Beszéljük meg egy sör mellett!

IT Kocsma

Interdiszciplináris tudás

Miért beszélnek ennyit róla, és miért kell birtokolnod a sikerhez?

2016. október 13. - IT Kocsma Admin

Az már jó ideje nem kérdés, hogy az informatika az a terület, ami az élet minden szegmensében alapértelmezetté válik. A hétköznapjainkban pont úgy, mint a munkában, s ez utóbbi azt is jelenti, hogy egyetlen munkavállaló sem úszhatja meg, hogy saját szakterületén túlmutató tudásra is szert tegyen.

Értékes munkaerőnek lenni magyarul a következő években azt jelenti majd, hogy az adott szakterület doyenje ráadásnak még az infokommunikációban is jeleskedik. Így, együtt számít a tudása, így lesz interdiszciplináris munkaerő. Annak, aki most keres munkát, már ebben a keretben érdemes gondolkoznia és a képzéseit, tanulmányait ennek fényében szükséges terveznie.

interdiszciplinaris_anyag_foto_2.jpg

Japán példa

A tanulás kapcsán érdekes példa lehet a világ legjobb felsőoktatási intézményei között számon tartott Tokiói Egyetem, ahol az MSC hallgatók csupán heti egy napot tanulnak hagyományos keretek között, a tanteremben, a többi négy napon a laborba vonulnak és kifejezetten a gyakorlati problémák megoldására összpontosítanak. Ezenközben gyakran az elméleti anyagot is tanulmányozzák, folyóiratokat, könyveket böngésznek, mert az elméletet éppen azért igyekeznek megtanulni, hogy megoldhassák a hardvert és pénzt igénylő konkrét feladatokat.

Repülőt tervezel?

Amennyiben nem a repülőgépgyártásban vagy az autóiparban dolgozol máris, - ahol hagyományosan eleve a fent említett tudás típusra építik a munkaerő állományt, - készülj arra, hogy azokban az ágazatokban, ahol egyelőre nincs nagy múltja a robotikának, új embereket keresnek majd, olyanokat, akik felkészültek az ipar 4.0 kihívásaira. Itt jelent majd óriási előnyt a szakosodás egy magas technológiai felkészültséggel párosítva!

A Big Data és Te

A digitalizáció nem kerüli el az adminisztratív munkaköröket sem, legfőképp azért, mert az összekapcsolódás, a Dolgok Internete (Internet of Things) lehetővé teszi, hogy mindenről sokkal több információnk és adatunk legyen. Ezeket pedig elemezni kell, következtetéseket levonni, amihez segítséget jelentenek ugyan az okos eszközök és az azokon futó alkalmazások, ám ezeket magas szinten kell kezelni, ismerni. Az egyre nagyobb mennyiségű adaton nyugvó, egyre precízebb tervezés és hatékonyabb végrehajtás nyomán az olyan kritikus területeken is eredményesen alkalmazhatóvá válnak a digitális fejlesztések, mint például a közlekedés-szervezés, a forgalomirányítás,  az egészségügy és a távdiagnosztika, így ezeken a területeken új lehetőségek nyílnak a felkészültek számára.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6711802527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása