másokét csekkolni sem az. Vigyél inkább 3 jó könyvet magaddal!
  5. Utazás előtt kapcsold ki a naptári értesítőket és úgy egyáltalán, a mindenféle értesítőket!

+1: A lehető leghasznosabb tanács mind közül és általa a legegyszerűbb betartani a fentieket; NE VIGYÉL MAGADDAL TELEFONT A NYARALÁSRA!

http://www.petend.hu/

north-sea-930949_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5614793462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása